Norint būti sėkmingu oratoriumi, sugebančiu įtikinti mases, pakanka žinoti kelias paslaptis, kurias pritaikius kiekviena kalba taps įtikinama.

Geriausias būdas įtikinti žmogų – greita kalba su dažnomis pauzėmis. Tačiau neverta kalbėti pernelyg emocionaliai ar gyvai.

Tyrimo metu Mičigano universiteto mokslininkai išanalizavo pokalbius telefonu, kurių tikslas buvo įtikinti žmones dalyvauti apklausoje telefonu. Paaiškėjo, kad geriausiai sekėsi apklausėjams, kurie kalbėjo pakankamai greitai, dažnai darė pauzes, bet nebuvo pernelyg emocionalūs.

Veiksmingiausias kalbėjimo tempas yra trys su puse žodžio per sekundę.

Žmonės, kurie kalba per greitai, nekelia pasitikėjimo, sukelia įtarimą, kad „kabina makaronus“. O tie, kurie kalba pernelyg lėtai, suvokiami kaip ne itin protingi arba pernelyg pedantiški. Labai dažnos pauzės – 4–5 per minutę – taip pat suteikia kalbai įtaigumo. Monologas be pauzių skamba kaip mintinai išmokta kalba.

Tyrimas taip pat parodė, kad žmonės, kurie kalbėdami nuolat keičia balso tembrą, skamba nenatūraliai ir yra dažnai kaltinami tuo, kad persistengia.

Pagal kalbėjimo ritmą, akcentus ir intonacijas galima labai daug ką pasakyti apie žmogų ir apie jo požiūrį į klausytojus, teigia ekspertai. Būtent dėl neteisingų intonacijų ir kalbos ypatybių klausytojai dažnai klaidingai supranta oratorių, nepaisant to, ką žmogus kalba ir ką turi omenyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)