"Buvo hospitalizuoti 126 nekentėjusieji, iš jų 22 būklė sunki, o 30-ties sužeidimai vidutinio sunkumo", - pažymėjo ministras.

Vienuolikos žmonių gyvybes nusinešęs sprogimas yra kvalifikuojamas kaip teroro aktas, pareiškė Baltarusijos generalinio prokuroro pavaduotojas Andrejus Švedas.

"Šiandien, maždaug 17 val. 54 min., stotyje "Oktiabrskaja" įvyko teroro aktas. Dėl šio fakto iškelta baudžiamoji byla, sukurta bendra tyrimo grupė", - sakė jis žurnalistams.

Sprogstamasis užtaisas, detonuotas Minsko metropolitene, buvo prigrūstas metalinių smogiamųjų elementų, sakė šaltinis teisėsaugos institucijose.

"Akivaizdu, kad tai padaryta siekiant maksimaliai sustiprinti smogiamąjį veiksnį, padaryti daugybines skeveldrines žaizdas", - sakė šaltinis.
Pasak jo, "traumų ir sužalojimų pobūdis patvirtina versiją, kad sprogimas Minsko metropolitene buvo teroro aktas".

A.Lukašenka reikalauja teroro išpuolį tirti dieną ir naktį

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka nurodė sukurti tyrimo grupę ištirti kruviną teroro išpuolį metropolitene, sustiprinti saugumo priemones ir "viską išversti", bet surasti kaltuosius.

"Rezultatai turi būti pateikiami kiekvieną dieną... Tam tikslui įsakau generaliniam prokurorui nedelsiant sukurti tyrimo grupę, o jei ji jau sukurta - sustiprinti ją prokuratūros, VRM, KGB darbuotojais", - pirmadienį vakare sakė A.Lukašenka per nepaprastąjį pasitarimą.
Jis pranešė, kad grupės vadovu skiria generalinio prokuroro pavaduotoją Andrejų Švedą.

A.Lukašenka pareiškė, kad "per trumpiausius terminus reikia atsižvelgti į visas mažiausiais detales, ištirti, surasti visus kaltuosius".
Kreipdamasis į KGB vadovą, A.Lukašenka pridūrė: "Jūs asmeniškai atsakote už šios baudžiamosios bylos tyrimą".

"Išanalizuokite visus faktus. Pažiūrėkite, galbūt yra ryšys su liepos 3 dienos sprogimu. Galbūt tai vienos grandinės grandys", - sakė prezidentas.

"Nustatykite, kam tai naudinga, kas už to stovi, kam buvo naudinga susprogdinti stabilumą ir ramybę šalyje. Viską išanalizuokite", - sakė A.Lukašenka.

"Dirbkite dieną ir naktį. Pabrėžiu - rezultatai turi būti pateikiami kiekvieną dieną", - pridūrė jis.

„Dovana iš užsienio“

Jis taip pat pavedė Valstybės saugumo tarybos sekretoriui ir VRM vadovui "itin sustiprinti saugumo priemones". "Veikite ryžtingai. Manau, žmonės mus supras", - sakė prezidentas.

Jis taip pat pridūrė: "Viską išversti. Ypatingas dėmesys - į neužregistruotų ginklų, sprogmenų ir amunicijos turėjimą".
A.Lukašenka taip pat pavedė gynybos ministrui "nedelsiant patikrinti, realiai patikrinti visus sandėliuose esančius sprogmenis, amuniciją". "Ar viskas vietoje?", - paklausė prezidentas.

Jis neatmetė galimybės, kad "šią dovaną mums galėjo atvežti iš užsienio". "Bet reikia pažiūrėti ir pas save", - sakė jis.
Sveikatos ministrui A.Lukašenka nurodė suteikti visą įmanomą pagalbą nukentėjusiems. "Visus išgydyti, sužeistuosius pastatyti ant kojų, ypač dėl to, kas turime visko, ko reikia", - pažymėjo jis.

Kreipdamasis į Minsko vykdomojo komiteto pirmininką, A.Lukašenka pridūrė, kad "šis įvykis neturi paralyžiuoti gyvenimo mieste". "Jokių sulaikymų su žmonių pervežimu neturi būti", - sakė prezidentas.
Pasak jo, Minsko metropolitene judėjimas turi būti atkurtas artimiausiu metu.

"Kai tik bus įmanoma, atkurkite judėjimą", - nurodė A.Lukašenka.

A.Lukašenka: Baltarusija priims Rusijos pagalbą tiriant teroro išpuolį

A.Lukašenka įsakė šalies vyriausybės ministrams neatsisakyti nuo Rusijos pagalbos tiriant sprogimą Minsko metropolitene ir gydant nukentėjusiuosius.

„Aš ką tik kalbėjau su Rusijos prezidentu. Deja, jie turi didelę tokio darbo patirtį. Susisiekite su savo kolegomis iš FST, prokuratūros, VRM, pasakykite, kokios jums reikia pagalbos. Reikia specialistus iš Rusijos pasitelkti. Kad ir situacijai įvertinti", - sakė A.Lukašenka per nepaprastąjį pasitarimą.

Paskutiniais duomenimis, per sprogimą Minsko metropoliteno stotyje „Oktiabrskaja" mažiausiai vienuolika žmonių žuvo, o dar apie šimtą nukentėjo.

Pagrindine sprogimo versija laikomas teroro išpuolis. A.Lukašenka jau apsilankė kruvino incidento vietoje.

Vidaus reikalų skyriuje pareigūnai teigė pranešimą apie sprogimą gavę apie 18 val. Minsko (ir Lietuvos) laiku.

Dviguba metropoliteno stotis „Oktiabrskaja-Kupalovskaja" yra vienintelis dviejų linijų mazgas, kuriame keleiviai persėda iš vieno traukinio į kitą. Čia itin didelis judėjimas, ypač tarp 18.00 ir 19.00 val., kai žmonės grįžta namo iš tarnybos.

Per šią stotį sujungiami vadinamieji miegamieji Minsko rajonai su pramoniniais ir pagrindinėmis įstaigomis.

Stotis „Kupalovskaja" yra virš stoties „Oktiabrskaja"; jas abi jungia pėsčiųjų tunelis ir eskalatoriai.

„Kupalovskaja" yra netoli Baltarusijos prezidento administracijos pastato.

Stotyje buvo du traukiniai, juose buvo išmušti langai, pasklido tiršti dūmai

Liudininkai praneša, kad metro stovėjo du traukiniai, po sprogimo pasklido tiršti dūmai.

„Išgirdau nestiprų garsą, panašų į atkemšamą šampano butelį, paskui sprogimo banga išmušė vagono stiklus, pradėjo sklisti dūmai. Dūmų buvo labai daug, netgi išsigandome, kad uždusime. Viskas įvyko labai greitai, per kelias minutes", - agentūros korespondentui pasakojo vienas liudininkų, tuo metu važiavęs traukiniu.

„Interfax" korespondentas pasakoja, kad nukentėję žmonės sėdi ant šaligatvių, daugelis jų ištikti šoko. Gretimose gatvėse jaučiamas degėsių kvapas.

Šalia esančių namų gyventojai neša nukentėjusiems vandenį, suteikia pagalbą. Rajonas apsuptas, dirba greitosios pagalbos ir nepaprastųjų situacijų ministerijos darbuotojai. Nukentėjusiems teikiama pagalba, kai kurie sutvarstyti guli ant neštuvų, laukia greitosios pagalbos automobilių, šalia mėtosi kruvini tvarsčiai ir panaudoti švirkštai.

Į stotį nusileido grupė išminuotojų su specialia įranga ir apranga.

Į įvykio vietą atvykę oficialūs asmenys nieko nekomentuoja, motyvuodami, kad incidentas įvyko prieš kelias minutes, reikia pirmiausia suteikti pirmąją pagalbą žmonėms ir išsiaiškinti įvykio detales.

Eismas Nepriklausomybės prospektu užblokuotas. Gatvės dalis prie metropoliteno „Oktiabrskaja" stoties išėjimo apsupta.

Vienas liudininkų agentūrai sakė, kad nukentėjo labai daug žmonių. „Mačiau, kaip vieną jų uždengė drobule", - pasakojo jis. Tuo tarpu nukentėjusieji jau vežami į miesto ligonines.

Tinklalapyje ale.by rašoma, jog įvykio liudininkė Olga Rymaševskaja pasakojo, kad „stoties "Oktiabrskaja" platformoje - pusmetrinė duobė".

Kiti žmonės, išeidami iš stoties nurodė, jog lavonų yra mažiausiai septyni ir jog jie matė sprogimo nutrauktas rankas, kojas, galvas. Visi ptyrusieji sprogimą išeina lauk aprūkusiais veidais, rūbais, pamėlusiomis lūpomis bei sukrėsti.

2008 m. liepos 4 dieną, naktį buvo susprogdintas savadarbis įtaisas Minsko centre po šventinio saliuto prie stelos „Minskas - Miestas Didvyris", tada skeveldromis buvo sužeista apie 50 žmonių.

Minsko miesto valdybos viršininko pavaduotojas Vitalijus Dembovskis teigia, jog sprogimo priežastys kol kas nėra aiškios. Kol kas niekas nekalba apie teroro akto galimybę, tačiau „Beloruskyje novosti“ korespondentas šį įvykį lygina su 2010 m. kovo mėnesį Maskvos metro įvykdytu teroro išpuoliu.

Vienas liudininkas iš įvykio vietos pasakojo „Interfax" korespondentui, kad iš šios metropoliteno stoties evakuojami žmonės, kai kurie išnešami neštuvais arba juos neša ant rankų Nepaprastųjų situacijų ministerijos pareigūnai ir greitosios medicinos pagalbos medikai.

Pasak liudininko, prie stoties atvažiavo mažiausiai 12 gaisrinių ir apie 10 greitosios pagalbos mašinų. Ugniagesiai rengia savo techniką, tempia žarnas į požemį. Prie stoties pastato sutelkta daug teisėsaugos pajėgų. Panikos nėra. Minsko centrine magistrale, Nepriklausomybės prospektu, kuriame yra pagrindinis įėjimas į metropoliteną, eismas nestabdomas.

Naujienų agentūros „Associated Press" korespondentas iš įvykio vietos sakė matęs kaip kelis žmones be sąmonės išvežė greitoji pagalba. Jis pastebėjo buvus sunkių sužeidimų - vienas žmogus buvo netekęs kojos

Pasak jo, sprogimas nugriaudėjo tuo metu, kai iš traukinio, atvykusio į „Oktiabrskaja" stotį, lipo žmonės. Šioje vietoje susikerta dvi požeminio transporto linijos; baigiantis darbo dienai, keleivių buvo daug.

Stotyje buvęs Aleksejus Kiklevičius sakė, kad per sprogimą įgriuvo stoties lubos.

Kol kas nežinoma, ar šis sprogimas buvo nelaimingas įvykis ar teroro aktas.

Kaip agentūrai „Interfax" sakė Minsko metropolitene tvarką palaikančio Vidaus reikalų skyriaus atstovas, sprogimas įvyko apie 18 val. „Kol kas nieko daugiau negalime pasakyti, aiškinamės", - pridūrė pašnekovas.

Nepaprastųjų situacijų ministerijos (NSM) Minsko valdyba pranešė naujienų agentūrai, jog buvo gautas signalas apie sprogimą, į įvykio vietą išvažiavo NSM brigados, įvykio aplinkybės ir priežastys tiriamos.

Lietuvos piliečių tarp nukentėjusiųjų nėra

Užsienio reikalų ministras pareiškė užuojautą per sprogimą Minske žuvusių ir sužeistųjų artimiesiems. Turimomis žiniomis, Lietuvos piliečių tarp nukentėjusiųjų nėra, skelbia Užsienio reikalų ministerija.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą Baltarusijos žmonėms po šiandienos sprogimo, ypač žuvusiųjų ir sužeistųjų šeimoms“, - sakė A.Ažubalis.

"Lietuva smerkia bet kokį smurtą, juo labiau kai tai vyksta pas artimus kaimynus", - premjero žodžius BNS perdavė jo patarėjas Virgis Valentinavičius.

Įspėjame, kad vaizdai gali šokiruoti