Pasak Laimos Kreivytės, tai nėra lietuvių portreto retrospektyva, nesiekta į vieną galeriją surinkti visus Lietuvos portretistus. Parodoje akcentuojamas dabarties menininkų, daugiausia nuolatinių "Vartų" galerijos autorių, požiūris į save ir pasaulį.

Garsiai tapytojai Audronei Petrašiūnaitei svarbi pati materija, spalva, forma, kas yra už tapomo žmogaus, todėl autorė nesiekia portretinio panašumo. Instaliacijų meistrė Marija Teresė Rožanskaitė "Autoportrete Karaslago fone" save pavaizdavo suglamžytame skardos lakšte Sibiro lagerio barakų fone.

Kaunietės menininkės Ramunės Štaškevičiūtės spalvingame didelio formato pano yra nuoroda į masinį atvaizdų tiražavimą, kai portretas tampa prekiniu ženklu. Šiame pano galima atpažinti lietuvių ir užsienio pramogų verslo žvaigždes moteris, kurių portretai išdėliojami pramaišiui su įvairiaspalvėmis širdimis ir žaisliniais raitininkais.

Klasikinio portreto tradicijai atstovauja jauna dailininkė Grytė Pintukaitė-Valečkienė, eksponuojanti keturis portretus: smuikininko Vilhelmo Čepinskio, aktorės Reginos Varnaitės ("Donna Regina"), TV3 laidos "Be tabu" kelionių herojės Irenos Daraganaitės ("Sniegynų močiutė") ir savo autoportretą ryškiu ispanišku apdaru.

Bene labiausiai žiūrovus nustebino iš Kėdainių kilęs ir Paryžiuje kuriantis dailininkas Vitalijus Čepkauskas, sukūręs verslininko ir politiko Viktoro Uspaskicho "altorių" su gausiai "auksu" išpuošta ikona, rusišku papročiu įrėminta drobiniame rankšluostyje, iš šonų degančiomis žvakėmis, pagalvėle priklaupti ir aukų dėžute.

Tapytojas Vilmantas Marcinkevičius eksponuoja du Danijos mažojo princo Felikso portretus, nutapytus Danijos karališkosios šeimos užsakymu. Trumpai pabuvę Vilniuje, abu portretai netrukus išvyks į užsakovų rūmus Kopenhagoje. V. Marcikevičius pristato ir daugiau vaikų portretų.

Juvelyras Saulius Vaitiekūnas pristato iš nesibaigiančios storos vielos susuktą garbanotą "XX-XXI a. lietuvio emigranto portretą" bei "Žinomos visuomenės veikėjos N.O." miniatiūrinį biustą su strazdanotos lėlytės galva.

Savo portretines interpretacijas taip pat pristato dailininkai Laisvydė Šalčiūtė, Sigitas Mickevičius, Audrius Gražys, Kęstutis Grigaliūnas, Egidijus Rudinskas ir kt.

Su šiuolaikiniais portretais "Vartuose" galima susipažinti iki birželio 19 dienos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją