Autizmas yra genetiškai nulemtas vystymosi sutrikimas, kuris sukelia rimtų pasaulio suvokimo, bendravimo ir socialinės sąveikos sunkumų.

Fondo „Synapsis“ pastatytas ir įrengtas namas sukuria jo gyventojams galimybę integruotis į bendruomenę, dirbti bei gyventi iš dalies savarankišką suaugusiųjų gyvenimą. Tai viena pirmųjų tokių iniciatyvų Lenkijoje, kuri taps pavyzdžiu ir kitoms institucijoms, kaip neįgalius žmones integruoti į vietinę aplinką.

Iki šiol autizmu sergantys žmonės Lenkijoje galėjo apsigyventi tik bendrosios pagalbos namuose, kuriuose gyventojų skaičius siekia apie 120 asmenų, paprastai po keturis viename kambaryje.

„Tačiau kadangi autistams dėl savo negalios ypač sunku palaikyti socialinius kontaktus, gyvenimo sąlygos tokiose įstaigose jiems nėra palankios. Tai veda prie didesnių elgesio ir bendravimo sutrikimų bei gilios degradacijos“, - sakė fondo atstovė Wanda Miszułowicz.

Šį Lenkijoje įgyvendintą projektą konsultavo specialistai iš Prancūzijos, Olandijos, Vokietijos ir Ispanijos – šalių, kuriose yra įprasta praktika statyti nedidelius grupinius namus, skirtus autizmu sergantiems žmonėms.

„Tai labai svarbus projektas, nes jis leidžia žmonėms su autizmo diagnoze gyventi kiek įmanoma savarankišką gyvenimą, išsikėlus iš tėvų namų. Vaiko persikėlimas visuomet yra sunki situacijai šeimai, o šiuo atveju ji gali būti ypatingai sudėtinga vaikui. Sergantiesiems autizmu pripratimas prie naujos situacijos, gyvenamosios vietos, įpročių ir aplinkinių, yra ypatingas išgyvenimas. Todėl prieš persikėlimą vyks reguliarios pasiruošimo treniruotės“, - sako vienas iš tėvų, kurio sūnus apsigyvens šiuose namuose.

Būsimieji gyventojai apsipras su aplinka ir įvairiais kasdieniais darbais – tokiais kaip skalbimas, maisto gaminimas bei tvarkymasis. Šių buities darbų atlikimas reikalauja daug praktikavimosi, nes autistams dėl koordinacijos sutrikimų juos sunku atliki savarankiškai.

Namų ūkio prietaisus – šaldytuvus, elektrines plyteles, indaplovę, skalbyklę bei džiovyklę pirmiesiems šio namo gyventojams padovanojo „Electrolux“, kuri buities prietaisų yra padovanojusi ir Vilniuje veikiančiam Motinos ir vaiko pensionui, Klaipėdoje įsikūrusiam Lietuvos jūrų muziejui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją