Neseniai duodama išskirtinį interviu Cher buvo kaip niekad atvira kalbėdama apie dukrą. Ji teigė susitaikiusi su mintimi, kad jos mergaitė yra kitokia ir atvirai pripažino, kad galbūt tai buvo jos klaida.

Prabėgus beveik metams po lyties keitimo operacijos Chazu Salvatore Bono (41m.) tapusi Chastity sako, kad jaučiasi kaip niekad puikiai ir kartu su ilgamete drauge svajoja apie gausesnę šeimą.

Išoriškai - mergaitė, širdyje - berniukas

„Nuo mažų dienų, kiek pamenu, mama nuolatos dievino savo kūną, o aš savojo nekenčiau. Manyje glūdėjo vyro siela. Žinoma, mama visuomet mane rengdavo pūstomis labai jau mergaitiškomis suknelėmis, o aš jaučiausi klaikiai. Jos mane smaugdavo. Ryžtis lyties keitimo operacijai buvo pats protingiausias mano žingsnis. Vienintelis dalykas, dėl kurio apgailestauju, kad tam ryžausi tik sulaukęs keturiasdešimties, – pasakojo Chastity Sun Bono virtusi Chazu Salvatore Bono. – Nežinau, ar tai, kad sieloje gimiau vyru, o išoriškai moterimi, buvo gamtos klaida ar kieno nors kito. Bet mama, dar ir šiandien kaltina save.

Nemanau, kad jei ji būtų buvusi namų šeimininkė, kasdien ruošianti šeimynai tobulus pietus, aš būčiau kitoks. Tiesa, reikia pripažinti, kad mama garsenybė yra nelengvas išbandymas vaikui. Aš norėdavau, kad „išlipusi“ iš blizgančių apdarų ji būtų paprasčiausia moteris, mama, bet ne - ji visuomet buvo Cher.

Augdamas vaikas susipainioja. Jis patiria tam tikrą spaudimą priimti lytį, kurią aplinkiniai suvokia kitaip nei jis pats. Aštuoniolikos maniau, kad esu lesbietė. Ši žinai taip šokiravo Cher, kad ji išmetė mane iš namų”, - pasakojo Chazas.

Nelengvas kelias

„Buvo labai sunku apsispręsti – ryžtis lyties keitimo operacijai ar ne. Sulaukiau 40 metų ir supratau – arba dabar, arba niekada. Kai ryžausi pokyčiams, nebegaliu suprasti, kodėl taip ilgai delsiau. Dabar mano išvaizda vis labiau atitinka vidų. Tai - nuostabu. O pats geriausias dalykas, kad galiu skustis barzdą. Apie tai svajojau nuo paauglystės“, – pasakojo Chazas.

Pasak dabar jau dainininkės sūnaus, kuris, beje, yra ir aktyvus kovotojas už gėjų bei lesbiečių teises, daugiausiai abejonių kėlė ne tikslas, o faktas, kad to padaryti tyliai nepavyks.

„Pasak medikų, visai vyru virsiu geriausiu atveju po ketverių metų. O iki tol teks iškęsti ne vieną procedūrą“, - sakė Chazas. Pernai jam buvo pašalintos krūtys, taip pat skirti vyriškų hormonų preparatai, kurie jo balsą pavertė sodresniu, vyriškesniu. Dėl jų sumažėjo arba persiskirstė į kitas kūno vietas riebalai, pradėjo augti raumenys, net padidėjo libido. Vyriškus hormonus – testosteroną – jam teks vartoti visą gyvenimą. Kiekvieno žmogaus lytį, pasak Chazo, lemia „ne tai, kas yra tarp kojų, o tai, kas yra tarp ausų“.

Tarp kitko:

Viena garsiausių pasaulyje asmenybių, pakeitusi lytį – Izraelio popdainininkė Dana International, kuri šiemet “Eurovizijoje” antrą kartą bandys savo jėgas atstovaudama Izraeliui. Prieš 13 metų ji nurungė visus konkurentus ir laimėjo pirmąją vietą. Tuomet ji atstovavo Olandijai.

1972 metais Tel Avive gimęs berniukas Yaronas Cohenas maždaug apie tryliktuosius gyvenimo metus suprato, kad jaučiasi esąs mergaitė. Būdamas 21-erių jau žinomas dainininkas ryžosi lyties keitimo operacijoms. Jos buvo atliktos Jungtinėje Karalystėje. Pasibaigus visoms procedūroms, jam buvo teisiškai pakeista lytis ir vardas – taip atsirado Sharon Cohen, popscenoje žinoma Danos International vardu.

Lietuvoje

Civiliniame kodekse siūloma Lietuvoje uždrausti medicinines lyties pakeitimo operacijas. Tokią Civilinio kodekso pataisą siūlo Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas ir šio komiteto narė Vida Marija Čigriejienė. Teikiamu projektu siekiama pašalinti šiuo metu egzistuojančią teisės spragą, t.y. ištaisyti Civiliniame kodekse įtvirtintą, bet neveikiančią nuostatą dėl asmens teisės pakeisti lytį, kadangi ši nuostata asmenims sukelia nepagrįstų lūkesčių. Šiuo metu įstatymo, numatančio lyties pakeitimo sąlygas ir tvarką, nėra priimta ir teisiškai šie klausimai nėra reglamentuoti.

Dėl šios spragos, Lietuva turėjo sumokėti 40 tūkst. eurų (apie 134 tūkst. litų) kompensaciją žmogui, norėjusiam pasikeisti lytį. Europos Žmogaus Teisių Teisme Strasbūre įpareigojo Lietuvą per tris mėnesius priimti įstatymą dėl lyties keitimo operacijų atlikimo tvarkos, o to neįvykdžius sumokėti pareiškėjui. Lietuvos valdžia nusprendė verčiau šiuos pinigus sumokėti, bet tokio įstatymo nepriimti. Daugiau nei prieš mėnesį prieš Lietuvą laimėjęs ir 40 tūkst. eurų prisiteisęs transseksualas L. pasikeitė lytį Baltarusijos ligoninėje.