Net ir būdami trejų ar ketverių metų mažyliai berniukai dažniau linkę imtis iššūkių, rašoma „Daily Mail“.

Mokslininkai tiksliai nežino, kaip tai paaiškinti – gamtos dėsniais ar auklėjimu. Bet kad ir kokia būtų priežastis, jų teigimu, tai pagrindžia, kodėl moterų atlyginimai dydžiu paprastai atsilieka nuo vyrų.

Austrų tyrėjų studija apėmė du eksperimentus. Pirmajame vaikai nuo trijų iki aštuonerių metų amžiaus dalyvavo 30 metrų ilgio sprinto bėgime. Prieš startą jiems buvo leista rinktis: bėgti vieniems ar varžytis su kitais.

Antrajame vyresni vaikai, kurių amžius svyravo nuo 9 iki 18 m., turėjo atlikti paprastas matematikos užduotis arba vieni, arba dalyvaudami konkurse.

Kiekvienu atveju jaunuoliams už jų pastangas buvo atlyginta, o premijos buvo didesnės tiems, kurie varžėsi su kitais.

Eksperimentuose mergaitės buvo mažiau linkusios varžytis, nors vienodai gerai mokėjo matematiką ir turėjo tas pačias galimybes laimėti bėgimo lenktynes.

Insbruko universiteto mokslininkų teigimu, studijos išvada, kad vyriškos lyties atstovai paprastai džiaugiasi galėdami imtis iššūkių nuo ankstyvo amžiaus, gali paaiškinti, kodėl vyrai nuolat uždirba daugiau nei moterys toje pačioje darbovietėje.

„Šiuolaikinėje ekonomikoje norint būti sėkmingu ir gauti patrauklesnį bei geriau apmokamą darbą labai svarbu drąsiai imtis konkurencijos iššūkio užuot nuo jo nusisukus“.

Kitas neseniai atliktas tyrimas pateikė diskusijų sukėlusią teoriją, kad geriausias būdas moteriai būti sėkmingai vyrų pasaulyje yra elgtis kaip damai.

Ankstesnės mokslinės analizės yra parodžiusios, kad pasitikėjimu savimi, ryžtingumu ir kitomis su sėkmingu vadovavimu savybėmis trykštančios moterys darbe gali būti nustumtos į paraštes kuklesnių kolegių naudai.
Manoma, kad nors tokios savybės yra labai vertinamos vyruose, tikslo ryžtingai siekiančios moterys yra baudžiamos už tai, kad nėra pakankamai moteriškos.

Pastaraisiais mėnesiais paskelbta ataskaita nurodė, kad moterų vadovių atlyginimai susilygins su vyrų uždarbiais ne anksčiau nei 2067-aisiais.

Šiuo metu Jungtinėje Karalystėje vidutinis vadovaujančioje pozicijoje dirbantis vyras uždirba bazinę 41 337 svarų (162 454 Lt) metinę algą, tuo tarpu analogiška moteris vadovė per metus uždirba tik 31 306 svarus (122 093 Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją