Tuo pačiu nutarimu nuspręsta nuo lapkričio 1 dienos likviduoti atstovybes Venesueloje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Vyriausybės posėdyje praėjusią savaitę Lietuvos ambasadų steigimui Egipte ir Argentinoje buvo paskirta 350 tūkst. litų.

Kaip pranešė Vyriausybė, šiuo metu vienintelė Lietuvos atstovybė arabų pasaulyje yra generalinis konsulatas Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Dubajuje, įsteigtas 1995 metais.

Konsulatas buvo įsteigtas dėl gausaus turistų ir prekeivių srauto į šią šalį, taip pat dėl perspektyvos vystyti ryšius su šia arabų šalimi. Tačiau 1997 metais, pasikeitus mokesčių politikai, taip pat dėl kitų priežasčių, keliautojų iš Lietuvos srautas beveik nutrūko, palaikomi menki diplomatiniai santykiai.

Tuo tarpu Egiptas yra politinis arabų lygos centras, arabų šalių lyderis Artimųjų Rytų regione, ekonominis, turistinis bei politinis Šiaurės Afrikos centras.

Įsteigus diplomatinę atstovybę Kaire, atsiras pirmasis Afrikos kontinente Lietuvos Respublikos vizų išdavimo centras, be to, bus išlyginta diplomatinio atstovavimo Artimuosiuose Rytuose pusiausvyra.

Kaip teigiama Vyriausybės pranešime, Venesuela, kurioje dabar yra Lietuvos diplomatinė atstovybė, nėra nei politiškai, nei ekonomiškai įtakingiausia Lotynų Amerikos šalis.

Tuo tarpu Argentina, kur ketinama steigti Lietuvos ambasadą, yra viena svarbiausių šalių šiame regione, palaiko glaudžius ekonominius ir politinius ryšius su JAV ir ES valstybėmis.

Argentinoje įsitvirtino vakarietiškos politinės tradicijos ir demokratija, be to, Argentinoje gyvena apie 10 tūkst. lietuvių bendruomenė.

Ambasadų Egipte ir Argentinoje steigimui yra pritaręs Seimo Užsienio reikalų komitetas. Tai padaryta Užsienio reikalų ministerijai (URM) pasiūlius pertvarkyti diplomatinį atstovavimą Pietų Amerikoje ir Artimuosiuose Rytuose.