Labiausiai paplitusias menstruacijų problemas gydytojai skirsto į tris kategorijas.

Amenorėja vadinamas reguliarių menstruacijų nebuvimas arba rimti ciklo sutrikimai.

Dismenorėja – būsena, kai pilvo skausmai prieš mėnesines tokie stiprūs, jog rimtai trukdo dirbti ir apskritai gyventi įprastu ritmu, kai tenka visą dieną likti namie arba gerti stiprius skausmą malšinančius vaistus.

Ir pagaliau hipermenorėja – pernelyg gausios menstruacijų išskyros.

Egzistuoja nuomonė, kad pagrindinė menstruacijų problemų priežastis – stresas. Tai teisinga tik iš dalies. Žinoma, dėl streso, kaip nėštumo bei menopauzės, menstruacijos gali dingti. Tačiau dažna sveikų moterų skausmų „kritinėmis“ dienomis priežastis yra hormoniniai sutrikimai – o būtent, hormono prostaglandino perteklius. Tiksliau, ne visai hormono: griežtai tariant, prostaglandinai nėra „tikri“ hormonai, o tik moduliuoja jų veikimą. Viena šių medžiagų funkcijų – reguliuoti kraujotaką menstruacijų ciklo metu; jų perteklius gali sukelti pernelyg stiprų kraujoplūdį ir didžiulius skausmus.

Skausmus gali sukelti ir endometriozė (beje, paskutiniu metu mokslininkai mano, kad ir čia įsimaišę prostaglandinai), infekciniai susirgimai ir organų vystymosi anomalijos.

Beje: siekdamas išsiaiškinti jūsų menstruacijų ciklo pobūdį, ginekologas gali paprašyti jūsų priaugti svorio.

Jei sveriate pernelyg mažai savo ūgiui ir amžiui, gydytojas gali parekomenduoti priaugti svorio ir jį išlaikyti. Kartais moterys, kurios sveria nepakankamai, arba tos, kurios patiria valgymo sutrikimų, kenčia nuo ciklo sutrikimo arba menstruacijos joms visai išnyksta.

Vienaip ar kitaip nuo svorio priklauso daug kas. Pavyzdžiui, inkstams, kurie vaidina svarbų vaidmenį nėštumo metu, patinka „gyventi“ riebaluose. Taigi apvalios šlaunys ir sėdmenys – ne tik gražu, bet ir sveika. Tą patį galima pasakyti ir apie kai kuriuos kitus organus. Pavyzdžiui, gimdą.

Žinoma, tai nereiškia, kad apkūnios moterys bus sveikesnės už liesąsias. Čia taip pat reikalingas saikas.

Alternatyvus būdas patikrinti, ar normalus jūsų menstruacijų ciklas – ginekologo rekomendacijos vengti streso, daugiau ilsėtis ir pasitikrinti sveikatą, pavyzdžiui, išsitirti dėl endometriozės. Taip pat šio tyrimo metu paaiškės, ar nesate nėščia ir ar jums neprasidėjo menopauzė. Beje, dėl šiuolaikinio beprotiško gyvenimo ritmo gydytojai konstatuoja ankstyvą menopauzę – kai kurioms moterims ji prasideda vos sulaukus keturiasdešimties. Ir čia jau be gydytojų pagalbos neapsieisite.

Kaip numalšinti skausmus? Jei kenčiate nuo menstruacijų skausmų, ginekologas gali jums skirti kontraceptinių tablečių arba atskirai progesterono, kad sunormalizuotų hormonus ir numalšintų skausmus. Jei nenorite gerti kontraceptinių tablečių, galima skausmus malšinti gydytojo rekomenduotais nuskausminamaisiais.

Mitai

Kai kurios moterys mano, kad papildomas folio rūgšties (vitamino B9) vartojimas padės sumažinti menstruacijų perteklių. Tai netiesa: folio rūgštis nereguliuoja išskyrų kiekio menstruacijų metu. Žinoma, jei kenčiate nuo pernelyg gausių menstruacijų, gydytojas gali jums išrašyti folio rūgšties ir geležies, tačiau ne išskyrų kiekiui sureguliuoti, o anemijai gydyti arba užkirsti jai kelią.

Jei problemiškas menstruacijų ciklas – jūsų nuolatinė bėda, trumpalaikė pagalba gali būti ibuprofeno tipo nuskausminamieji, ilgalaikė – hormonų terapija. Kartais gydytojas rekomenduoja laikinai sumažinti fizinį krūvį, o kartais, sudėtingais ir užleistais atvejais – rekomenduoja operaciją... Tačiau apie tai – atskira kalba.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją