Geriamasis vanduo Lietuvoje – neįvertintas turtas, tikina specialistai, o verslininkų raginimus vandenį valytis filtrais atvirai vadina apgaule.

Tinkamas eksportui

„Lietuva vis dar nesugeba įvertinti savo turto – geriamojo vandens - kokybės. Mes turime naftą, kurios vardas – vanduo. Manau, kad nepraeis kelios dešimtys metų ir mes galėsime jį eksportuoti kitoms šalims, nes kokybiškas vanduo yra turtas. Kaip Kuveitas yra naftos šalis, taip mes esame vandens“, - lietuvišką vandenį gyrė Virginijus Keturka, Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) chemijos laboratorijos vedėjas. Jis atkreipia dėmesį, kad daugelyje kitų šalių vanduo, atitekantis vandentiekiu, tinka tik buitiniam vartojimui – kam nors išvalyti, išplauti, o geriamąjį vandenį žmonės perka parduotuvėse. Tuo metu Lietuvoje tai esą visiškai nebūtina.

Vandens tyrimus Lietuvoje atliekantys specialistai aiškina, kad ir jų darbas kiek skiriasi nuo kolegų kitose Europos šalyse. „Pavyzdžiui, Skandinavijoje yra apdorojamas ežerų vanduo, kuris paskui vartojamas kaip geriamasis. Galite įsivaizduoti, kiek reikia technologijų, dezinfekcijos priemonių tokiam pakeitimui. Todėl ten vandens kokybę tikrinantys specialistai pirmiausia ieško šių priemonių likučių“, - pasakojo Giedrė Jankovskienė, NVSPL chemijos laboratorijos maisto tyrimų poskyrio vedėja.

Filtrai - nereikalingi

Tačiau, anot kokybės specialistų, įtikinti lietuvius, kad į jų namus patenkantis vanduo tikrai yra geros kokybės, sudėtinga. Kur kas lengviau jie pasiduoda filtrus pardavinėjančių verslininkų įtikinėjimams. 
G. Jankovskienė
Vaikšto įvairių firmų atstovai po namus, parodo kažkokias juosteles, prigąsdina, koks blogas jūsų vanduo, dažniausiai, aišku, pagyvenusius žmones, ir viskas tik tam, kad pas juos pastatytų filtrus. Realiai tai yra labai didelė apgaulė.

Vandens tyrėjai neslepia skeptiškos nuomonės apie tokių priemonių naudą. „Vaikšto įvairių firmų atstovai po namus, parodo kažkokias juosteles, prigąsdina, koks blogas jūsų vanduo, dažniausiai, aišku, pagyvenusius žmones, ir viskas tik tam, kad pas juos pastatytų filtrus. Realiai tai yra labai didelė apgaulė“, - tvirtino G. Jankovskienė, patikindama, kad pati namuose geria paprastą vandentiekio vandenį.

„Jei jau suabejojote, atneškite mėginį vandens tyrimus atliekančiai įstaigai, nepasitikėkite vien tuo, ką rodo pardavėjai. Reikia žinoti, kada ir kaip vandenį paimti, o norint parodyti galima bet ką“, - neskubėti leisti pinigų patarė ji.

Žmonių keiksnojamas vadinamasis kietas vanduo, pasak G. Jankovskienės, taip pat nėra nieko bloga. Bent jau žmogaus organizmui. „Būna, kartais sako, kad pas mane arbatinuke vis atsiranda kalkės, vadinasi, vanduo kietas, labai blogai. Taip, jei naudojame vandenį be filtrų, arbatinuke nusėda kalkės. Bet tos kalkės – tai kalcis ir magnis, organizmui šios medžiagos naudingos. Valant vandenį dažniausiai naudojamos natrio chlorido tabletės, todėl filtruojant sunaikinamos naudingos medžiagos, o patenka žmogui kenksmingas natris“, - teigė tyrėja.

Tačiau buitinei technikai, anot pašnekovės, kietas vanduo tikrai kenkia. Todėl G. Jankovskienė pataria turėti atskirą vandens filtrą skalbimo mašinai ar kitam įrenginiui, kuriam reikalingas vanduo. „Visada rekomenduoju atskirti buitinę techniką, o vandentiekio vanduo Lietuvoje yra subalansuotas žmogui“, - pabrėžė ji.


Pirmąjį vandenį reikia nuleisti

Aldona Cilcienė, NVSPL gydytoja mikrobiologė, visiems, besinaudojantiems vandentiekio sistema, pataria vieną paprastą dalyką – kiekvieną rytą prieš pirmą kartą pilantis geriamą vandenį, jo šiek tiek nuleisti – jei nenorite tiesiog išpilti, galite, pavyzdžiui, palikti laistyti gėlėms ar kitiems buitiniams reikalams.

„Ant vamzdžių, kuriais atiteka vanduo, ilgesnį laiką jais nesinaudojant susiformuoja vadinamoji bioplėvelė - mikroorganizmų sankaupa ir jų išskiriamos medžiagos, toks gleivingas sluoksnis. Pradėjus leisti vandenį, ta plėvelė į jį įkrinta. Jei žmogus paimtų tokį vandenį ir atneštų mums, nustatytumėme, kad vanduo negeras. Tačiau šiek tiek nubėgo – ir jau viskas puiku. Todėl geriausia kiekvieną rytą apie penkias minutes palikti vandenį bėgti“, - patarė ji.

Pasak jos, itin atsargūs turėtų būti žmonės, kurie visgi nori naudotis buitiniais filtrais, tačiau nekeičia kasečių taip dažnai, kaip rašoma gamintojų rekomendacijose. „Tuomet rezultatas tampa atvirkščias – filtrai virsta mikroorganizmų talpykla, kurioje kaupiasi bakterijos, o žmogus paskui tokį neva švarų vandenį geria“, - pasakojo A. Cilcienė.

Faktai apie vandenį

• Žmogus be maisto gali išgyventi savaites ar net mėnesius, bet be vandens gali mirti per kelias dienas.

• Vanduo sudaro didžiąją žmogaus organizmo dalį – apie 60–70 proc. Netekęs apie 12–20 proc. vandens, organizmas žūsta apsinuodijęs savo paties apykaitos produktais.

• Gyvybiniai procesai gali vykti tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens.

• Žmogui kasdien reikia išgerti 2–3 litrus vandens.

• Mineralinis vanduo yra gydomosios paskirties, jį patartina vartoti sergantiesiems virškinimo sistemos ligomis.

• Vanduo, kuriame ištirpusių mineralinių medžiagų yra nedaug (iki 1 500 mg litre), yra tinkamas vartoti kasdien ir jo per dieną galima išgerti iki 2 litrų.