Kilo noras atsinaujinti

Atsibudote vieną rytą ir supratote, kad tai, ką matote aplinkui, jums visai nebepatinka... Taip nutiko ir šio miegamojo šeimininkei. Artėjant pavasariui taip įsinorėjo kažko lengvo, romantiško, moteriško. O kambaryje tuo tarpu karaliavo modernus, gana griežtas stilius, kontrastingi tonai.

Interjero dekoratorė Elžbieta Skunčikienė
Šį rūpestį moteris patikėjo interjero dekoratorei E. Skunčikienei. Ji užtruko savaitgalį (darbai prasidėjo šeštadienį ryte, sekmadienį vakare viskas buvo baigta), išleido apie 3 tūkstančius litų, o miegamasis be naujų baldų ir didelių remontų pasikeitė neatpažįstamai. Dalį pinigų pavyko surinkti pardavus nereikalingus daiktus.

Pažiūrėkime, kaip ši patalpa atrodė anksčiau: sienos išdažytos baltai, viena išsikišusi dalis išklijuota rudu raštuotu tapetu. Tamsiai ruda odinė dvigulė lova, abipus jos – minimalistinio stiliaus spintelės, lempos tamsiai rudais gaubtais. Kampe stovi baltas toršeras. Šalia lovos paklotas natūralus baltas kailis. Grindys išklotos ąžuoliniu parketu.
Paprastas, tvarkingas, nelabai kuo įsimenantis šiuolaikinis interjeras.

„Be to, jis buvo ir nefunkcionalus, tuščias, šaltas“, – diagnozuoja specialistė.

Panaudojo turimus daiktus

E. Skunčikienė pasiūlė kambariui suteikti šiek tiek Provanso dvasios.

„Šis stilius man visuomet siejasi su jaukumu, romantiškumu. Tai švelnūs, natūralūs audiniai, šilta šviesa, sklindanti iš toršero, sendinti pieno spalvos baldai, nėriniais, raukiniais, kaspinėliais puoštos lovatiesės, pagalvėlės, šviestuvai“, – aiškina interjero dekoratorė.

Ji visuomet laikosi principo pirmiausia pritaikyti jau turimus daiktus, atsisakyti tik tų, kurie nedera prie naujo stiliaus.

Šiuo atveju liko beveik viskas, išskyrus tamsias griežtų formų komodas ir veidrodį. Jie ne išmesti į sandėliuką, o parduoti už kelis šimtus litų įdėjus skelbimą internete. Netiko ir natūralaus ilgo plauko kailio kilimas.

„Parduoti – labai gera išeitis: kam laikyti nereikalingą daiktą, kuris tik vietą užims ir nežinia, ar dar kada nors bus panaudotas. Pardavęs gauni ir šiek tiek pinigų, kuriuos gali pridurti prie interjero pertvarkymo biudžeto“, – pataria E. Skunčikienė.

Investavo į ryškias detales

Dekoratorės teigimu, svarbu gerai apgalvoti, į ką verta investuoti. Tai turėtų būti keli pasirinkto stiliaus daiktai ar detalės: baldai, kilimas, šviestuvai ar tapetai, kurie interjere gros pirmu smuiku ir jam suteiks tam tikrą atspalvį bei nuotaiką.

Šiame kambaryje pagrindinis pertvarkymas ir didžiausia investicija (apie tūkstantis litų) buvo senų tapetų pakeitimas naujais – kokybiškais ir stilingais, išmargintais romantiškais rausvais smulkių gėlyčių raštais. Jais išklijuota ne tik sienos dalis ties lova kaip anksčiau, bet ir visa šoninė siena.

„Dar nusprendėme įsigyti elegantišką Provanso stiliaus baldą riestomis kojytėmis, atsiėjusį 1,1 tūkst. litų, ir krėsliuką, už kurį paklojome 520 litų“, – aiškina dekoratorė.

Ką gali, padaryk pats

Miegamojo lovą nutarta aptraukti nauju gobelenu. Ornamentais išmargintas gobelenas „Audėjo baldų“ prekybos centre įsigytas už 100 litų, o išardžiusi lovą jį su prišaudymo įrenginiu pritvirtino pati dekoratorė.

Kelios siūlės susiūtos siuvimo mašina. Paprašius profesionalių baldžių pagalbos tai būtų atsiėję apie 300 litų.

E. Skunčikienė pati pasendino ir spinteles, veidrodžio rėmus bei šviestuvų stovus naudodama techniką, šiek tiek primenančią dekupažą. Iš pradžių daiktai buvo padengti tamsiai rudais dažais, paskui įtrinti vašku, o ant viršaus uždažyti pieno spalvos dažais. Išdžiūvęs paviršius pašlifuotas su švitrine kempinėle, tose vietose, kur buvo padengta vašku, dažai nutrūpėjo.

Tai įmanoma padaryti ir pačiam, jei šiek tiek išmanai dekupažą, galima paieškoti ir meistrų, už tokį darbą jie tikrai daug neužsiprašys – nedideliam baldui medžiagos ir darbas kainuos apie 200 litų.

„Tapetus taip pat nesunku išsiklijuoti patiems, daugelis lietuvių tai moka nuo senų laikų. Taip sutaupysite. Jeigu nesinori terliotis, brangiai nekainuos pasamdyti profesionalus, juk tik viena siena“, – pastebi pašnekovė.

Svarbios smulkmenos

Atlikus visus šiuos darbus teliko romantiškos Provanso dvasios įpūsti detalėms. Jos taip pat beveik visos panaudotos senos. Lovatiesė iš taftos apversta kita puse, medvilnine, romantiškumo jai suteikė prisiūti nėriniai ir raukinukai.

Iš spintos ištraukta sena nerta pagalvėlė rado vietą ant lovos, jai į kompaniją panašią dekoratorė už keliolika litų įsigijo prekybos centre. Šviestuvams nupirkti nauji balti tekstiliniai gaubtai ir papuošti atlasiniais kaspinėliais, nėrinukais bei medžiaginėmis rožytėmis (priderintomis prie tapetų).

Rožytė pražydo ir ant užuolaidos. Beje, jos paliktos tos pačios, kuo puikiausiai tiko, tik anksčiau kabėjo laisvai, o dabar surištos kaspinėliu su gėlyte.

Ant kaspinėlių pakabintos ir ažūriniuose rėmeliuose su ornamentais įrėmintos nuotraukos (rėmeliai kainavo po 23 litus).

Virš lovos buvusią tuščią sieną papuošė sendintuose rėmeliuose įrėmintas gobelenas, kurį šeimininkė kažkada buvo nusipirkusi, bet taip ir nesugalvojo, kur panaudoti.

Naudingi patarimai

Pirmiausia pasirinkite patinkantį interjero stilių.

Nuspręskite, koks jūsų pertvarkymo biudžetas.

Apgalvokite, kurios detalės turi būti svarbiausios, efektingiausios. Joms skirkite daugiau pinigų.

Panaudokite jau turimus daiktus: baldus, šviestuvus, užuolaidas, kilimus, kitas detales.

Suteikite jiems naują stilių pasendindami, aptraukdami kitu gobelenu, perdažydami ar naudodami naują dekorą.

Tai, kas tikrai netinka, parduokite. Gauti pinigai pravers naujiems pirkiniams.

Sušildykite kambarį asmeninėmis nuotraukomis, kitais mielais prisiminimus keliančiais daiktais, rankdarbiais.

Romantiškos dvasios suteiks gyvos gėlės vazose ir vazonėliuose.

Interjerą papildykite stilingais daiktais iš savo garderobo: ant krėslo numeskite puošnią skarą, prie veidrodžio pastatykite ryškiaspalvius batelius, ant spintos durų pakabinkite suknelę ar rankinę.

Nebijokite į pagalbą pasitelkti interjero dekoratoriaus. Jis patars, kur ką pigiau nusipirkti, kur galima pataupyti, o kur verta paišlaidauti siekiant įspūdžio, kokius daiktus palikti ir kaip juos atnaujinti.