Praėjusių metų vasarį vos neuždaręs „Saab“ kaip kompanijos, GM paskutinę akimirką pardavė ją „Spyker“ kompanijai ir dabar savo gamykloje gamina „Saab 9-4X“ automobilius, kurie yra gaminami ant „GM“ Theta platformos. Automobilis techniškai yra labai artimas „Cadillac SRX“ modeliui.

Ironiška, tačiau paskutines 10 gegužės dienų „General Motors“ gamykla Meksikoje buvo vienintelė, gaminanti „Saab“ automobilius, nes švedų gamykla Trolhetene buvo uždaryta, kompanija paprasčiausiai neturėjo pinigų tęsti gamybą.

Kaip „Saab“ priklausė amerikiečiams, per paskutiniuosius penkerius metus Švedijos automobilių gamintojas patyrė 2,65 milijardus dolerių nuostolio. Kai „Spyker“ kompanija galų gale nusipirko „Saab“, kompanija prarasdavo po 25 milijonus eurų kiekvieną mėnesį, kol galų gale teko visai nutraukti gamybą.

Trolheteno gamykla atnaujino darbą, kai vienas iš akcininkų – „Gemini Investment Fund Ltd.“ Suteikė kompanijai trumpalaikę paskolą gamybai pratęsti.

„Saab 9-4X“ modelis kompanijai itin svarbus – nuo jo sėkmės priklauso ir visos markės ateitis. „Mes negalime leisti sau patirti fiasko nei su vienu modeliu, nes esame pernelyg maža kompanija“ – sakė Andersas Svenssonas, atsakingas už automobilių kūrimą kompanijoje. Šis automobilis prekyboje JAV pasirodys birželį ir nuo jo sėkmės labai priklauso kompanijos ateitis. „Saab“ tikisi kasmet parduoti bent po 12 500 „Saab 9-4X“ automobilių, iš kurių liūto dalis – 10 000 – pasiliks JAV. Automobilis neturės dyzelinio variklio, todėl jo perspektyvos Europoje labai miglotos.

„Saab“ pernai pardavė vos 31 700 automobilių ir gerokai atsiliko nuo užsibrėžto minimalaus tikslo – parduoti bent 50 000 vnt. Panašu, kad ir šių metų tikslas (80 000 vnt.) liks neįgyvendintas. Anot „Saab“ atstovų, kompanija pasidarytų pelninga tuo atveju, jeigu pavyktų per metus parduoti bent 120 000 automobilių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją