Ar mus, gyvenančius kartu su katinais, vienija tas jausmas, kad kiekvieną dieną mums leista prisiliesti prie paslapties? Ar esate save pagavę svarstant „ką jis dabar mąsto“, „kas jo mažoje galvelėje dedasi“?

Jau aštuonerius metus gyvenu su katinais, bet neįminiau mįslių, kurias jie man užduoda kiekvieną dieną. Nesistengiu jų sužmoginti, esu nelinkusi jiems priskirti žmogiškų jausmų - tokių kaip kerštas, neapykanta, nepasitenkinimas. Jie lyg gyvena paraleliai ir tuo pačiu šalia žmogaus, lyg būtų magiškojo pasaulio dalimi ir tuo pačiu tokie žemiški, kai ateina laikas valgyti ar žiūrėti televizorių ant mano kelių.

Galiu nematyti savo katino visą dieną – jis susirangęs tyliai snaudžia. Tačiau užtenka, kad mano nuotaika būtų nevykusi, kai jis tyliai susirango man ant kelių ir kaip pats geriausias pasaulyje psichologas klauso mano širdies skundų. Tyliai, be priekaištų, be pamokslų jis guli taip tol, kol aš atsileidžiu. O tada, lyg baigęs savo misiją, užtikrintas savimi, pasitikintis, jis tyliai nueina atsigerti vandens arba sumiaukia, prašydamas valgyti. Tik tiek? Už konsultaciją, kuri prilygsta tūkstančiui pokalbių?

Kiekvieną dieną matau, kaip prabudęs gamtos instinktas kviečia mano katiną medžioti. Jis tyliai tyko musės, kreksi pamatęs paukščiukus už lango, vaikiškai naiviai gaudo plunksneles ar kamuoliuką, eilinį kartą numetęs nuo komodos kokį niekutį, nemačiom nuridena jį į savo slėptuvę.

Jis toks! Čia rimtas, čia neįtikėtinai vaikiškas. Norėčiau mokėti būti tokia visokia, kaip tai sugeba mano katinas! Jis apsisukęs gali grakščiai nužingsniuoti per kambarius. Lyg liūtas karalius per džiungles. Iškėlęs galvą ir siūbuodamas išdidžiai savo klubais. Jis kaip mažytis kačiukas gali vartytis ant žemės ir skraidyte skraidyti per kambarius nuo spintos ant spintos.

Jis toks keistas! Gali pasitikti mano svečius, gali leisti jiems jį glostyti, gali suteikti jiems garbę ir rodyti jiems dėmesį. O kartais, tiesiog, lyg niekur nieko pasišalinti, nesirodyti, išlįsti tada, kai jo visai nesitikima pamatyti. O kaip jam patinka dėmesys ir pagyrimai! Jis lyg sutvertas būti podiumų žvaigžde!

Ar susimąstėte, kad visi katinai yra skirtingi, o tuo pačiu ir labai panašūs vieni į kitus? Juk skaitydami tai, ką rašiau, radote nors keletą sakinių, kurie tiksliai apibūdintų Jūsų katiną. Ir sakinių, kurie visiškai nebūdingi jam. Jie tokie – magiški sutvėrimai žemėje.