„Prieš pradėdami važiuoti visada pasitikrinkite ir, jei reikia, susireguliuokite visus veidrodėlius. Net jei planuojate trumpą išvyką, turite būti tikri, kad jūsų automobilio veidrodėliai yra tinkamai sureguliuoti. Tai ypač svarbu, jei sėdate vairuoti tokio automobilio, kuriuo prieš jus važiavo kitas vairuotojas“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius Zbignievas Veselis.

Taip pat reikėtų nepamiršti pakoreguoti veidrodėlių išvažiavus iš automobilių plovyklos ar nuvalius juos. Geras įprotis yra pasitikrinti veidrodėlių sureguliavimą prieš išvažiuojant iš stovėjimo aikštelės, nes galbūt kas nors galėjo juos netyčia užkliudyti – išvažiavus į kelią nebebus laiko korekcijoms.

„Netinkamas veidrodėlių sureguliavimas padidina „akląją zoną“, o atlikus šį darbą tinkamai, galima sumažinti eismo įvykio riziką“, – prideda „Renault“ vairavimo mokyklos direktorius.

Svarbu laikytis tinkamos pasiruošimo vairavimui žingsnių sekos. Pirmiausia reikėtų susireguliuoti sėdynę ir tik tada pereiti prie veidrodėlių. Jei po veidrodėlių susireguliavimo keičiate sėdynės ar galvos atlošo poziciją, reikėtų vėl atkreipti dėmesį į veidrodėlius.

Galinio vaizdo veidrodėlį susireguliuoti gana lengva: jis turėtų būti nustatytas kuo tiesiau ir jame turėtų matytis visas galinis langas. „Nepasukite jo taip, kad matytumėte, kas dedasi jūsų šonuose – tam yra skirti šoninio vaizdo veidrodėliai“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai. Kai važiuojate po sutemų, nepamirškite nusistatyti galinio vaizdo veidrodėlio taip, kad būtų patogu važiuoti tamsiuoju paros metu, t. y. kiek įmanoma sumažinus akinantį spindesį, kurį kelia už jūsų važiuojančio automobilio šviesos.

„Vairuotojai dažnai nepakankamai atlenkia šoninio vaizdo veidrodėlius. Galite taikyti tokią taisyklę: jei šoninio vaizdo veidrodėliuose matote savo automobilio šonus, veidrodėliai per daug palenkti į vidų“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai. – Norėdami tinkamai sureguliuoti veidrodėlius, pakreipkite galvą, pasukite ją kiek galite į kairę, palinkite lango link ir vairuotojo pusės šoninio vaizdo veidrodėlius nustatykite taip, kad tik šioje pozicijoje galėtumėte matyti automobilio kėbulą. Dešinės pusės veidrodėlį reguliuoti reikėtų laikant galvą lygiagrečiai centrinės automobilio ašies.“

Venkite važiuoti kito automobilio „aklojoje zonoje“. Padidinkite greitį ir jį aplenkite arba priešingai – sulėtinkite automobilį. Jei važiuojate kraštinėje juostoje už kito automobilio, įsitikinkite, kad galite matyti jo galinio vaizdo veidrodėlį. Jei jo nesimato, prieš jus važiuojantis vairuotojas tikriausiai nemato jūsų transporto priemonės.

„Persirikiuodami pirmiausia pasižiūrėkite, kas matosi visuose jūsų automobilio veidrodėliuose, tada įspėkite kitus eismo dalyvius, kad darysite manevrą, ir vėl pasižiūrėkite į vaizdą veidrodėliuose. Jei situacija tinkama, persirikiuokite ir darsyk įvertinkite situaciją pažiūrėdami į veidrodėlius“, – sako „Renault“ vairavimo mokyklos instruktoriai.

Važiuodami atbuline eiga niekada nepasikliaukite tik tuo vaizdu, kurį matote veidrodėliuose. Visada apsidairykite. Išvažiuodami atbuline eiga iš automobilių stovėjimo aikštelės pirmiausiai įsitikinkite, kad arti jūsų automobilio nieko nėra. Įsitikinkite, kad matote, kur yra vaikai. Jei aplink yra kitų automobilių, stebėkite juos visą laiką. Visada pažiūrėkite į veidrodėlius ir patys apsidairykite. Prieš pradėdami važiuoti pažiūrėkite per kairį ir per dešinįjį petį. Važiuodami atbuline eiga darsyk apsidairykite. Važiuokite lėtai.

Taisyklės, kurias verta prisiminti:
Pirma susireguliuokite sėdynę, o tik tada – veidrodėlius.
• Visada patikrinkite veidrodėlių poziciją. Pareguliuokite, jei reikia.
• Galinio vaizdo veidrodėlis turėtų būti kuo tiesesnės padėties, jame turėtų matytis visas galinis langas.
• Jūsų automobilis šoninio vaizdo veidrodėliuose turėtų matytis tik tada, kai palenkiate galvą į šoną.
• Judėdami automobilių stovėjimo aikštelėje įsitikinkite, kad arti jūsų automobilio nieko nėra. Atkreipkite dėmesį į vaikus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)