„Eismo įvykiuose nukentėjusių vaikų dalis yra nedovanotinai didelė. Deja, vaikai dažniau sužalojami dėl suaugusiųjų kaltės, o ne dėl savo neapdairumo. Šiemet ypatingą dėmesį norėtume atkreipti į mažųjų keleivių saugumą automobilyje, tai pabrėžiame ir rinkdami drausmingiausius šalies vairuotojus. Vairuotojai neretai neįvertina, kokią didelę įtaką sveikatai ir gyvybei gali padaryti vien tinkamai užsegti saugos diržai“, - sakė „PZU Lietuva“ asmens rizikų vyriausioji ekspertė Gitana Beinorienė.

G. Beinorienė mano, kad šalyje dėmesys vaikų saugumui yra itin mažas.

„Esame pratę saugoti ir drausti turtą, ypač daug dėmesio skiriame savo automobiliams - juos draudžiame nuo visų įmanomų įvykių. O štai vaikai, jų sveikata ir gyvybė Lietuvos gyventojams toli gražu nėra tarp prioritetų. Tarp visų „PZU Lietuva“ nelaimingų atsitikimų draudimu apdraustų asmenų vaikai sudaro apie 37 proc. ir per paskutinius kelerius metus šis rodiklis pasikeitė vos keliais procentais. Kol kas tėvai nelinkę vaikų sveikatos saugoti nuo galimų nelaimių taip, kaip saugo savo materialinį turtą“, - teigė G. Beinorienė.

Ji mano, kad turimi duomenys liudija apie vis dar žemame lygyje išliekančią asmens saugumo kultūrą. Kaip patvirtinimą ekspertė pateikė statistiką, kad tik 5 proc. vairuotojų, sudarydami privalomojo civilinės atsakomybės draudimo sutartį, apdraudžia ir save bei keleivius nuo nelaimingų atsitikimų eismo įvykio metu. Be to, besidraudžiantis privalomuoju vairuotojo civilinės atsakomybės draudimu vairuotojas dukart dažniau papildomai įsigyja kasko draudimą negu draudimą nuo nelaimingų atsitikimų.

„Sprendžiant iš turimų duomenų atrodytų, kad automobiliui padaryti nuostoliai Lietuvos vairuotojams yra kur kas svarbesni nei žala vežamų žmonių sveikatai ir gyvybei. Vis dėlto tarp sužeistųjų per avarijas trečdalį sudaro lengvųjų automobilių keleiviai – tai yra žmonės, kurie neturi jokios įtakos eismo įvykiui ir yra visiškai priklausomi nuo vairuotojų sukuriamos situacijos kelyje. Dar labiau priklausomi yra vežami vaikai, kurių likimą neretai nulemia suaugusiojo pastangos tinkamai vežti vaiką automobilio saugos kėdutėje. Didesnis dėmesys vaiko saugumui leistų išvengti daugelio skaudžių padarinių“, - teigė G. Beinorienė.

Draudimo ekspertė pabrėžė, kad per metus jos atstovaujama draudimo bendrovė užfiksavo beveik 600 įvykių, kuriuose nukentėjo vaikai, o vidutinė išmoka vaikui sudarė apie 425 Lt. Didžiausia praėjusiais metais „PZU Lietuva“ išmokėta draudimo išmoka vaikui sudarė 21 300 Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją