Rasa Povilaitienė, įvaizdžio bei stiliaus kūrėja, grožio technologijų ekspertė, "Bogomolov' Image School" dėstytoja:

Išsausėjusi oda rodo dehidratacijos (drėgmės trūkumo) bei maitinančių medžiagų stygių odoje. Dėl to oda pradeda pleiskanoti, atsiranda įtrūkimų, iškyla užkratų pavojus, žmogus jaučia skausmą ar diskomfortą.

Rasa Povilaitienė, Algės Rykovos nuotr.
Priežasčių gali būti keletas:
- netinkamai sezonui arba odos tipui parinkti kremai,
- alerginė reakcija į maistą,
- alerginė reakcija į medikamentus, vitaminus, maisto papildus,
- alerginė reakcija į naudojamas prausimosi priemones,
- atsiradusi alergija šalčiui.

Bet kokiu atveju, norint parinkti odai tinkamą kremą ar gydymo procedūras, reikia pasikonsultuoti su dermatologu, kosmetologu arba vaistininku. Jei tai drėgmės ir maitinančių medžiagų odoje trūkumas dėl netinkamai buvusių pasirinktų kremų, jums teks naujai pasirinkti atitinkamą kremų liniją. Šiuo atveju Jums geriausiai patars kosmetologas.

Jei tai - alergijos medikamentams, vitaminams, maisto papildams ar maistui reakcija - teks iš raciono išbraukti kai kuriuos produktus ar vitaminus. Reiktų konsultuotis su gydytoju - dermatologu.

Jei tai alergija šalčiui, tuomet vaistinėse rinkitės specialius kremus, skirtus apsaugai nuo šalčio. Gali būti, kad gydytojas skirs specialius vaistinėse pagal užsakymus gaminamus gydomuosius kremus ar tepalus. Būtina gydytojo - dermatologo arba vaistininko konsultacija.

Alergijos šalčiui požymiai panašūs kaip ir sergant kitomis alerginėmis ligomis. Alergija šalčiui suaktyvėja dėl sąlyčio su alergenu - šalčiu.

Dėl šalčio ant kai kurių žmonių odos atsiranda įvairaus dydžio niežtinčių plotų, panašių į nudilginimus. Šaltyje oda susitraukia, tampa rauplėta ar šiurkšti, panaši į žąsies odą; tuo tarpu įėjus į šiltą patalpą, skruostai staiga tampa ryškiai raudoni, ištinsta, dega, niežti, oda tampa itin jautri, net skausminga.

Oro temperatūrai siekiant 6 laipsnius, žmogaus odos riebalinės liaukos nebeatlieka tinkamai savo funkcijų. Jei paprastai viršutinių odos sluoksnių drėgmė siekia 20-30 proc., žiemą ji gali sumažėti iki 10 proc. Dėl to oda, jei ja nėra tinkamai rūpinamasi, išdžiūsta, dehidratuoja.

Pirmiausia odos išsausėjimas pastebimas ant blauzdų - jos pleiskanoja. Veidas į šaltį ar odos išsausėjimą reaguoja vėliau, nes jame labai daug riebalinių liaukų. Kadangi oda pati nebegali apsirūpinti riebalais, reikia ją tepti riebesniais kremais.

Losjonai nėra geri sausos odos pagalbininkai, nes juose daug vandens. Kai oda labai sausa, geriausia rinktis produktus, kurių sudėtyje yra šlapalo turinčių medžiagų. Alergijos šalčiui atsiradimo priežastys nėra iki galo išaiškintos. Ja susirgti gali kiekvienas, ir tai trukti gali daugybę metų.

Žiemos sezonu šaltas oras lauke, bei sausas šiltas oras patalpose ypač išsausina odą, plaukus. Mūsų klimatinėje zonoje žiemos metu labai trūksta saulės šviesos ir jos poveikio, juk saulės spinduliai slopina odos uždegimus. Todėl šaltuoju metų sezonu patartina ne tik naudoti specialius odos kremus, bet vieną kartą per mėnesį profilaktiškai apsilankyti soliariume.

Žiemą reiktų vengti pernelyg siaurų, aptemptų drabužių, ypač iš sintetinių medžiagų, nes jie neleidžia odai kvėpuoti. Maudantis vonioje, reikėtų mažiau naudoti eterinių aliejų - jie iš odos pašalina drėgmę. Po maudynių su muilu ar dušo žele, odą būtinai patepkite riebiu kremu.

*******************************

Nežinai, kokie drabužiai tinka tavo figūrai, o makiažas - būtent tavo veidui? O gal iš viso esi pasimetusi mados tendencijų jūroje ir neįsivaizduoji, kokia kryptimi pasukti savo drabužinės laivelį ir kaip puoselėti savo kūno grožį? Tuomet klausk įvaizdžio bei stiliaus kūrėjos, grožio technologijų ekspertės, "Bogomolov' Image School" dėstytojos Rasos Povilaitienės. Rašyk: stilius@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)