„Yra gauta medžiaga iš prokuratūros, pats A. Stankus yra prisipažinęs, kad pasirašė už kitus kolegijos narius. Mes tai vertiname kaip procesinio dokumento klastojimą“, - sakė G. Kryževičius.

Jo vadovaujama Teisėjų taryba penktadienį pritarė prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretui ir sutiko, kad A. Stankus būtų atleistas dėl teisėjo vardo pažeminimo. Už šį sprendimą balsavo visi tarybos nariai.

Dokumentų klastojimu įtariamas Kauno teisėjas posėdyje nedalyvavo – nurodė, kad šia teise nepasinaudos. „Jis nurodė, kad nepageidauja dalyvauti tarybos posėdyje ir nieko nenori paaiškinti“, – sakė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas.

Tarybai pritarus A. Stankaus atleidimui, prezidentė artimiausiu metu turėtų pasirašyti dekretą dėl jo atleidimo.

Šalies vadovė A. Stankų yra leidusi patraukti baudžiamojon atsakomybėn, jį suimti ar kitaip suvaržyti jo laisvę.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia įtarti, kad A. Stankus piktnaudžiavo tarnybine padėtimi ir suklastojo dokumentus – teismo nutartis dėl nuteistųjų lygtinio paleidimo iš įkalinimo įstaigų ir kitų teisėjų parašus ant jų.

Įtariama, kad vykdant šias suklastotas teismo nutartis iš laisvės atėmimo įstaigų neteisėtai lygtinai buvo paleisti 5 nuteistieji ir dėl to padaryta didelės žalos.

Be to, prokurorai turi įtarimų, kad teisėjas, piktnaudžiaudamas tarnybine padėtimi, lygtinio paleidimo bylose kai kuriuos dokumentus neteisėtai sunaikino.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas po Teisėjų tarybos pirmininko Gintaro Kryževičiaus pareiškimo.