Derijos gyventojai apsiausties, regis nepaiso ir toliau: negalėdami išeiti iš namų jie skanduoja vieni kitiems pro savo langus, tuo piktindami saugumo pajėgas ir keldami vieni kitų dvasią.

Derija be vandens, kuro ir elektros gyvena nuo pirmadienio, kai režimas atsiuntė karius, tankus ir snaiperius slopinti protestų, kurių dalyviai reikalavo nutraukti autoritarišką prezidento Basharo Assado valdymą.

Tankai ir šarvuočiai atkirto rajonus, o visame mieste ant stogų esantys snaiperiai neleidžia gyventojams išeiti iš namų. Kitus šalies rajonus taip pat kontroliuoja kariškiai, bet Deriją dusinantys gniaužtai yra stipriausi.

Visoje šalyje per pusantro mėnesio trunkantį sukilimą žuvusių žmonių skaičius jau padidėjo iki 535. Šie žmonės žuvo vyriausybinėms pajėgoms šaudant į demonstrantus. Tokius vyriausybės veiksmus pasmerkė tarptautinė bendrija, o JAV dėl jų pradėjo taikyti finansines sankcijas aukščiausiems Sirijos režimo pareigūnams.

Sekmadienį tankai šaudė į Derijos senovinio romėnų kvartalo širdį, sakė vienas gyventojas, kuris gyvena miesto pakraštyje. Pasak jo, jis gali atskirti, iš kokių ginklų šaudoma, nes anksčiau buvo karys.

Šio liudininko pasakojimų nepriklausomi šaltiniai negali patvirtinti. Sirija uždraudė beveik visą užsienio žiniasklaidą ir suvaržė galimybes patekti į mūšių rajonus, todėl beveik neįmanoma patvirtinti šių dramatiškų įvykių, krečiančių vieną autoritariškiausių režimų arabų pasaulyje.