Be griežtų ribų

Prieš 12 metų iš Amerikos į Lietuvą atvykusi ir čia apsigyvenusi Eva Valentinaitė kiekvieną dieną pradeda kavos puodeliu, kurį pasiskanina ne laikraščiais, o šviežutėliais interjero žurnalais. Paskui ji skuba į savo interjero dizaino saloną. E.Valentinaitės specialybė su interjero dizainu nėra susijusi. Tai pomėgis, be kurio moteris neįsivaizduoja savo gyvenimo.

Pašnekovė išskiria keletą vyraujančių interjero mados stilių - rytietišką ir senovinį, nors griežtų ribų nėra brėžiama, individui suteikiama eksperimentavimo laisvė. Rytietiškame interjere dominuoja japoniškas minimalizmas, paprastumas. Čia dera modernūs, šiuolaikiški baldai. Senoviniame rasime daug antikvarinių, paprastai masyvių baldų, senovinių lempų, kilimų.

“Tačiau išgrynintas vienas šių stilių atrodys nuobodžiai, todėl pasaulyje dabar madinga eklektika - įvairių stilių, ypač seno ir naujo, derinys. Prie šiuolaikiškų baldų puikiai tiks senoviškas rankų darbo kilimas ar paveikslas”, - aiškina pašnekovė.

Dera tai, kas nesuderinama

E.Valentinaitės nuomone, įrengiant būstą ir formuojant jo interjerą daug lemia vykusiai parinkti atskiri elementai. Niekuomet neišeina iš mados lietuviški tradiciniai molio ir lino dirbiniai. Šiandieninių menininkų darbai niekuo nebeprimena liaudies meno. Iš lietuviško molio nužiestos klasikinio silueto vazos, kvadratinės lėkštės, lakoniški, paprasti, be ypatingų papuošimų servizai, puodeliai arbatai vykusiai papildytų rytietiško stiliaus interjerą.

Pasak E.Valentinaitės, mūsų lietuviškas linas taip pat derėtų prie šio stiliaus. Japonai interjere naudoja daug grubaus šilko, tačiau linas jam savo faktūra labai artimas. Rytietiška stilistika dvelkia ir iš džiuto austos natūralių pastelinių spalvų pagalvėlės. Iš lietuviško lino ir korėjietiško šilko sukomponuotas mini gobelenas - irgi iš rytų serijos.

Įdomu, kad ir lino, ir molio dirbiniai yra tarsi universalūs: juos lygiai taip pat sėkmingai galima įkomponuoti rytietiškame, taip pat ir senoviniame interjere.

“Paprastas nebalinto lino takelis be jokių puošmenų itin derės ant antikvarinio valgomojo stalo. Senovinį stilių vykusiai pabrėš ryškių spalvų veltinio kilimėlis. Močiutės laikų baldais apstatytame būste derės minimalistinio stiliaus lempos su gaubtais, kurių pagrindas pagamintas iš lietuviško stiklo ar keramikos, bronzinės skulptūrėlės, autorinis dailininkės darbas - sendinta kėdė”, - sako pašnekovė. Rankų darbo rytietiški, ispaniški kilimai taip pat pabrėš senovinį stilių.

Nebijokime eksperimentuoti

Po pasaulį nemažai pasiblaškiusi E.Valentinaitė pastebi, kad lietuviai vis dar nelinkę derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų stilių daiktų ar interjero elementų. “Truputį bijo eksperimentuoti, paieškoti, kas jiems prie širdies, atsinešti patikusį daiktą namo, pažiūrėti, ar dera, pagaliau, pasikonsultuoti su žinovais. Todėl kai kurie net ir ištobulinti interjerai dvelkia nuobodumu”, - mąsto salono šeimininkė.