Tokias Seimo rinkimų pataisas Seimo „tvarkiečių“ vadovas įregistravo pirmadienį. Politikas tvirtina, esą dabartinė tvarka yra neteisinga – ypač R. Pakso atveju.

„Aš teigiu, kad tas R. Pakso nušalinimo procesas buvo politinių jėgų kova, prisidengiant tariama teise. Esminis klausimas – ne tik politiko R. Pakso teisių suvaržymas, kurį nustatė Europos Žmogaus Teisių Teismas, bet ir didesnis. Visų Lietuvos piliečių teisės rinkti ir pasirinkti suvaržymas. Manau, kad tas variantas, kada apkaltos būdu patraukto politiko likimą nuspręsti turi Lietuvos Respublikos piliečiai, kaip parašyta Konstitucijoje, o ne keletas teisėjų, yra demokratinės valstybės požymis. Ir šituo keliu reikia eiti“, - DELFI sakė V. Mazuronis.

Jis patvirtino, kad tokia įstatymo korekcija Seimo duris atvertų ne tik R. Paskui, bet ir pernai iš parlamento išmestam L. Karaliui. Tačiau, „tvarkiečių“ frakcijos vadovo manymu, rinkėjai pajėgūs atskirti pelus nuo grūdų.

„Jis (L. Karalius – DELFI) į Seimą sugrįžti galėtų tik vienu atveju – jei rinkėjai, žinodami jo visas istorijas, jam pareikštų pasitikėjimą“, - svarstė V. Mazuronis.

Politikas pridūrė, esą apkalta apkaltai nelygu. „Vienu atveju gali būti, kad iš tiesų pardavė tėvynę, išdavė paslaptis, galbūt nužudė žmogų ar dar ką nors. Kitu atveju – kaip Sacharuko atveju – jis paspaudė balsavimo mygtuką keletą kartų. Bet (apkaltos – DELFI) procedūra ta pati“, - aiškino pašnekovas.

Anot jo, ne visos apkaltos vertos vienodos dabar galiojančios bausmės – draudimo dalyvauti Seimo rinkimuose iki gyvos galvos. Esą būtų kur kas labiau logiška, jei politikų likimą tokiu atveju spręstų ne kiti politikai, o rinkėjai.

„Vienam gali būti tas terminas per trumpas už ypatingai sunkius nusikaltimus, kitam – per ilgas, už sąlyginai nedidelius. Pas mus tokios institucijos, kuri nusprendžia, koks gi laikas turėtų būti pats teisingiausias, šiandien nėra. Priešingai negu, pavyzdžiui, pas latvius, kur yra tribunolas. Šitoje vietoje yra logiška, kad tą laiką nustatytų piliečiai. Rinkimų metu, jeigu jie mano, kad vienas ar kitas politikas gali juos atstovauti, jie pasisako „taip“. Jeigu mano, kad dar negali – pasisako „ne“. Manau, labai demokratiškas būdas“, - reziumavo V. Mazuronis.