"Ši sutartis ne tik daro ES veiklą efektyvesne, bet ir žymi naują ES raidos etapą. Ji yra bendrų Europos valstybėms ir tautoms vertybių išraiška, Europos ir Lietuvos ryškesnio vaidmens pasaulyje siekimas", - per ministrų susitikimą pirmadienį teigė A.Valionis.

Jis pabrėžė manąs, kad visos šalys rodo norą pasiekti sutarimą dėl Konstitucijos ir jau per šį susitikimą bus rastas sutarimas dėl didelės dalies diskutuojamų klausimų.

Ministrų susitikimo darbotvarkėje - ES institucijų, biudžeto, finansų, teisingumo ir vidaus reikalų, bendros užsienio ir saugumo politikos, taip pat socialinės politikos, aplinkosaugos ir kiti klausimai. Dėl dalies šių klausimų preliminarūs sutarimai buvo pasiekti dar praėjusių metų gruodį.

Komentuodamas svarstomus klausimus, A.Valionis pareiškė, kad Lietuvos pozicija dėl ES institucijų reformos nekinta. "Manome, kad institucijos turi būti reformuojamos taip, kad būtų išlaikytas valstybių lygybės principas", - teigė jis.

Pasak ministro, antras itin reikšmingas ir sunkus klausimas yra kvalifikuotosios daugumos balsavimo sritys. "Natūralu, kad jautriausiuose klausimuose norima išlaikyti vienbalsiškumą. Lietuvai toks klausimas yra mokesčiai. Siekiame, kad sprendimai dėl mokesčių klausimų ir ateityje būtų priimami tik vienbalsiai", - pažymėjo A.Valionis.

Pernai gruodį nutrūkusios derybos dėl Sutarties dėl Konstitucijos Europai buvo atnaujintos šį mėnesį. ES šį pusmetį pirmininkaujanti Airija su visų šalių narių vadovais vedė dvišales konsultacijas, per kurias buvo nustatyti sutarties projekto straipsniai, kuriems šalys siūlo savo pataisas.

ES narės išreiškė norą siekti kompromiso derybų klausimais. Derybas siekiama baigti per Europos Vadovų Tarybos susitikimą birželio 17-18 dienomis.

Pagal ES Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos susitikimo programą įvyko bendras ES šalių narių užsienio reikalų bei gynybos ministrų posėdis, kuriame dalyvavo ir Lietuvos krašto apsaugos ministras Linas Linkevičius. Ministrai priėmė politinę deklaraciją, remiančią 2003 metais JAV prezidento George'o W. Bush'o (Džordžo V. Bušo) paskelbtą Platinimo saugumo iniciatyvą (PSI).

PSI gali būti efektyvi priemonė sustabdyti bei apsunkinti neteisėtą masinio naikinimo ginklų ir jo nešėjų gabenimą. Ji pagrįsta nacionaline valstybių teise ir atitinkamomis tarptautinėmis teisės normomis.

Ši 2003 metų gegužės 31 dieną Krokuvoje paskelbta iniciatyva remiasi tarptautinės bendrijos pastangomis užkirsti kelią minėtam platinimui, jos tikslai visiškai atitinka 2003 metų gruodžio 12 dienos ES šalių narių vadovų patvirtintą ES kovos su masinio naikinimo ginklų platinimu strategiją.

Pasak Lietuvos užsienio reikalų ministerijos, Lietuva taip pat pritarė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijai, kuri kviečia valstybes imtis bendrų veiksmų, siekiant užkirsti kelią branduolinių, cheminių ir biologinių ginklų bei jų nešėjų neteisėtam gabenimui.

Lietuva remia PSI tikslus ir yra pasirengusi imtis šalies bei Europos Bendrijos teisės aktų ir tarptautinių įsipareigojimų numatomų žingsnių, kuriais prisidėtų prie nelegaliai platinamų ginklų perėmimo.

ES išoriniams santykiams skirtoje Bendrųjų reikalų ir išorinių santykių tarybos susitikimo dalyje užsienio reikalų ministrai aptarė pasirengimą gegužės 21 dieną vyksiančiam ES ir Rusijos vadovų susitikimui.

A.Valionis supažindino kolegas su Lietuvos iniciatyva parengtu šešių Šiaurės ir Baltijos šalių ministrų pirmininkų laišku dėl aplinkosaugos problemų Baltijos jūroje. Laiške siūloma ES vardu per artėjantį ES ir Rusijos vadovų susitikimą atkreipti Maskvos dėmesį į aplinkosaugos problemas.