Šiuo metu projektą įgyvendina Rusijos bendrovė "Gazprom" ir Italijos "Eni".

Anksčiau buvo manyta, kad Prancūzijos kompanija "Electricite de France" (EdF) prisijungs prie "Pietų srauto" projekto dar 2010 metais, įsigijusi 10 proc. iš "Eni" dalies, tačiau dabar laukiama, kad ji tai padarys šiais metais.

"Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris vasario pabaigoje kalbėjo, kad susitarimas dėl naujų dalyvių įtraukimo į "Pietų srauto" projektą gali būti pasiektas artimiausiu metu ir kad 2011 metais planuojama pasirašyti naują akcininkų sutartį.

Siekdama įgyvendinti projekto sausumos dalį užsienyje Rusija jau pasirašė tarpvyriausybines sutartis su Bulgarija, Serbija, Vengrija, Graikija, Slovėnija, Kroatija ir Austrija. Tuo tarpu Turkijos valdžia iki šiol nedavė leidimo tiesti vamzdyną šalies ekonominėje zonoje. Prognozuojama, kad "Pietų srauto" pajėgumas bus didinamas palaipsniui.

Numatoma, kad dujotiekis "Pietų srautas" pradės veikti 2015 m. pabaigoje. Anksčiau tikėtasi, kad dujotiekiu dujos pradės tekėti nuo 2013 metų.

Dujotiekis "Pietų srautas" turėtų sujungti Rusiją ir Pietų bei Vidurio Europos šalis. Dujotiekį ketinama tiesti iki Bulgarijos Juodosios jūros dugnu. Vėliau viena dujotiekio atšaka eis per Graikiją iki Italijos pietinės dalies, o antroji - per Serbiją ir Vengriją iki Austrijos. Numatoma, kad dujotiekio pajėgumas sieks iki 63 mlrd. kubinių metrų dujų per metus.

Projektas vertinamas 15,5 mlrd. eurų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją