Kaip BNS sakė Lietuvos URM spaudos skyriaus vedėja Daiva Rimašauskaitė, delegacijos nariai patikino ministrą, kad JAV parama Lietuvos siekiams įstoti į NATO ir šio tikslo suvokimas stiprėja.

Anot JAV parlamentarų patarėjų, ši parama taps dar ryškiau matoma šį rudenį, kai JAV politikoje suaktyvės su NATO plėtra susiję politiniai procesai.

JAV delegacija domėjosi Lietuvos ekonomikos padėtimi, šalies gyventojų palaikymu NATO siekiams, kitų Aljanso valstybių požiūriu į būsimąją Baltijos šalių narystę šioje organizacijoje.

Kongresmenų ir senatorių patarėjai gyrė vis gerėjančius Lietuvos santykius su kaimynėmis, plėtojamą bendradarbiavimą su Rusijos Kaliningrado sritimi.

Ministras A.Valionis pabrėžė, kad Lietuva išsaugos pasirengimų narystei NATO spartą. Jis atkreipė dėmesį į gegužę 12-kos parlamentinių partijų pasirašytą susitarimą dėl krašto apsaugos sistemos finansavimo, kuriuo įsipareigojama krašto gynybai skirti ne mažiau kaip 2 proc. bendrojo vidaus produkto.

Delegacija, kurioje yra įtakingiausių JAV Senato bei Atstovų rūmų Užsienio reikalų, Ginkluotųjų pajėgų, Lėšų asignavimų komitetų narių patarėjai, keturių dienų vizito į Lietuvą atvyko ketvirtadienį.

Penktadienį dar numatyti patarėjų susitikimai su prezidentu Valdu Adamkumi, Seimo pirmininko pavaduotoju Artūru Skardžiumi, Seimo Užsienio ir Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetų nariais, kariuomenės vadu generolu majoru Jonu Kronkaičiu.

Penktadienį Kongreso patarėjai taip pat susitiks su "Mažeikių naftos" akcininkės, JAV bendrovės "Williams International" atstovais.

Šeštadienį Kongreso patarėjai ketina lankytis Rukloje esančiame Mokomajame pulke ir Genocido aukų muziejuje. Svečiams taip pat bus surengta ekskursija į Trakus.

Tai jau ketvirtasis tokio pobūdžio JAV Kongreso patarėjų vizitas Lietuvoje.