Tačiau visi šie protingi patarimai atostogaujančiųjų paprastai neveikia, todėl jiems sukurta daugybė rūšių apsauginio kremo ir akinių nuo saulės.

Spalvoti, veidrodiniai ir tamsėjantys

Saulės šviesos kiekį, patenkantį į akis, galima sumažinti spalvotais ar dažytais, fotochrominiais lęšiais. Populiarėja ir polaroidiniai, metalo sluoksniu dengti, interferenciniai lęšiai.

Pro dažytą lęšį pereinantis šviesos kiekis priklauso nuo dažymo intensyvumo. Fotochrominiai lęšiai aktyvuojami tamsėja nuo UV spindulių. Mineralinis fotochromas sulaiko UV spindulių šiek tiek mažiau nei plastikinis fotochrominis paviršius.

Poliarizuotų lęšių spalva ir UV pralaidumas priklauso nuo bazinės jų medžiagos. Dauguma atspindžių gamtoje yra horizontalūs. Poliarizuoti lęšiai montuojami į rėmelius taip, kad praleistų vertikalius spindulius, o kitus - horizontalius nufiltruotų. Tai leidžia žvejui matyti žuvį po vandens paviršiumi. Labai tinka vairuotojams, slidininkams.

Veidrodinės dangos geriau atspindi. Jos neatsparios subraižymui, todėl stengiamasi jas apsaugoti silikonine danga. Senesniems žmonėms tamsinimas turi būti mažesnis.

Stikliniai ar plastikiniai

Dar vyrauja nuomonė, kad mineraliniai (stikliniai) lęšiai geriau apsaugo nuo UV spindulių nei plastikiniai. Tai netiesa. Mineraliniai lęšiai sugeria apie 65 proc. UV B ir 100 proc. UV A, o plastikiniai net iki 93 proc. UV B ir 100 proc. UV A.

Tyrimais nustatyta, kad matymas saulėtame ore pagerėja, žiūrint pro iki 90 proc. užtamsintus pilkus ar rudus lęšius, bet kai tamsinimas daugiau 90 proc., matymas jau gali blogėti.

Pabuvus ryškioj šviesoj 2-3 valandas, ryškiai pablogėja matymas naktį. Tai priklauso nuo saulėje išbūto laiko, intensyvumo, pakenktos tinklainės vietos. Taigi buvimas saulėje pablogina matymo aštrumą, kontrastą, tinklainės jautrumą naktį.

Vairuotojams

Vairuoti naktį galima tik iki 20 proc. užtamsintais akiniais. Tamsesni akiniai blogina matymo naktį kokybę ir kontrastą. Ypač tai svarbu nešiojantiems fotochrominius mineralinius akinius, nes stipresni nei +2.0D ar -3.0D lęšiai naktį jau gali būti tamsesni nei 20 proc. Jei yra antirefleksinė danga, galima vairuoti net iki +6.0D.

Jei norite gerai matyti naktį, būtina dėvėti akinius nuo saulės dieną. Lęšiai turi būti užtamsinti 80-90 proc. Šie reikalavimai yra dar griežtesni pagyvenusiems žmonėms.

Spalvoti lęšiai neturi bloginti spalvų juslės, ypač šviesoforo signalų. 8,5 proc. vyrų ir 0,02 proc. moterų spalvų juslė apsunkinta nuo prigimties. Nustatyta, kad rožiniai, mėlyni ir geltoni lęšiai apsunkina spalvų suvokimą ir gali būti pavojingi vairuojant.

Žali ir rudi lęšiai padidina klaidų skaičių skiriant atspalvius. Pilki lęšiai mažiausiai iškraipo spalvų juslę ir pagerina ryškumą.