Taigi, pratęsiant pamąstymus apie požiūrį į seksą
, galime išskirti
trečią
žmonių grupę, kuriems seksas yra susijęs su meile ir lytinis aktas reiškia
“aš tave myliu ir kurį laiką noriu su tavim turėti ypatingus tarpusavio santykius, bet nesu tikras, kiek ilgai – amžinai yra per didelis laiko tarpas”
.

Tai nusistovėję santykiai ar susižadėjimas, ar gyvenimas kartu “laikinu susitarimu”. Ne vien tik meilė dar seksą socialiai priimtinu; kuo daugiau emocinių įsipareigojimų ir atsidavimo, tuo priimtinesnis socialiai yra seksas (jei jums 18 ar daugiau metų). Pavyzdžiui, seksas su mylimu ar labai patinkančiu žmogumi nėra pilnai priimtinas socialiai, jei vienas iš partnerių nenori įsipareigoti kitam.

UŽ: tokiuose santykiuose yra patogumas – saugumo jausmas, ir tai pagerina meilę ir seksą. Virš 90% susižadėjusių porų teigia, kad seksas pagerino jų santykius; 75% moterų visiškai nesigaili dėl ikivedybinio sekso. Jei netyčia pastosite, mažiau tikimybių, kad būsite palikta viena.

Seksas su prisirišimu ir įsipareigojimais yra priimtinas daugumai (be abejo, jei nesate per jauni); ši tolerancija sumažina kaltės jausmą. Porų, kurių lytiniai santykiai yra puikūs iki vedybų, povedybinis seksas taip pat bus puikus; tačiau, deja, ikivedybinis seksas nesumažina skyrybų tikimybės. Geras saugus seksas ir meilė yra puikūs savigarbos skatinimo veiksniai.

PRIEŠ: Reikalavimas, kad kitas asmuo jus mylėtų ir įsipareigotų prieš turint lytinius santykius, gali baigtis neapgalvotais (apsimestiniais?) įsipareigojimais ir netinkamu partnerio pasirinkimu. Daugelis žmonių yra įtraukiami į ilgalaikius santykius tik dėl sekso. Galbūt pasirinkimas būtų geresnis, jei seksas būtų be įsipareigojimų ar jo iš viso nebūtų iki vedybų.

Lytiniai santykiai išsiskyrimą daro sunkesniu ir skausmingesniu. Blogas seksas ir nepageidaujamas nėštumas yra rimtos problemos ir kelia grėsmę meilei. Be to, kaip mano daugelis, ikivedybinis seksas gali sumažinti norą susituokti.

Dauguma žmonių šią alternatyvą laiko psichologiškai pagrįsta ir emociškai priimtina. Bet, be abejonės, seksas ir meilė gali atsirasti ir dėl netinkamų motyvų: norint įrodyti sau, kad esi patrauklus ir mylimas, norint, kad tavimi rūpintųsi ir saugotų, siekiant išvengti darbo ar prasto gyvenimo namuose, norint tapti nėščia, norint neatsilikti nuo draugų ir pan. Niekas negali būti tikras, kad mūsų meilės ir sekso priežastys yra visiškai nekaltos.

Ketvirtuoju požiūriu, lytinis aktas laikomas beveik šventu, simbolizuojančiu amžiną atsidavimą, nepaisant iškylančių sunkumų. Šiuo atveju lytiniai santykiai prasideda tik tada, kai pora yra teisiškai ir dvasiškai susijungusi santuokos saitais. Tai yra tradicinis krikščionių ir žydų požiūris. Šio požiūrio dažniausiai laikosi vyresni ir labiau religingi žmonės.

UŽ: Tam tikra prasme tai skamba idealiai: visi tam pritaria, jokios nėštumo rizikos iki visiško įsipareigojimo, jokio kaltės jausmo dėl sekso, patogios ir gerai apgalvotos sąlygos seksui, ir pats lytinis aktas yra ypatingas – su ypatingu asmeniu, kurio buvo laukta ilgus metus, simbolizuojantis aukščiausią pagarbos vienas kitam laipsnį.

Galima didžiuotis tokia savikontrole ir religinių įsitikinimų tvirtumu. Ir galima būti absoliučiai tikram, kad jus pasirinko ne dėl puikaus kūno ar seksualumo. Jūsų partnerio nuolatinis atsidavimas jums ir dievui užtikrina, kad bus žiūrima rimtai į šeimynines problemas.

Yra absurdiška apsimesti, kad negalima mylėti to paties asmens visą gyvenimą, kaip ir apsimesti, kad geram menininkui reikia kelių smuikų, kad sugrotų muzikos kūrinį.

PRIEŠ: Vadovaujantis šiuo požiūriu, reikia atsisakyti lytinių santykių su visais kitais žmonėmis, išskyrus sutuoktinį. Jei iš tiesų žmogus vengia seksualinio intymumo su kitais iki vedybų, jis gali jaustis apgautas (ypač jei partneris yra turėjęs ar ieško lytinių santykių su kitais). Toks požiūris į lytinius santykius gali būti susijęs su nesveiku požiūriu į seksą apskritai: baime ar neigiamais jausmais, susijusiais su seksu ar genitalijomis, bendravimo sunkumais, mažu susidomėjimu seksu, ir t.t.

Trumpai tariant, sekso ar sekso vengimo priežastys gali būti nesveikos. Jei susilaikoma nuo sekso, tarpusavio santykiai gali tapti “tradiciniais” daugeliu kitų būdų: vyras tampa šeimos galva, moteris sėdi namuose, tampa pavaldine ir praranda savo asmenybę. Iš santuokos ar romantiškos meilės gali būti tikimasi per daug, o tai veda prie nusivylimų. Jei pora mano, kad skyrybos yra neįmanomas ar baisus dalykas, jie bus nelaimingi bet kokiu atveju, t.y. tiek būdami kartu nelaimingoje santuokoje, tiek sulaužę priesaikas ir išsiskyrę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją