Pasinaudodamas matematiniais modeliais dr.Henri Leridonas (Anri Leridonas) nustatė, kad jei moterys pirmą kartą pastoti bando nuo 30 iki 35 metų amžiaus, dirbtinio apvaisinimo technologijos gali kompensuoti tik pusę per tuos penkerius metus prarandamo vaisingumo.

Jei moterys pirmo vaiko gimimą atideda iki 35-40 metų, šiomis technologijomis galima kompensuoti tik mažiau nei 30 proc. tuo metu prarandamo vaisingumo, žurnale "Human Reproduction" rašo mokslininkas.

Kompiuteriniai modeliai rodo, kad iš 100 moterų, nusprendusių pastoti 35 metų, daugiau kaip 80 pastoja natūraliai, keturios - po dviejų apvaisinimo mėgintuvėlyje etapų, o likusios taip ir nesusilaukia vaikų.

"Išvada tokia: moterys, jei norite susilaukti vaiko iki maždaug 35 metų, būkite kantrios. Net jei jums nepavyko per vienus metus, jūsų galimybės vis dar yra nemažos, - sakė H.Leridonas. - Jei esate vyresnės, nekantraukite".

Jis nustatė, kad trys ketvirtadaliai moterų, kurios stengiasi pirmą kartą natūraliai pastoti būdamos 30 metų amžiaus, pastoja per vienus metus. Moterims, kurios delsia iki 35 metų, tikimybė pastoti per vienus metus yra 66 proc., o keturiasdešimtmečių - tik 44 procentai.

Jei moteris nepastoja per dvejus metus, tikimybė, kad jai galima padėti dirbtinio apvaisinimo priemonėmis, su amžiumi taip pat mažėja.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją