Teisėja penktadienį kviečiama į Teisėjų tarybą, kurioje bus svarstomas prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretas dėl jos atleidimo iš pareigų pažeminus teisėjo vardą.

Šį dekretą prezidentė pasirašė gavusi Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo darbuotojų atlikto patikrinimo išvadas. Jose teigiama, kad teisėja esą vilkino su skolų išieškojimu susijusias bylas, o su butų privatizavimu lengvatinėmis sąlygomis, nuosavybės teisių atkūrimo į žemę ir kitą nekilnojamąjį turtą susijusias bylas nagrinėjo aplaidžiai ir skubotai, vadovavosi neegzistuojančiais dokumentais ir melagingais liudytojų parodymais.

„Dėl šių pažeidimų Vilniaus miesto 3 apylinkės teisme nuolat atnaujinamos bylos, panaikinami ankstesni sprendimai, žmonės ir valstybė patiria materialinių nuostolių“, – antradienį pranešė Prezidentūros spaudos tarnyba.

A.Šimaitienė teigia, kad ją pribloškė komisijos išvados: „Pasirodo, nuo šiol Lietuvoje teisėjo darbą teisės ir teisėtumo požiūriu jau gali vertinti ne tik aukštesnės teisminės instancijos, bet ir teismų pirmininkams tiesiogiai pavaldūs asmenys“.

Nušalinta teisėja teigė, kad penktadienį turėjo būti kviečiama į Teisėjų tarybą pateikti savo paaiškinimus dėl komisijos išvadose nurodytų teiginių, tačiau kaip iš giedro dangaus viešai buvo išplatinta informacija, jog prezidentė nusprendė ją atleisti.

„Suprantu, kad man pateiktas pasiūlymas pateikti paaiškinimus tėra eilinis pasityčiojimas iš manęs kaip žmogaus, tariamos demokratijos ir tariamos pagarbos žmogaus teisėms vaidyba“, – A. Šimaitienė pabrėžė, kad komisijos sudarymas, jos veikla ir išvados yra šališkos bei tendencingos.

Nušalinta teisėja nesutinka su tarnybinio patikrinimo išvadose nurodytais teiginiais ir jas apskundė Teisėjų tarybai, o trečiadienį sulaukė skambučio iš Nacionalinės teismų administracijos – penktadienį ji privalo atvykti ne pasiaiškinti dėl komisijos išvadų, o į svarstymą dėl atleidimo iš pareigų.

Savo skunde A. Šimaitienė tikina, kad anksčiau jos darbą tikrino Vilniaus apygardos teismas, tačiau pažeidimų nenustatė.

„Susidaro įspūdis, jog iki šiol atliktų mano profesinės veiklos tyrimų rezultatai, matyt, tiesiog netenkino teismo pirmininko ar kitų asmenų norų ar siekių, nesiderino su jų tikslais dėl mano kaip Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėjos tolesnės profesinės teisėjos karjeros perspektyvomis ir, pasinaudojant esama situacija, nuspręsta susidoroti su manimi kaip neįtikusia, svetimos valios nevykdančia teisėja, – skunde teigia A. Šimaitienė. – Į šią situaciją žiūrint profesiniu žvilgsniu, atrodo ne tik keista, bet jau ir graudu”.

Ji mano, kad komisijos išvadų negalima laikyti teisėtomis ir pagrįstomis.

„Suprantu, kad nesu reikalinga sistemai, tačiau ir ši sistema man jau nereikalinga, bet juk yra įstatymai, mes visi privalome jų laikytis“, – pabrėžė A. Šimaitienė, kuriai dėl nušalinimo nuo pareigų valstybė turėtų išmokėti apie 300 tūkst. Lt negauto atlyginimo.

„Šis atliktas tarnybinis patikrinimas ir jo išvados yra aiškus signalas ne tik asmeniškai man ir iki šiol mano baudžiamąją bylą nagrinėjantiems teisėjams, bet ir visiems Lietuvos teisėjams, – įsitikinusi A. Šimaitienė. – Tai netiesioginis spaudimas bet kuriam Lietuvos teisėjui. Tarnybinis patikrinims ir jo išvados nė vienam teisėjui neleidžia užmiršti šiandieninės realybės Lietuvos teismuose – Konstitucijoje, Teismų įstatyme ir kituose įstatymuose numatytos nepriklausomumo garantijos saugo tik tuos teisėjus ir tik tiek, kurie ir kiek yra lojalūs ir parankūs. Visi kiti yra pažeidžiami. Jų procesinę veiklą ir priimtų sprendimų teisėtumą gali įvertinti net teismo pirmininko padėjėjas ar bet kuris teismo administracijos darbuotojas“.

DELFI primena, kad A. Šimaitienės bylą nagrinėja jau aštunta teisėjų kolegija – teisėja buvo išteisinta. Nuosprendį Lietuvos apeliacinis teismas žada skelbti liepos 1-ąją.

A.Šimaitienė yra teisiama kartu su posėdžių sekretore Jolanta Rutkauskiene. Jų darbu specialiosios tarnybos susidomėjo po to, kai buvo gautas pranešimas apie dar 2002-aisiais įtartinai greitai išnagrinėtą bylą dėl buto privatizavimo.

Prokurorai įtaria, kad A. Šimaitienės priimtame sprendime buvo įrašytas teismo posėdyje realiai nedalyvavęs asmuo. Teisėja visą laiką neigė savo kaltę.