Remiantis šiuo tyrimu, tiek protestantai, tiek katalikai, ar net ir netikintys žmonės, teigiantys, jog įtikėję į Dievą „tarsi gimė iš naujo“, turėjo labiau atrofavusį hipokampą nei tie protestantai, kurie nesijautė atgimę.

Naujoji studija buvo paskelbta internetiniame portale „PloS ONE“.
Žmonėms senstant kažkiek atrofuojasi ir jų smegenys. Hipokampo mažėjimas taip pat siejamas su depresija, demencija ar Alzheimerio sindromu.

Naujame tyrime mokslininkai paklausė 268 žmonių nuo 58 iki 84 metų amžiaus apie jų religines pažiūras, dvasines praktikas ir gyvenimą pakeitusius religinius potyrius. Per laikotarpį nuo dvejų iki aštuonerių metų hipokampo pokyčiai buvo stebimi atliekant magnetinio rezonanso peršvietimus.

Mokslininkai mano, kad stresas dėl visuomenėje ne itin populiarių religinių įsitikinimų turėjimo gali paaiškinti tokius rezultatus.
„Viena mūsų atradimo interpretacijų – daugumos religinių grupių nariai paprastai turi mažiau atrofavusias smegenis lyginant su ne tokiomis populiariomis religinėmis grupėmis – yra ta, kad kai jauti, jog tavo pažiūros ir įsitikinimai kažkiek prieštarauja visuomenėje išplitusiems požiūriams, tai gali sukelti ilgalaikį stresą ir turėti neigiamų pasekmių smegenims“, – teigia viena studijos autorių ir Duke universiteto medicinos centro mokslinė bendradarbė tyrimams Amy Owen.

Studijos autoriai taip pat mano, kad gyvenimą keičiantys religiniai potyriai gali priversti žmogų suabejoti savo ligšioliniais įsitikinimais ir taip sukelti stresą.

„Kitos studijos paskatino mus manyti, kad tai, ar naujos dvasinės patirtys yra suvokiamos kaip atpalaiduojančios arba sukeliančios stresą, priklauso nuo šių potyrių suderinamumo su tavo ir tave supančių žmonių dabartiniais religiniais įsitikinimais, – sako kitas studijos bendraautorius Davidas Haywardas iš Duke universiteto. – Ypač vyresnio amžiaus suaugusiems žmonėms šie netikėti nauji potyriai gali privesti prie dvejonių dėl ilgalaikių religinių pažiūrų ar prie nesutarimų su draugais ir šeima“.

Tyrėjai pažymi, kad kiti faktoriai, susiję su hipokampo atrofija – amžius, depresija ir smegenų dydis – bei kiti religiniai faktoriai – malda ir meditacija – negali paaiškinti studijos išvadų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)