VU ekonomistas Povilas Gylys teigia, jog teisingumą šioje situacijoje galėtų atkurti privačių pensinių fondų nacionalizavimas. Jis atmetė argumentą, kad taip būtų pažeisti žmonių lūkesčiai.

„Ką padarė vengrai, jie panaikino privačius privalomus pensijų fondus ir nacionalizavo maždaug dešimt milijardų eurų. Kai mes surenkame viešiesiems reikalams „Sodrai“ pinigus ir juos paskui paleidžiam privatiems pensijų fondams, kur tada viešieji reikalai“, - retoriškai klausė P. Gylys.

„Nacionalizuodami II pakopos privačius pensijų fondus mes nacionalizuotume tik maždaug keturis milijardus litų ir tai neišspręstų „Sodros“ deficito ilgalaikių problemų. Didžioji „Sodros“ problemų dalis yra už pačios „Sodros“ ribų“, - teigė finansų analitikas Stasys Jakeliūnas.

Ekonomistas P. Gylys sako, jog Čilės patirtis rodo, kad tie, kurie nuėjo į privačius pensijų fondus, beje prievartinius Čilėje, jie pralošė, išlošė tik patys turtingiausi, tai yra dvidešimt penkių metų patirtis Čilėje.

„Tai kodėl mes atiduodame pinigus ir žmonės nukenčia. Dėl to, kad „Sodros“ pinigai nuėjo į privačius pensijų fondus, mano pensija mažėja automatiškai. Čia pažeisti mano solidarumo interesai“, - BTV laidoje teigė P. Gylys.

Finansų analitikas Stasys Jakeliūnas įsitikinęs, kad apskritai atsisakyti privačių pensijų fondų būtų ydinga.

„Milijono mokesčių mokėtojų interesai yra irgi pažeidžiami. 75 proc. dirbančiųjų ten dalyvauja, ir mažai uždirbantys žmonės gali nukentėti“, - sakė jis.

"Niekas nesako, kad pensija turi būti užtikrinta tik valstybės, žmogus taip pat turi dalyvauti, žinoma, savanoriškai, kaupti savo pensijai papildomai. Esame numatę pensijų kaupimo skatinimo priemonių, tačiau tokie skatinimai nebus daromi iš "Sodros" surinktų lėšų. Planuojamos mokestinės lengvatos iš valstybės biudžeto", - vėliau DELFI atsiųstame komentare teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.