Šeštadienį Čilėje galingai išsiveržusio, pusę amžiaus snūduriavusio Puyehue ugnikalnio pelenai kirto Pietų Amerikos žemyno smaigalį ir pasklido virš Atlanto vandenyno.

Aplinkines teritorijas daugiau nei metro storio pelenų sluoksniu užklojusiam išsiveržimui besitęsiant trečią dieną, paskelbtos palydovų darytos nuotraukos. Iš jų matyti, kad pelenų debesis nuo paties ugnikalnio sekmadienį jau buvo pasklidęs beveik 2 tūkst. kilometrų.

Puyehue išsiveržė šeštadienio popietę. Vietos žiniasklaidos teigimu, buvo justi žemės virpesiai, o ore tvyrojo sieros tvaikas.

CNN informuoja, kad antradienį Argentinos sostinėje ir keliuose kituose miestuose dėl ore pasklidusių dalelių buvo sustabdyti lėktuvų skrydžiai.

Čilė priklauso vadinamajam ugnies žiedui - regionui Ramiojo vandenyno pakrantėse, pasižyminčiam žemės drebėjimų ir ugnikalnių išsiveržimų gausa.

Šeštadienį iš karto nebuvo aišku, kuris iš keturių gretimų ugnikalnių išsiveržė. Šis įvykis - paskutinysis iš keleto Čilėje per pastaruosius kelerius metus. 2008 metais įspūdingai išsiveržė Chaitenas, miegojęs tūkstančius metų. Tuomet pelenai užtvenkė gretimą upę, rašo „Reuters“.

AP primena, kad Čilėje yra daugiau nei 3 tūkst. ugnikalnių, iš kurių 500 laikomi aktyviais, o 60, pagal turimus duomenis, buvo išsiveržė per paskutinius 450 metų.