Tokį pasiūlymą trečiadienį svarstė sostinės taryba. G. Tamošiūnas tikina, kad tokio dydžio priedai – įprasta praktika savivaldybėje.

Priedai tapo tradicija

Nutarimo projektu, kuriuo G. Tamošiūnas jau antrąsyk bandytas pasodinti į vieną svarbiausių kėdžių Vilniaus savivaldybėje, siūloma nustatyti ne tik algos dydį, bet ir 60 proc. pareiginės algos dydžio priemoką „už įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą“.

Šiuo metu sostinės savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojai iki mokesčių uždirba kiek daugiau nei 6,6 tūkst. litų. G. Tamošiūnas DELFI teigė, esą maždaug toks turėtų būti ir jo atlyginimas. Anot jo, priedai savivaldybės administracijos vadovams – ilgus metus gyvuojanti tradicija.

„Priedas administracijos direktoriams mokamas mažiausiai 10 metų, - sakė G. Tamošiūnas. – Visur tas pats priedas. Niekas asmeniškai Tamošiūnui to tikrai nedaro. Aš esu darbuotojas – ne tas, kuris tuos dalykus formuoja.“
Beje, jau tapo tradicija, kad savivaldybės administracijos vadovybė Vilniuje uždirba daugiau už patį merą. Pirmąjį šių metų ketvirtį Vilniaus mero alga iki mokesčių siekė beveik 5,26 tūkst. litų.

Dar nežino, ką dirbs

Pats G. Tamošiūnas prisipažino dar tiksliai nežinantis savo būsimo darbo specifikos, mat dar nenustatytos jo kuravimo sritys.

„Iš tikrųjų nėra dar aiški iki galo kuravimo sritis. Kai bus visi pavaduotojai paskirti, gal bus aiškiau, - kalbėjo politikas, šiuo metu einantis savivaldybės Kalbos kontrolės ir administracinės veiklos skyriaus vedėjo pareigas. – Nuo mano dabartinio darbo (naujos pareigos – DELFI) skirsis šiek tiek.“

Paklaustas, kiek ūgtelėtų jo alga tapus administracijos direktoriaus pavaduotoju, pašnekovas nurodė kuklią sumą. „Tikrai nelabai įsivaizduoju. Skirtumas yra. Kokie 800 litų, gal daugiau“, - svarstė G. Tamošiūnas. Savivaldybės pateikiamais duomenimis, administracijos skyriaus vedėjo vidutinė alga šiuo metu siekia apie 4,57 tūkst. litų iki mokesčių.

Bet priedo nusipelnė

Tačiau G. Tamošiūnas tikino „neatkreipęs dėmesio“ į tai, kad nuo pat pirmos dienos administracijos direktoriaus pavaduotojo kėdėje gautų ne tik algą, bet ir 60 proc. priedą. „Nelabai atkreipiau į šitą dėmesį“, - stebėjosi politikas.

Jis taip pat negalėjo tiksliai nusakyti, už kokią būtent „įprastą darbo krūvį viršijančią veiklą“ jam norima mokėti priedą. „Ne, matot, tas darbas yra aiškus. Bet kokiu atveju, neaišku tik kokios kuravimo sritys bus. Aišku, geriau būtų klausti administracijos direktoriaus. Čia klausimas ne man. Greičiausiai jau turi man kuravimo sritį, kuri viršys man įprastą darbo krūvį“, - aiškino pašnekovas.

G. Tamošiūno kandidatūrą į administracijos direktoriaus pavaduotojo postą pateikė Darbo partija. Praėjusiame sostinės tarybos posėdyje ši kandidatūra opozicijos pastangomis buvo atmesta.

Darbo partija: dėl priedo sprendžia A. Zuokas

G. Tamošiūnas slėpė, ar kopdamas politinės karjeros laiptais tapo Darbo partijos nariu. DELFI kelissyk paklaustas, ar įstojo į partiją, kuri jį teikia į aukštas pareigas Vilniaus savivaldybėje, politikas kartojo tą patį atsakymą: „Nekomentuoju. Komentuosiu po balsavimo. O Gal rytoj.“
G. Tamošiūnas vylėsi, kad šįsyk jam pavyks tapti administracijos direktoriaus pavaduotoju. Jis savivaldos rinkimuose dalyvavo kaip nepriklausomas kandidatas, bet rimtesnio vilniečių palaikymo nesulaukė ir į miesto tarybą nepateko.

Vis dėlto Darbo partija patvirtino, kad nepriklausomu kandidatu rinkimuose buvęs G. Tamošiūnas yra šios partijos narys. Esą „jam yra artima Darbo partijos ideologija bei siekiai“.

„Darbiečiai“ taip pat tvirtina neturėję nieko bendra su 60 proc. priedo skyrimu savo partijos kolegai.

„Darbo partijos vadovybė, komentuodama į Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo postą teikiamo Gintaro Tamošiūno priedo prie algos skyrimo klausimą, pabrėžia, kad algų ir priedų skyrimas priklauso ne nuo politiką deleguojančios partijos, o nuo jį teikiančio savivaldybės vadovo. Sprendimą, kad šias pareigas užėmęs G. Tamošiūnas gaus 60 proc. priedą prie algos, priėmė ir sostinės savivaldybės tarybai teikė Vilniaus meras Artūras Zuokas“, - teigiama Darbo partijos pranešime.

Po šio partijos pranešimo, savo įsiliejimą į „darbiečių“ gretas patvirtino ir pats G. Tamošiūnas. Jis teigė, esą į partiją įstojo dėl to, jog rinkimai parodė, kad nepriklausomiems kandidatams prasimušti į valdžios olimpą beveik neįmanoma.

Antras kartas nemelavo

Svarstymo metu kilo triukšmas dėl G. Tamošiūno algos. Meras A. Zuokas netgi žadėjo priedą prie atlyginimo sumažinti iki 50 proc. – esą vėliau G. Tamošiūnas galėtų įrodyti, kad yra vertas ir likusių 10 proc.
Balsavimas vyko slaptai.

Šįsyk G. Tamošiūnas nesulaukė opozicijos antausio – už jo paskyrimą administracijos direktoriaus pavaduotoju pasisakė 27 miesto tarybos nariai, prieš – 22.

Dėl G. Tamošiūno priedo taryba kiek pakibirkščiavo, tačiaiu bendru sutarimu paliko tą pačią sumą - 60 proc.

Šiame poste naujasis „darbietis“ keičia liberalcentristą Virginijų Dastiką, kurio atstovaujama partija rinkimuose patyrė fiasko ir Vilniaus taryboje liko be balsų