Mokslas jau nuo seno tvirtai laikosi įsitikinimo, kad papildomas svoris atsiranda tik tuomet, kai žmogus išnaudoja mažiau energijos, nei jos gauna. Tačiau tai dar ne viskas.

Miego biologijos centro mokslininkai (JAV, Ilinojus) maitino dvi grupes pelių. Pradžioje jas maitino įprastu maistu, o kai jos sulaukė 9 mėn. amžiaus (lyginant su žmogaus amžiumi, tai prilygtų 20-25 metams) joms pakeitė mitybą, kurią sudarė 60% riebalų. Pelės, kaip ir žmonės, mėgsta riebų maistą – jis visuomet skanesnis už liesą. Vieną pelių grupę maitino dieną, o kitą – naktį.

Kaip žinome, normaliai pelės gyvena naktinį gyvenimo būdą ir maitinasi naktį, o dienomis miega. Po 6 savaičių maitinamos riebiu maistu abi pelių grupės priaugo svorio, tačiau skirtingai. Tos, kurios maitinosi dienos miego metu, priaugo vidutiniškai 48%, o kurios maitinosi normaliu laiku - 20%.

Bet kokiam gyvam organizmui svarbūs paros ritmai. Jų kontrolėje atsiduria visos organizmo sistemos: kūno temperatūra, širdies darbas, arterinis spaudimas, hormonų lygis ir t.t. Maitinantis naktį, maistas organizme patenka kartu su hormono leptino pokyčiais kraujyje.

Šis hormonas dalyvauja energijos virsme ir reguliuoja kūno masę. Dienos mityba sumažina pelių kūno temperatūrą nakties valandomis, kai joms privalu būti aktyvioms. Taigi jos vos galėjo judėti. Be to, pelėms trūko miego, o tai skatino svorio augimą, rašo mokslininkai žurnale „Obesity“.

Suprantama, ši informacija svarbi mokslininkams, o ne pelėms.
Yra žinoma, kad žmonės, dirbantys naktį, dažnai turi antsvorį, sako vienas iš tyrėjų. To priežastis, kad jie priversti maitintis prieštaraujant organizmo bioritmams.

Ryšys tarp paros ritmų ir medžiagų apykaitos vyksta genų lygmenyje. Mokslininkai įrodė, kad biologinio žmogaus laikrodžio geno mutacija visuomet sukelia medžiagų apykaitos sutrikimus, o to pasekmė – nutukimas.

Taigi, jeigu jūsų vaikai naktimis ne miega, o „bendrauja“ su kompiuteriu, jūs turite „užrakinti“ šaldytuvą arba tiesiog pasakyti, kad jie liautųsi užkandžiavę naktimis, nes tai žalinga sveikatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)