Ignoravimas, susijęs su buitinio smurto dinamika, daugeliui žmonių sudaro įspūdį, kad pačias moteris reikia kaltinti dėl tokios padėties, kurioje jos atsidūrė, arba kad šioms moterims patinka patirti smurtą, kas yra tiek pat netiesa, kiek tai skamba neįtikinamai. Tai, ko šie žmonės nesugeba suprasti, yra tai, kad palikus agresyvų ir smurtaujantį partnerį dar nėra garantijų, kad smurtas baigsis.

MITAS: visi smurtautojai yra žiaurūs žmonės, kuriems patinka smurtinė visuomenė, jie yra ir išoriškai grubūs, dažniausiai nevalyvi, neturintys išsilavinimo, priklausomi nuo alkoholio arba narkotikų.

FAKTAS: nėra jokio “vidutinio” smurtautoją apibrėžiančio bruožo. Jis gali būti turtingas arba neturtingas. Jis gali būti gerbiamas savo bendruomenėje, bažnyčioje, darbe žmogus. Smurtautojai yra gana žavingi ir draugiški žmonės. Žinoma, kad moterų netraukia brutalumas. Labai lėtai, per ilgą laiko tarpą išlenda manipuliuojantys žmogaus bruožai. Tuo metu, kai moteris suvokia, kad yra įtraukta į smurtinius santykius, ji jau įpainiota ir jai gali būti labai pavojinga saugiai pasitraukti iš šių santykių. Tai yra dar sudėtingiau, jei šeimoje yra vaikai.

MITAS: moterys, patiriančios smurtą, nepalieka savo smurtautojų.

FAKTAS: žymi dauguma – virš 75 % smurtą patiriančių moterų palaipsniui PALIEKA savo smurtautojus. Smurtautojo palikimas yra procesas, o ne įvykis. Moteris gali keletą kartų mėginti palikti savo smurtaujantį vyrą, kol jai iš tiesų pasiseka. Jei moteris palieka smurtaujantį vyrą, kol pati dar nėra pilnai pasirengusi tai padaryti, ir jeigu ji neturi pakankamai resursų ir neturi draugų, šeimos ir kitų moterų, patyrusių tokias pačias situacijas, kurios ją paremtų ir užstotų, moteris gali sugrįžti pas smurtautoją.

Yra daugybė priežasčių, kodėl moteris konkrečiu momentu nepalieka smurtaujančio vyro. Ji gali turėti mažų vaikų ir negalėti jo palikti. Ji gali būti finansiškai priklausoma nuo smurtautojo. Vyras gali grasinti, kad jei moteris jį paliks, jis sumuš arba nužudys ją ir jos vaikus, suniokos jos turtą arba sužeis ar nužudys jos naminius gyvūnėlius. Jis gali grasinti, kad jei ji išeis, jis teisis teisme, nuskurdins ją, atsisakys mokėti alimentus ir įgaus vaikų globos teise, o ji niekada negalės jų pamatyti.

Iš kitos pusės, būna medaus mėnesio periodai, kai smurtautojas nustoja būti toks ūmus, atgailauja ir susigėsta bei prisiekinėja, kad jis niekada daugiau jos neskriaus. Jis netgi gali sutikti kreiptis pagalbos į specialistus. Tai paprastai atsitinka po ilgo ir žiauraus smurtavimo periodo. Moteris juo patiki ir suteikia jam dar vieną galimybę, nes jis pradėjo su ja gerai elgtis – tai reiškia, kad geras elgesys nėra smurtinis. Ji iš tiesų patiki juo, kai šis sako, kad niekada daugiau to nedarys.

Gali būti, kad ji vis dar jį myli. Ji prisimena vyrą, kurį pirmą kartą pamatė ir ji nori, kad šis pakeistų ją terorizuojantį asmenį. Ji nori, kad viskas būtų taip, kaip buvo kai jie susitiko pirmą kartą. Dauguma moterų dėl patiriamos prievartos ir smurto kaltina pačios save: pavyzdžiui, jei ji nebūtų tokia stora, turėtų geresnį darbą, nereikalautų iš jo tiek daug, laikytų vaikus toliau nuo jo, skaniau gamintų arba švariau tvarkytų namus, jam nebūtų priežasties smurtauti. Žinoma, ji taip mano todėl, kad jis jai tai nuolat kartoja. Daugumoje atvejų gali būti taip, kad jai tai sako ir jo arba jos šeima.

Ji padarys viską, ką tik gali, kad tik pakeistų savo elgesį, klaidingai tikėdama, kad ji pati sukelia jo agresyvumą. Kai tai ne tik nepasikeičia, bet tampa dar blogiau, jos savigarba stačiai krenta žemyn, nes ji šią situaciją supranta kaip savo pačios nesėkmę, ypač jei tai baigiasi skyrybomis. Po ištisų emocinio ir psichologinio smurtavimo metų ji gali paprasčiausiai neturėti pakankamai tvirtų rėmų, kurie padėtų jai susidoroti su prasidedančiu stresu, kuris atsiranda, paliekant smurtaujantį vyrą.

Panagrinėkime tą minčių būklę, kurioje yra smurtą patirianti moteris ir tą karo zoną, kurioje ji gyvena. Yra labai paprasta pasakyti: “kodėl ji paprasčiausiai neišeina”, kai patys esame savo saugiuose namuose. Kai patys atsidursite smurtą patiriančios moters vietoje ir suprasite jos padėtį iš jos pozicijos, tuomet tiktai suvoksite, su kuo ši moteris turi susidoroti. Reikia nepaprasto ryžtingumo, energijos ir drąsos norint palikti smurtinius santykius.

MITAS: buitinė prievarta reiškia tai, kad vyras muša savo žmoną.

FAKTAS: fizinis mušimas yra tik viena iš buitinio smurto rūšių. Kitos formos, o jos dažnai pasitaiko drauge, yra:

Psichologinis smurtas: smurtautojas mėgina gąsdinti auką, įbaugindamas ją, grasindamas mušti ją arba kitus jai brangius žmones, grasindamas ją pagrobti, persekiodamas ją arba žudydamas gyvūnėlius arba niokodamas turtą. Emocinis smurtas: smurtautojas manipuliuoja savo aukos savigarbos jausmu, pastoviai kritikuodamas, menkindamas ją, pravardžiuodamas, ignoruodamas, sugriaudamas tėvų – vaikų santykius, žadėdamas ir netesėdamas, ir t.t.

Ekonominis smurtas: į tai įeina asmens pavertimas arba mėginimas paversti jį finansiškai priklausomu. Pavyzdžiui, kontroliuojant pajamas, sulaikant pinigus ar atimant priėjimą prie jų, neleidžiant aukai užsiimti kita veikla, pavyzdžiui, mokytis arba įsidarbinti, aukos persekiojimas darbe ir reikalavimas atsiskaityti už visus išleistus pinigus.

Seksualinis smurtas: seksualinis smurtas yra priverstiniai (ne laisvanoriški) lytiniai santykiai – pavyzdžiui, prievartavimas ir seksualių kūno vietų sumušimas, priverstinis šiurkštumas, prostitucija, nesaugus seksas, glamonės, sodomija, seksas su kitais asmenimis arba pornografijos naudojimas. Seksualinis smurtas gali pasireikšti asmens seksualumo pamynimu įžeidinėjimais ir nepagrįstais kaltinimais dėl neištikimybės. Prievartavimas santuokoje yra neteisėtas, tačiau, deja, pasitaiko per dažnai.

Fizinis smurtas: reiškia asmens sužeidimą arba mėginimą sužeisti – pavyzdžiui, griebiant, žnaibant, stumdant, skeliant antausius, suduodant, pešant plaukus, kandant, sukant rankas, spardant, mušant, mėtant įvairius daiktus, duriant ar šaunant. Kitos fizinio smurto formos yra priėjimo prie gyvybiškai svarbių resursų atėmimas: pavyzdžiui, neleisti gauti vaistų, medicininės priežiūros, invalido vežimėlio, maisto ir skysčių, miego, higienos reikmenų ir priežiūros. Smurtautojas taip pat gali versti savo auką gerti alkoholį arba vartoti narkotikus.

Teisinis smurtas: smurtautojas gali tampyti savo auką po bjaurius vaikų globos svarstymo posėdžius arba brangias teismo bylas, kai ji jį palieka. Jis gali nukėlinėti teismo posėdžius. Jis gali atsisakyti mokėti teismo nustatytą paramą arba alimentus arba perduoti kitus finansinius išteklius. Tai gali pasirodyti kaip tipiškos skyrybos, tačiau smurtinės skyrybos tęsia smurtą, pradėtą santuokoje.

Neįtikėtina, tačiau smurtaujantis vyras mėgina atgauti, atsikovoti žmoną vykstant skyryboms arba jau po jų. Dar labiau stebina tai, kad ji kartais pas jį grįžta. (Tai yra prievartos ciklo dalis…) Esmė yra ta, kad smurtas nesibaigia tuoj pat po to, kai moteris palieka vyrą. Smurtas tęsiasi kita forma.

Bus tęsinys

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją