Sostinės vaikų darželyje “Gandriukas” pradėtas eksperimentinis projektas: vienoje grupėje sumontuotos kameros, tokiu būdu vaizdai iš darželio visą dieną transliuojami internetu. Nors pati darželio vadovė Edita Nemeikšienė neneigia, kad psichologai perspėjo apie galimą psichologinį diskomfortą, tačiau į tai nebuvo reaguota.

Jau kuris laikas internautai visą parą gali stebėti tiesioginį realybės šou, kurio dalyviai - vaikai. Vaikų teisių ekspertų vertinimas kategoriškas - toks projektas pažeidžia mažųjų teises.

Siekia diegti naujoves

Projektas sostinės vaikų darželyje pradėtas kartu su informacinių technologijų bendrove “Penki kontinentai”. Ši bendrovė ir parūpino visą reikiamą techniką - kompiuterius, kameras, sukūrė interneto puslapį.

“Darželiui reikėjo kompiuterio, norėjome įsivesti internetą, kad su tėveliais galėtume bendrauti elektroniniu paštu. Norėjosi įdiegti naujoves, kad būtų patogiau ir mums, ir tėveliams”, - sakė dvejus metus “Gandriukui” vadovaujanti E.Nemeikšienė. Iš pradžių tinklalapį darželiui sukūrė vieno vaiko tėvas, tačiau vedėjos paprastas ir neišvaizdus interneto puslapis netenkino.

“Kreipiausi į informacinių technologijų bendrovę. Vieną dieną sulaukiau atsakymo. Pažadėjo įvesti internetą, atvežti dovanų”, - prisiminė darželio vadovė. Į darželį atvyko “Penkių kontinentų” generalinis direktorius, kiti darbuotojai. Bendrovė apmokė darželio darbuotojus, bet tuo pat metu pasiūlė surengti neįprastą eksperimentą - darželio auklėtinius paversti realybės šou dalyviais.

“Ilgai mąstėme, kurioje grupėje sumontuoti vaizdo kamerą. Nusprendėme filmuoti ikimokyklinio ugdymo grupę, nes juos įdomiau stebėti”, - argumentus, kodėl buvo įrengtos kameros, dėstė darželio vadovė. Kai kurios auklėtojos nenorėjo būti filmuojamos, todėl buvo traukiami burtai. Jie lėmė, kad realybės šou dalyviais tapo Ritos Mickevičienės auklėjami vaikai.

Pirmoji eksperimento auka

Auklėtoja R.Mickevičienė neslepia, kad iš pradžių buvo neramu, sunkiai sekėsi sukoncentruoti dėmesį į pagrindinį darbą - vaikų auklėjimą. Viena grupės darbuotoja - šeimininkė viešumo egzamino neišlaikė, ji buvo priversta palikti darbo vietą.

“Grupės šeimininkė tikrai puikiai dirbo, todėl prieštaravau, kad ji išeitų, tačiau kai kurie tėvai sakė tiesioginės transliacijos metu pamatę, esą šeimininkė dirba ne taip, kaip derėtų”, - pasakojo darželio “Gandriukas” auklėtinio mama Jolanta Damauskienė.

Auklėtoja sako pripratusi prie kameros, nors prisipažįsta, kad toks viešumas pedagogus iš tiesų vargina. “Prie visko žmogus pripranta, tačiau nauji žmonės jaučiasi nejaukiai, prisipažįsta jaučiantys psichologinę įtampą”, - atvirai kalbėjo nuolat filmuojamos grupės auklėtoja R.Mickevičienė.

Tvarką grupėje prižiūrinti auklėtojos padėjėja iki šiol valydama grindis išjungia kamerą, nes negali susikaupti. “Ji valo, plauna. Tai neturėtų būti įdomu interneto lankytoms”, - įsitikinusi grupės auklėtoja.

Nepaisė tėvų nuomonės

Kai kurie tėvai prieštaravo tam, kad visą parą jų vaikus internete galėtų stebėti visi norintieji. Tai pripažįsta ir darželio vedėja, tuo pačiu metu tikindama, kad į dalies tėvų nuomonę nebuvo atsižvelgta. “Teko girdėti, kad kai kurie tėvai nenorėjo, jog jų vaikus stebėtų internautai, tačiau kiti tėveliai pakeitė prieštaraujančiųjų nuomonę. Dabar didžioji dalis tėvų yra patenkinti”, - tikino darželio vadovė E.Nemeikšienė.

J.Damauskienė aktyviau imtųsi ginti savo vaiko teises tik tuo atveju, jei projekto rengėjai sumanytų plėsti realybės šou erdves. “Jei pradėtų filmuoti kambarius, kuriuose vaikai miega ir prausiasi, be abejonės, tam prieštaraučiau”, - sakė mama, iš pat pradžių skeptiškai vertinusi projektą.

Mama sako nesuprantanti ir projekto rengėjų argumentų, esą kameros įrengiamos tam, kad tėvai visą dieną galėtų matyti savo vaikus. “Internete pateikiamas vaizdas nėra geros kokybės”, - pastebėjo “Gandriuko” auklėtinio mama.

Darželiai nuolat skundžiasi prastu finansavimu, nemažai aukų jų išlaikymui skiria ir tėvai. “Kyla klausimas, kodėl, jei atsiranda pinigų kameroms ir kompiuteriams, vaikų stalai ir kėdutės yra sulūžę?”, -retoriškai klausė J.Damauskienė.

Prieš įgyvendinant projektą nebuvo surengtas visuotinis darželio auklėtinių tėvų susirinkimas. “Auklėtoja yra puiki, tačiau ji vykdė vadovybės nurodymus. Prieš įrengiant kameras buvo konstatuotas faktas, kad taip bus. Mūsų tik paklausta, kaip į tai reaguojame”, - piktinosi mama.

Jaučia psichologinę įtampą

Daželio vadovė yra išklausiusi psichologų pastebėjimus, kad tokios transliacijos gali neigiamai veikti auklėtojų psichologinę būseną, tačiau į tokius perspėjimus darželio vadovė nelinkusi reaguoti. “Psichologė tvirtino, kad vaikams nėra labai gerai. Ypač auklėtoja nuolat jaučia psichologinę įtampą. Vis dėlto mūsų kolektyvas padarė išvadą, kad kameros - savotiškas stimulas pasitempti”, - įsitikinusi darželio vadovė.

Pastarosiomis dienomis ir vaikai ima priprasti prie kamerų. Daugelis jų nesupranta, kad privataus gyvenimo vaizdai transliuojami visam pasauliui. Jie mano, kad stebi tik tėvai. Iki šiol programa prieinama visiems interneto vartotojams, nors kai kurių vaikų tėvai iš pat pradžių reikalavo registruoti vartotojus ir sukurti specialius slaptažodžius.