Na, bent jau vienoje valstybėje. Norite geriau pažinti Afriką? Sveiki atvykę į Nolivudą.

Nolivudas – Nigerijos filmų industrija – pastarąjį dešimtmetį išaugo ir suklestėjo, sukurdamas ne tik nemažai darbo vietų šalyje, bet ir pasižymėdamas stulbinančiu produktyvumu.

Skaičiai sufleruoja, jog Nolivudas ne tik aplenkė Holivudą, bet ir vejasi Indijos filmų pramonę, žinomą Bolivudo vardu. Nolivudas – viena sparčiausiai besiplečiančių Nigerijos pramonės sričių.

Visai neseniai atsiradusioje Afrikos filmų industrijoje išskiriamos dvi skirtingos kryptys – senesnioji prancūzakalbio kino Vakarų Afrikoje srovė ir naujesnis komercinis, pramoginis Nolivudas, orientuotas į anglakalbę Afrikos dalį. Nolivudą pripažįsta bei mėgsta ir vietinė publika, ir išeiviai iš Afrikos, o pati industrija vadinama kultūros fenomenu. Dėl šio kino Afrikos įvaizdžiai reprezentuojami ir už Afrikos ribų.

Nufilmuoti Nolivudo filmą užtenka dešimties dienų, užtat ir filmų pagaminama apie penkis šimtus kasmet. Dėl brangios kino juostos dauguma šių filmų yra skaitmeniniai.

Kuriami filmai priklauso įvairiems žanrams: siaubo, komedijos, romantinės dramos, taip pat ir miesto legendų (angl. urban legend). Sukuriama filmų ir apie krikščionišką moralę, didaktinio pobūdžio juostų.

Labai dažnai Nigerijos filmuose esama kulto ir religinių motyvų, o viena iš mėgstamų temų yra tradicinės ir modernios religijų sankirtos.

Teigiama, kad Nolivudo kino industrija, atsiradusi iš buitine kamera filmuotų epizodų ir taupant lėšas, pagaliau suteikia teisę patiems afrikiečiams kurti savo kiną.

Kabat Esosa Egbon, profesionalus režisierius ir scenaristas, viename interviu teigia, jog Nolivudas yra iš tikrųjų lauktas Afrikos kinas. Beje, pats Kabat prisipažįsta, jog nėra matęs nė vieno Ousmane'o Sembene (senegaliečio, vadinamo Afrikos kino tėvu) kurto filmo.

Nolivude, kaip ir Holivude ar Bolivude, galioja tos pačios žaidimo taisyklės: esama ir mylimų aktorių, ir kino apdovanojimų, ir paskalų.

Galbūt jūs net nenutuokiate, kas yra Afrikos filmų dievaitės, bet afrikiečiai savas žvaigždes žino geriau ir garbina labiau nei svetimas, o jų gyvenimas šnipinėjamas ne ką prasčiau nei Holivudo žvaigždžių.

Štai visai neseniai, gegužės 3 d. viena iš garsiausių Nolivudo žvaigždžių Genevieve Nnaji, vadinama Nolivudo brangute, švęsdama savo gimtadienį ūžė privačiame vakarėlyje Londone. O beveik prieš metus kino dievukas Ramsey Nouah laimėjo geriausio aktoriaus titulą Afrikos kino akademijos apdovanojimuose už pagrindinį vyro vaidmenį filme „Statulėlė“ (angl. „Figurine“).

Nors Afrikos kinas dar tebėra paauglystės amžiaus, tačiau pamatyti, ką siūlo Afrikos kino kūrėjai, verta vien dėl smalsumo. Ir - kad ir kaip tai naiviai skambėtų - laukti, kada tokie filmai subręs ir galės konkuruoti ne tik Afrikos rinkoje.

Jei susigundysite išbandyti, tikriausiai pirmiausia verta pažiūrėti „Tai – Nolivudas“ (angl. „This is Nollywood“). O gal ir kažką kita, pvz., „Ritualai“ („Rituals“).

****

Šis straipsnis - iš ciklo „Apie JĄ – Juodąją Afriką“, skirto „Afrikos dienoms 2011“, kurios vyks gegužės 18-22 d. Vilniuje. Daugiau: afrikosdienos.lt. „Afrikos dienos“ – tai ne pelno siekianti iniciatyva, kurios tikslas - supažindinti su Juodosios Afrikos kultūra ir skatinti susidomėjimą ja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją