Pokyčiai gali būti minimalūs – kitos užuolaidos, staltiesės, pagalvėlės ir pan. Kur kas daugiau drąsos ir konsultacijų su interjero specialistais prireikia pasiryžus iš esmės pakeisti namų aplinkos stilių. Jis gali būti įvairus, net ir rytietiškas!

Daugiau džiugesio ir optimizmo

Architektui Romui Pakėnui Rytai asocijuojasi su tekančia saule, egzotika ir pasakomis.

„Ornamentas visur – nuo gimimo iki mirties. Pasaulis kalba skirtingomis kalbomis, tačiau bendražmogiški dalykai suprantami visiems: rytietiškas ar vakarietiškas interjeras – tai tiesiog skirtingos vienos paletės spalvos!“ – įsitikinęs R. Pakėnas.

Interjero dizaineriai ir architektai skatina santūrius mūsų būstus praskaidrinti ryškiais motyvais, kartu su mistiška ir paslaptinga Rytų dvasia į savo namus įsileisti daugiau džiugesio ir optimizmo.

Pasak interjero dizainerės Šarūnės Šaltenės, tik tie, kurie mėgsta Rytų kraštus, juos gali įsileisti pro duris. Pasirinkus šį stilių, interjero svarbu neperkrauti.

„Gali egzistuoti daugiausia 3–4 stiprios detalės, išlikti švarios linijos, erdvė ir šviesa“, – patarė pašnekovė.

Madą atnešė keliautojai

Rytietiški motyvai europietiškame interjere – ne šių dienų atradimas. Jau tolimų Viktorijos laikų užkariautojai ir keliautojai iš tolimų kraštų parsiveždavo originalių daiktų, interjerus kūrė stilingai, remdamiesi Rytų filosofija.

Architektas Aud­ronis Vydžius apgailestauja, kad šiandien daugelis Rytus suvokia primityviai, kaip gausybę stiklo karoliukų, smilkalų, suvenyrų. Kiekvienas pabuvęs savaitę Rytuose tampa specialistu ir nori sukurti rytietišką kampelį savo namuose.

Neturint sistemos, tikslo, simbolika išsikreipia.

„Kartais stengiamės būti rytietiškesni už pačius rytiečius. Apsimesti rytiečiais mums nepavyks. Kiekvienoje kultūroje yra savita gyvenamoji aplinka ir terpė, kuri formavosi tūkstantmečius“, – pastebi A. Vydžius.

Jam yra tekę ir taisyti neva rytietišką interjerą: „Pamatęs, kad gyvens tarsi kinų restorane, žmogus pradeda ieškoti išeities, nes gaila išmesti brangiai pirktus daiktus.“

Kas paslaptinga, traukia

Rytietiški interjerai žavi žinomą drabužių dizainerę Juliją Žilėnienę.

„Arabų kultūra yra nuostabi. Jie sugeba sukurti atmosferą, aplinką, kuri spinduliuoja džiugesį. Rytų šalys ir tradicijos man yra paslaptis, – prisipažino Julija. – Visa, kas paslaptinga, traukia.“

Ieškodama savo stiliaus ar norėdama pasisemti įkvėpimo, dizainerė prisimena arabiško interjero derinius. Ypač daug tokių pavyzdžių ji randa Maroke ir Tunise, kur susipina dvi kultūros – arabiška ir europietiška.

„Trejus metus skraidžiau dirbti į Maroką. Ten interjerai – fantastiški! Didžiausią įtaką turi prancūzų stilius, bet teko matyti italų ir arabų, skandinavų ir arabų interjerų derinius. Pastebėjau, kad senojoje lietuvių tekstilėje, audinių raštuose yra daug panašumų į arabiškus“, – sakė dizainerė.

Į klausimą, kodėl domina rytietiškas interjeras, Julija atsakė paprastai: „Nežinau! Mane domina viskas, kas sukasi aplink žmogų. Esu gyvenimo stiliaus mylėtoja. Man įdomu, kodėl žmonės rengiasi taip, o ne kitaip. Įdomu, kuo gyvena, ką valgo... Rytiečiai kitaip suvokia, kokios spalvos turi supti žmogų.... Jei nori šiandien rengtis purpuriniais drabužiais, tai taip ir daryk“, – ragino dizainerė.

Toks Julijos ir kitų dizainerių rytietiško stiliaus, namų suvokimas. Kiekvienas jį turi savitą.