Ž.Montvilaitės ir kitų projekto kūrėjų sumanytas performansas siūlo žiūrovams "kelionę" nuo antikinės likimo tragedijos iki realybės šou. Vyksmo pavadinimas apeliuoja ir į skirtingų epochų kūrinių herojės - Fedros - vardą, ir į augalą "efedra".

"Yra toks augalas efedra. Jis turi daugybę išsišakojimų, o mes - daug autorių, kuriuos įkvėpė Fedros tragedija. Pradžioje tiesiog ieškojome antikinės pjesės. Apsistojome ties "Fedra". Supratus, kad šią temą lietusių autorių skaičius viršija visus įmanomus, atsirado tiesioginė asociacija su efedra", - taip savo sumanymą Ž.Montvilaitė išaiškino rusų žiniasklaidai.

Scenarijų sudaro Osipo Mandelštamo, Euripido, Senekos, Marinos Cvetajevos, Racine'o (Rasino), Sarah'os Kane (Saros Kein) tekstai.

"E'Fedroje" - kelios aktorės, atliekančios Fedros vaidmenį. Kiekviena jų pasirenka skirtingą autorių.

Be Fedrų performanse dalyvaujantys aktoriai įkūnija Ipolito, Žindyvės, Afroditės, Artemidės personažus.

Numatyti du veiksmo finalai - laimingas ir nelaimingas. Vieną iš šių variantų turėtų išrinkti patys žiūrovai.

Publika turi galimybę patirti ir kitų tradiciniame teatre neįmanomų dalykų - performansą galima stebėti gulint, rūkant, kalbant mobiliais telefonais ir t.t., žiūrovai bus raginami tapti dalyviais, išeiti į sceną, sakyti replikas.

"E'Fedra" rodoma nuo praėjusios savaitės kiekvieną ketvirtadienį ir penktadienį iki liepos 1 dienos.

26 metų Ž.Montvilaitė 2001 metais baigė Rusijos teatro meno akademiją (GITIS). 2002 metais sukurtas spektaklis "Parazitai" pagal vokiečių dramaturgo Mariuso von Mayenburgo (Majenburgo) pjesę sukėlė nevienareikšmišką, bet aktyvią Rusijos teatralų reakciją.

Ž.Montvilaitė pirmoji Rusijoje pristatė šią pjesę, kurią Lietuvoje režisavo Oskaras Koršunovas. Ji taip pat pirmoji ėmėsi ir S.Kane dramaturgijos, pastatydama "Apvalytuosius".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją