Pirmąją vietą laimėjusios bendrovės "Paleko Archstudija" projekto autoriai siūlo išryškinti susiklosčiusius Lukiškių aikštės erdvės bruožus - trapecijos formą su supančiu liepų perimetru, o vidinį aikštės perimetrą išskirti naujomis liepų eilėmis. Anot jų, tai leistų sustiprinti aikštės erdvės ryšį su buvusių KGB rūmų ir Aukų gatvės memorialu, pagerinti vizualų santykį su Šv. Pilypo ir Jokūbo bažnyčia.

Aikštę siūloma padengti akmens riedulių grindiniu. Toks grindinys būdingas daugelio šalies miestų ir miestelių aikštėms.

Valstybės reprezentacinei, memorialinei ir visuomeninei funkcijoms skiriama centrinė aikštės erdvė, kurią suptų liepų perimetras. Čia numatoma vieta Laisvės simbolio, žuvusiųjų kovotojų pagerbimo įamžinimo monumentams.

Rekreacinę funkciją atliktų žaliasis liepų žiedas ir ramiam poilsiui tinkanti šiaurinė aikštės dalis.

Atsižvelgusi į šio konkurso rezultatus ir minėtosios komisijos parengtą koncepciją, Lietuvos laisvės kovotojų atminimo įamžinimo Lukiškių aikštėje meninės idėjos projekto konkursą Vyriausybės pavedimu organizuos Kultūros ministerija.

Antrąją vietą vertinimo komisija skyrė bendrovei projektui "Rėdos ratas", trečiąją vietą - projektui "Santaka".

Konkurso nugalėtojai bus apdovanoti piniginiais prizais. Pirmosios vietos laimėtojui bus įteikta 30 tūkst. litų premija, antrosios - 20 tūkst. litų, trečiosios - 10 tūkst. litų.

Aikštės sutvarkymu besirūpinanti vyriausybinė komisija yra žadėjusi, kad Lukiškių aikštė bus sutvarkyta ir laisvės kovotojų atminimui skirtas paminklas joje bus pastatytas iki 2012 metų.

Konkursai ir diskusijos dėl šios aikštės likimo vyksta nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo.

Pirmas konkursas dėl Lukiškių aikštės sutvarkymo įvyko dar 1995 metais. 2009 metais konkursą dėl aikštės suplanavimo ir simbolio "Laisvė" sukūrimo architektūrinio-meninio projekto buvo paskelbusi ir Vilniaus savivaldybė. Bet rasti vieno sprendimo nepavyko.

Lukiškių aikštė susiformavo XX amžiaus pradžioje. 1953 metais čia pastatytas paminklas rusų bolševikų lyderiui Leninui, 1991 metais jis demontuotas. Nuo to laiko aikštė nebuvo tvarkyta.