Prezidentei Daliai Grybauskaitei grąžinus Seimui pakartotinai svarstyti Miškų įstatymo pataisas, jos patarėja sako, kad jos atveria kelią ne miškų tausojimui, o priešingai - miškų skurdinimui ir niokojimui.

Prezidentės patarėja teisės klausimais Solveiga Cirtautienė interviu Žinių radijui antradienį sakė, kad miškas negali tapti statybų aikštele.

"Pirmiausia norėčiau pažymėti tai, kas neabejotinai yra pozityvu, kalbant apie Seimo priimtas Miškų įstatymo pataisas. Šios pataisos atveria kelią valstybei svarbių strateginių projektų įgyvendinimui, todėl prezidentė palaiko šias reikšmingas įstatymo korekcijas, kurios, tikėtina, teigiamai atsilieps ekonominam valstybės vystymuisi. Miškų įstatymo pataisos yra reikalingos. Tačiau kartu prezidentė negali pritarti kitoms priimto įstatymo nuostatoms, atveriančios kelią ne miškų gausinimui, jų tausojimui, ne visuomenės prieinamumui prie gamtos turtų, o priešingai - miškų skurdinimui ir niokojimui - veiklai, kuri visiškai nesuderinama su miškų statusu. Šioje situacijoje turime aiškiai sau pasakyti, kad miškas nėra statybų aikštelė, ir ja paversti miško nevalia", - kalbėjo S.Cirtautienė.
S. Cirtautienė
Šioje situacijoje turime aiškiai sau pasakyti, kad miškas nėra statybų aikštelė, ir ja paversti miško nevalia.

Jos teigimu, Miškų įstatymo nuostatos, kurias prezidentė grąžino Seimui pakartotinai svarstyti, yra ydingos teisiniu požiūriu, be to, neatitinka Konstitucinio Teismo nuostatos.

"Konstitucinis Teismas yra išaiškinęs, kad miško žemės pavertimo kitomis naudmenomis atvejai turi būti itin reti, išimtiniai, susiję su viešuoju interesu. Tai negali tapti paplitusiu reiškiniu. Įstatyme ši taisyklė, deja, yra paneigiama, todėl prezidentė siūlo atsisakyti įstatyme numatomos galimybės kirsti ir niokoti miškus, statant juose gyvenamuosius pastatus", - teigė S.Cirtautienė.

D.Grybauskaitė praėjusį antradienį grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Miškų įstatymo pataisas, kurios numato galimybę privačiuose miškuose atstatyti buvusias sodybas.

Aplinkos ministerijos duomenimis, pagal šį įstatymą galėtų būti statoma 140-yje tūkst. miško valdų.

Seimas gegužės 17-ąją priimtomis pataisomis leido atstatyti sodybas miške, nekeičiant pagrindinės žemės paskirties, tačiau tik teisme įrodžius, kad sodyba ten jau buvo.

Balsavęs už tokį siūlymą, Seimas pakeitė ankstesnį savo sprendimą, kad buvusias sodybas atstatyti privačiuose miškuose nekeičiant pagrindinės tikslinės žemės paskirties galėtų tik neišlikusio nekilnojamojo turto buvę tikrieji savininkai arba jų tiesioginiai palikuonys. Seimas anksčiau buvo balsavęs prieš leidimą atstatyti buvusias sodybas asmenims, nusipirkusiems ar kitaip įsigijusiems nuosavybės teisių atkūrimo dokumentus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją