Dėl to, pasak prokurorų, atsakomybę turėtų prisiimti dabar jau buvęs TIC 45 metų direktorius Remigijus Mockevičius bei jo nurodymus vykdžiusi 36 metų finansininkė Jūratė Driukienė ir ją pavadavusi 33 metų Eglė Adomaitytė.

Lėšų švaistymo TIC bylą trečiadienį iš esmės pradėjo nagrinėti Vilniaus apygardos teismo teisėjas Stasys Punys.

Visi trys kaltinamieji neigia jiems pareikštus kaltinimus. „Prie visos pagarbos teismui ir prokurorui kaltu neprisipažįstu“, – pareiškė R. Mockevičius. Jis, kaip ir J. Driukienė bei E. Adomaitytė, parodymus žadėjo duoti tik tuomet, kai bus apklausti visi liudytojai. O jų byloje – net keliolika.

Kaip teisme paskelbė valstybės kaltinimą palaikantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Linas Kuprusevičius, TM pavaldžiame TIC dirbęs valstybės tarnautojui prilygintas R. Mockevičius kaltinamas ne tik iššvaistęs, bet ir pasisavinęs didelės vertės turtą, apgaulingai tvarkęs apskaitą, be to, piktnaudžiavęs tarnybine padėtimi. Dėl to didelės žalos patyrė ne tik TIC, bet ir buvo diskredituotas valstybės tarnautojo vardas.
Jūratė Driukienė (kairėje) ir Eglė Adomaitytė

Pasak prokuroro, nuo 2006-ųjų sausio iki 2007-ųjų spalio 29-osios nesilaikant taisyklių TIC darbuotojams prie atlyginimų buvo mokami priedai ir autoriniai atlyginimai už darbą, kurį darbuotojai privalėjo atlikti pagal sudarytose darbo sutartyse numatytas pareigines instrukcijas. Du TIC programuotojai autorinius atlyginimus gavo net nepasirašę sutarčių.

Nustatyta, kad darbuotojams buvo išmokėta 838 tūkst. 491 Lt priedų ir autorinių atlyginimų.

Be to, pasak prokuroro L. Kuprusevičiaus, R. Mockevičius pasisavino beveik 58 tūkst. Lt – per beveik dvejus metus jis nurodė išmokėti vienkartinius ketvirtinius priedus. Juos TIC vadovui galėjo skirti tik TM.

Iš darbo R. Mockevičių 2007-ųjų spalio 29-ąją atleido tuometis teisingumo ministras Petras Baguška. Būtent jo nurodymu TM kreipėsi į prokuratūrą dėl turto iššvaistymo TIC.

R. Mockevičiaus veiklą ištyrusi TM komisija konstatavo, kad R. Mockevičius daugeliu atvejų aplaidžiai ir nerūpestingai vykdė tiesiogines savo pareigas, netinkamai organizavo TIC darbą, neužtikrino teisės aktų laikymosi, priimdamas savavališkus sprendimus dėl TIC veiklos prioritetų. Be to, nustatyta, kad TIC vadovas padarė šiurkščius darbo drausmės pažeidimus, kuriais šiurkščiai pažeidė tiesiogiai jo darbą reglamentuojančių įstatymų ir kitų norminių teisės aktų nuostatas.

Trečiadienį teisme apklausti TIC darbuotojai neslėpė, kad už darbą jie gaudavo ne tik algą (ji dažniausiai būdavo minimali), bet ir autorinį atlyginimą. Kalbos redaktorė aiškino, kad jos alga priklausė nuo redaguojamų teisinių knygų, o maketuotoja prisipažino, jog jos gaunamas autorinis atlyginimas buvęs stabilus.

„Taip pat per Kalėdas buvo mokami priedai“, – sakė ji.

Kad darbuotojai buvo pamaloninami priedais ne tik per Kalėdas, bet ir per Velykas, aiškino ir Informacinių technologijų skyriaus vadybininkė. Moteris teisme net negalėjo nurodyti savo pareigų: „Visi mes būdavome vyriausieji specialistai“.

Net 15 metų TIC išdirbusi moteris sakė, kad atsakinga už teisės aktų programą „Litlex“, nuolat bendraudavo su klientais, todėl geriausiai žinojo jų poreikius ir vėliau apie tai mintimis pasidalindavo su programuotojais.

„Manau, kad šis mano darbas buvo kūrybinis“, – liudytoja taip pat pabrėžė, kad autorinis atlyginimas buvo mokamas ir už didelį darbo krūvį.

Darbuotojai teigė, kad jiems pasiūlyta apmokėjimo už darbą tvarka nekėlė jokių įtarimų, jiems buvo priimtina, todėl jie ir sutikę dirbti tokiomis sąlygomis.