Į posėdį Vilniuje susirinks daugiau kaip pusšimtis parlamentarų iš daugiau kaip 40 valstybių. Komiteto organizacines išlaidas apmoka ETPA.

Kol kas komiteto darbotvarkė nėra patvirtinta, tačiau, pasak Seimo delegacijos ETPA vadovo Jono Čekuolio, galima tikėtis, jog nemažai dėmesio bus skirta demokratijos ir žmogaus teisių padėčiai Baltarusijoje.

ETPA Politinių reikalų komiteto posėdis vyks Vilniuje lapkričio 19-21 dienomis, praėjus daugiau kaip mėnesiui po Baltarusijos prezidento rinkimų.

Nuo to, ar rugsėjo pradžioje numatyti prezidento rinkimai vyks demokratiškai, priklausys Baltarusijos statusas Europos Taryboje.

1992 m. ETPA Baltarusijai suteikė specialaus stebėtojo statusą, tačiau dėl demokratijos pažeidimų šio statuso galiojimas bei priėmimo į ET procedūra 1997 m. buvo sustabdyti.

Liepos pabaigoje - rugpjūčio pradžioje Minske apsilankiusi ETPA delegacija, kurioje buvo ir Politinių reikalų komiteto pirmininkas Terry Davisas (Teris Deivisas), rekomendavo pasiųsti stebėtojus į Baltarusijos prezidento rinkimus.

Vienas pagrindinių ET, vienijančios 43 valstybes, uždavinių yra demokratijos plėtra ir žmogaus teisių gynimas.

Europos Tarybą sudaro ET Parlamentinė Asamblėja, ET Ministrų Komitetas bei ET Vietos ir Regioninės valdžios atstovų Kongresas.

Lietuva yra ET narė nuo 1993 m.