Krūtų nukarimas mediciniškai vadinamas ptoze. Ir dėl jos reikia kaltinti ne raumenų silpnumą, o Žemės trauką, nes krūtyse raumenų tiesiog nėra. Krūtys sudarytos iš raiščių, jungiamojo audinio ir pieno liaukų. Dėl gravitacijos poveikio krūtims raiščiai ir oda yra tempiami, todėl krūtys nukąra. Kuo krūtys didesnės, tuo stipresnis traukos poveikis ir tuo stipriau jos nukąra.

Krūtų pagražinimas:

Kaip tai nutinka?

• Maitinote krūtimi? Tuomet žinote, kas nutinka, atpratinus vaiką nuo tokio maitinimo. Krūtys subliūkšta. Iš tikrųjų viskas nutinka taip: liovusis maitinti krūtimi, pieno liaukos susitraukia. Tuo tarpu pati krūtis – ne. Dėl to krūtis atrodo „tuščia“ ir nukarusi.

• Taip gali nutikti ir iškart po nėštumo, jei vaiko krūtimi nemaitinate. Arba po menopauzės. Moterims, kurios vaikų neturėjo, krūtys pamažu tempiasi su amžiumi (po menopauzės - greičiau).

• Greitas svorio metimas taip pat skatina krūtų nukarimą. Deginant riebalus jie nyksta ir iš krūtų. Tačiau aplink esantys raiščiai ir oda išlieka tokių pačių matmenų. Todėl krūtys atrodo nukarusios.

Bet ar iš tiesų jos nukąra?

Jūs taip manote tik dėl to, kad jūsų matomos madų modelių ir kino žvaigždžių krūtys atrodo tokios stangrios ir tvirtos. Bet ar iš tiesų taip yra? Vargu. Todėl neverta be perstojo graužtis. Paklauskite draugės, kuri, jūsų manymu, gali pateikti nešališką nuomonę. Jūsų baimė gali būti labiau įsivaizduojama, nei tikra. Iš tiesų nukarusios krūtys būna plokščios, jų speneliai yra nukreipti tiesiai žemyn. Labiau išreikštais ptozės atvejais nepalaikomų krūtų spenelių sritis yra žemiau krūties raukšlės ant krūtinės.

Mankštinkitės ir koreguokite laikyseną

Pasak ekspertės Denise Austin, „mankšta krūtų nepadidins, tačiau tinkamai mankštinantis krūtys atrodys pilnesnės ir tvirtesnės, nes bus sustiprinti palaikantys raumenys aplink krūtis“. Tai yra paaiškinama. Krūtyse raumenų nėra, todėl jų tonuso gerinimas yra neįmanomas. Tačiau moteriai sportuojant gerėja jos laikysena, todėl gražėja ir krūtų išvaizda. D. Austin teigia, kad moterims, kurios nori krūtų „pakėlimo“, reikėtų užsiimti jėgos treniruotėmis (darbu su svarmenimis). Tai apsaugo nuo nukarimo, nes sustiprinami krūtinės raumenys po krūtimis.

Apsilankykite pas chirurgą

Vienas iš galimų pasirinkimų yra krūtų patempimo operacija. Chirurgas krūtims suteiks naują padėtį, sumažins odos perteklių ir pakels spenelio/aureolės sritį. Jei reikės, spenelį taip pat galima sumažinti. Tačiau krūties pakėlimas nepadidins paties krūties audinio tūrio. Tam reikalingas krūties modifikavimas. Tai gali būti atliekama įtaisant implantą. Jis padidins krūties dydį ir stangrumą. Tačiau mastopeksijos (taip mediciniškai vadinamas krūties pakėlimas) poveikis nėra amžinas, nes oda ir raiščiai vis dar būna veikiami gravitacijos.

Ką dar galima padaryti?

Medicininėje literatūroje nenurodoma kaip apsisaugoti nuo traukos poveikio. Visos prevencinės priemonės yra riboto efektyvumo. Ar nuo nukarimo gali apsaugoti liemenėlė? Tvirtai to teigti taip pat negalima. JAV Radiologijos koledžo tinklalapyje rašoma: „Neatlikta jokių specifinių tyrimų, kuriais galima būtų patvirtinti teiginį, kad liemenėlės apsaugo nuo nukarimo“. Geriausiu atveju liemenėlės paslepia nepatrauklų nukarimą ir pakelia krūtį. Tačiau nukarimo proceso jos nesustabdo. Liemenėlę nusiėmus, krūtys vėl būna tokios, kaip buvo.

Yra žmonių, tikinčių, kad liemenėlė netgi sukelia krūtų nukarimą. Ir tai yra gana logiška. Kai krūtis palaiko liemenėlė, krūtis palaikantys raiščiai atrofuojasi (plonėja ir silpnėja).

Ko reikėtų vengti?

Derėtų vengti tų „stebuklingų eliksyrų“ su egzotinių augalų ekstraktais, kurie žada didesnį biustą. Nėra jokių įrodymų, kad jie turėtų kokį nors poveikį.

Svarbiausia – nepraraskite vilties. Gerinkite laikyseną, stovėkite tiesiai bei įsigykite gerą liemenėlę, kuri pagražins krūtų išvaizdą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)