AIPS prezidento Togay Bayatlio (Togajaus Bajatlio) teigimu, šie faktai liudija išaugusį organizacijos autoritetą, nes pagaliau pavyko rasti bendrą kalbą su amerikiečiais. Kaip ir daugelyje sričių, JAV užima ypatingą vietą ir pasaulio sporto žurnalistikoje, nes šioje šalyje egzistuoja kelios specializuotos pagal šakas sporto žurnalistų organizacijos, o jas vienijančia jėga tapo JAV olimpinis komitetas (USOC) kartu su Niujorko miesto sporto komisija.

Nors buvo manyta, kad šis kongresas taps Niujorko miesto kandidatūros surengti 2012 metų olimpines žaidynes propagandos kampanija, ši tema nebuvo išskirta. Šiuo atveju amerikiečiai pasielgė itin korektiškai, nes kitų keturių pretendentų - Maskvos, Madrido, Londono ir Paryžiaus atstovai nebuvo kviečiami į kongresą, nors olimpinės prezentacijos iki šiol buvo įprastas dalykas.

Nepasitvirtino ir nuogąstavimai, kad nemažai šalių negaus JAV vizų, bet ir čia organizatoriai padarė beveik viską, ką galėjo, - į Niujorką susirinko 72 šalių atstovai, iš kurių 34 atstovavo Europai.

Savo kasmetinėje ataskaitoje AIPS prezidentas akcentavo, jog AIPS kortelės 2004-2005 metams, liudijančios profesionalų sporto žurnalistų statusą, platinamos sėkmingai ir laikotarpio pabaigoje gali priartėti iki 9 tūkstančių, kad taptų nauju rekordu. Tam didžiausios įtakos turėjo artėjančios olimpinės žaidynės ir Europos futbolo čempionatas.

T. Bayatlis taip pat pasidžiaugė, kad AIPS sąskaitoje jau yra beveik 1 mln. JAV dolerių, kurie liudija finansinį organizacijos stabilumą ir tarptautinių federacijų pripažinimą. Tiesa, turkas turbūt paskutinį kartą pirmininkavo AIPS kongresui, nes kitais metais jau baigsis jo kadencija, o pagal anksčiau pakeistą organizacijos statutą prezidentavimas buvo apribotas iki dviejų kadencijų.

Patvirtinta, kad 2005 metų rinkimų kongresas bus rengiamas Maroko mieste Marakeše, 2006 metais jo vieta galbūt taps Dublinas (Airija), o 2007 metais bendromis austrų ir šveicarų pastangomis jis įvyks Bregence.

Prieš AIPS kongresą surengtame Europos sporto žurnalistų asociacijos (UEPS) kongrese jos prezidentas švedas Leifas Nilssonas susilaukė kur kas aštresnės kritikos. Įpusėjus kadencijai, jis taip ir nesugebėjo pasiekti, kad UEPS įgytų didesnį svorį Europoje, o ypač stebina jo nesugebėjimas susišnekėti su Europos futbolo sąjunga (UEFA), kurios prezidentas ir generalinis sekretorius taip pat yra švedai.

Šeštadienį kongreso šeimininkai jo dalyviams suteikė išties įdomią progą iš arčiau susipažinti su JAV sporto žurnalistika, surengė diskusiją su "New York Times" sporto žurnalistais bei dviem olimpiniais čempionais - softbolo žaidėja Lori Harrigan bei 400 m barjerinio bėgimo pasaulio rekordininku Kevinu Youngu.

Ypač atviri buvo JAV sportininkai, prisipažinę, kad jų puikaus komunikabilumo viena iš priežasčių yra tai, jog USOC rengia specialius kursus savo sportininkams ir moko juos bendrauti su žiniasklaida. H. Harrigan patikino, kad būtent atvirumas ir sugebėjimas pasakyti tai, ką galvoja, yra kelias į žurnalistų širdis.

USOC spaudos atstovas Bobas Candronas užtikrino, kad Atėnuose padarys viską, kad bet kurios šalies žurnalistas galėtų paimti interviu iš amerikiečio sportininko. Tokia situacija, kai europiečiai žurnalistai po kelias dienas vaikosi savo žvaigždes, kad išprašytų kelis žodžius, jam atrodė neįtikėtina.

Niujorko sporto komisijos atstovai pristatė du grandiozinius projektus, kurie per artimiausius metus gerokai pakeis ne tik profesionalaus sporto padėtį mieste.

Pirmasis - NBA klubo "New Jersey Nets" perkėlimas iš Yst Raterfordo arenos į gausiausiai apgyvendintą rajoną Brukliną, kur iškils nauja arena, o klubas bus pervardintas į "Brooklyn Nets", o antrasis - beisbolo klubo "New York Jets" perkėlimas į naująją areną Manhetene, pietinėje jo dalyje visai greta buvusių Pasaulio prekybos centro dangoraižių. Šis kelių kvartalų pertvarkymo projektas kainuos 1,4 mlrd. dolerių, tačiau leis miestui turėti aukščiausio lygio areną, kuri galėtų tapti ir 2012 metų olimpiados atidarymo bei uždarymo ceremonijų vieta, jei tik Niujorkas kitais metais gaus teisę rengti žaidynes.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją