Gydytojos teigimu, alergijos, žvynelinės, dermatitų, migrenos, artritų, antsvorio galima atsikratyti ne tik tabletėmis ar kitais medicininiais preparatais, turinčiais aibę šalutinių poveikių, sportu ar badavimu.

Maisto netoleravimo testas dažnai painiojamas su dietomis pagal kraujo grupę...

Painiojamas. Bendra tik tiek, kad ir dieta pagal kraujo grupę ir maisto netoleravimo testas remiasi kraujo tyrimais. Beje, kol nebuvo pastarojo, mes irgi taikėme dietas pagal kraujo grupę, jos gana logiškos, bet negalima visos žmonijos suskirstyti tik į 4 grupes – viskas daug sudėtingiau ir kartu paprasčiau – maisto netoleravimo testas nustato, kaip organizmas reaguoja į netinkamus produktus.

Kai maistas patenka į organizmą, pirmiausia į jį reaguoja virškinimo ir imuninė sistema. Jei maistas iki galo nesuvirškinamas, imuninė sistema priima jį kaip alergeną. Ima gamintis antikūniai. Tokia slapta alerginė reakcija pasireiškia ne tik ūmiai, bėrimais, niežėjimais ar dusuliu, bet ir lėtinėmis ligomis: migrena, bronchine astma, sąnarių artritu. Kaip ta slapta alergija pasireikš, priklauso nuo genų – tai yra, kokia ligos programa mums įdiegta nuo proprosenelių laikų. Kurie organai silpnesni, tie ir kenčia.

Jei po valgio tinsta rankos, ima skaudėti galva, jaučiatės mieguistas, vargina nuovargis – tai irgi ne kas kitas, o alergija. Alergija maistui. Lėtinio nuovargio sindromas – irgi iš tos operos.

Ar sudėtinga procedūra nustatyti, kam esi alergiškas?

Gydytoja Jelena Tulčina
Testo išvakarėse nuo aštuntos valandos reikia nieko nevalgyti, gerti tik vandenį. Iš ryto irgi negalima praustis su muilu, valytis dantų pasta, kvėpintis, dažytis – kad niekas neiškraipytų testo rezultatų. Jei geriate steroidinius hormonus (prednizoloną, hidrokortizoną), turi 48-24 valandas negerti jų, kad neliktų jų pėdsako kraujyje. Iš venos imama 10 ml kraujo, kitą dieną jau gaunamas atsakymas ir kviečiame į konsultaciją, kad išmokytume mitybos principų.

Yra gatavi reagentai iš 110 produktų. Tiriama, kaip į juos reaguoja limfocitai, kraujo imuninės ląstelės. Susidūrę su alergenu, jie tiesiog suyra. (Taip pat jie elgiasi ir kontaktuodami su virusais ar bakterijomis. Tik pastaruoju atveju išsiskiria labai stiprus fermentas ir mes imame karščiuoti. Tada nenorime valgyti, o virusai ir bakterijos žūsta tame karštyje.)

Kai limfocitai žūsta susidūrę su alergenu, tai pasireiškia lėtinėmis ligomis. Viskas aišku ir gražu – negali apsirikti, pro mikroskopą stebėdamas kraujo reakciją. Kiekvienam žmogui jos yra individualios.

Po kurio laiko testas kartojamas. Rezultatas gali keistis, priklausys nuo to, kaip sąžiningai jūs laikėtės nurodymų. Ir produktų, kurių negalima valgyti, bus kur kas mažiau.

Praėjusiais metais tarptautiniame kongrese Italijoje klausiau mokslininko Colino Campbello iš JAV Kornelio universiteto paskaitą. Gydytojo teigimu, 90 % sveikatos problemų atsiranda dėl netinkamos mitybos. Dėl 3% ligų kalti genai, 7 % – išorinė ekologija (vandens, žemės tarša).

C.Campbellas 20 metų tyrė Kinijos Šiaurės ir Pietų provincijas ir nustatė, kad šiaurėje, kur valgoma daug gyvulinės kilmės produktų (žuvies, mėsos, pieno), triskart dažniau sergama vėžiu, nei pietuose, kur kitokios mitybos tradicijos.

Beje, daktaro Campbello tyrime teigiama, kad kinai suvartoja kur kas daugiau kalorijų nei amerikiečiai, bet nutukusių kinų yra gerokai mažiau nei amerikiečių... Dėl šito irgi kalti gyvuliniai produktai, itin populiarūs JAV. Kaip ir Lietuvoje – pernelyg dažnai mūsų žmonės pusryčiams valgo dešreles, pietums – kepsnį su bulvėmis, vakarienei – kas liko nuo pusryčių. Tai didelė nuodėmė organizmui ir šitaip tiesiamas kelią ligoms.

Vadinasi, jūsų siūlomas metodas pirmiausia skirtas sveikatai gerinti, o lieknėjimas – tik malonus šalutinis poveikis?

Galima sakyti ir taip. Prieš 30 metų šį metodą atrado alergologas Terrenas Randolpfas, amerikiečių tradicinės medicinos specialistas. Jis suorganizavo ligoninėje sterilias palatas, kur penkias dienas badaudavo žmonės, besiskundžiantys artritais, epilepsija ir kitomis bėdomis. Į palatas nepakliūdavo net jokie kvapai! Rezultatas: po penkių visiško bado dienų žmonės, segantys reumatoidiniu artritu ir nė negalintys savęs aptarnauti, pajėgia atsukti kranus! Epilepsijos priepuoliai tapdavo retesni ir lengvesni. Migrena praeidavo kaip atsiradusi – be vaistų.

Tęsdamas eksperimentą, dr. Randolpfas lašino ligoniams įvairių produktų ekstraktų (testų reagentų dar nebuvo) ir stebėjo, kaip organizmas reaguoja į juos. Pavyzdžiui: moteriai nuo kavos ekstrakto iškart sukausto sąnarius. Vadinasi, ji alergiška kavai. Parinkus netinkamą mėsą, epilepsijos priepuoliai sustiprėdavo ir padažnėdavo. Laikui bėgant, buvo sukurtas testas su reagentais. Šiandien jis populiarus JAV, Italijoje, Australijoje, Vokietijoje. Studijose dalyvauja ir tradicinės medicinos klinikos. Pavyzdžiui, maisto netoleravimo testu buvo ištirta 100 vaikų, sergančių bronchine astma. Parinkus tinkamą valgiaraštį, 80 % iš jų galėjo nebevartoti jokių vaistų!

Kai žmogus pradeda tinkamai maitintis, organizme nesusidaro toksinių medžiagų, kūnas nekaupia vandens ir svoris krinta. Nes pagrindinė antsvorio (ir celiulito) priežastis – prastas maisto pasisavinimas, žarnynas perkraunamas toksinais, limfa nustoja cirkuliuoti, mes brinkstam, tinstam ir storėjam. Kai tik virškinimas pagerėja, riebalinis audinys netenka vandens ir pradedame lieknėti.

Ar jūs pati išmėginote tai, ką siūlote žmonėms?

Žinoma. Vaikystėje buvau mažutė, storutė: mama, augusi karo metais, stengėsi vaikams duoti kuo geriausia. Ir, aišku, maitino kuo gardesniais kąsneliais. Apie maisto derinimą niekas tada negirdėjo ir mėsa su bulvėmis ar desertas po sočių pietų buvo savaime suprantamas dalykas. O dar taip mėgdavau saldumynus. Ir taip silpna mano endokrininė sistema visai pametė galvą. Prisidėjo bakterijos virusai, geopatogeninės zonos...

Mityba
Kiek save prisimenu, visada sirgau. Gydytojai gąsdino, kad niekada neturėsiu vaikų (kai susilaukiau dukrų, maniau, kad jau viską gyvenime pasiekiau). Gydžiausi hormonais, patyriau 5 operacijas. Po kiekvienos iš jų nežinojau, kad vėl guliu ant operacinio stalo ir kuo baigsis chirurgo įsikišimas.

Po penktosios operacijos susimąsčiau, kad reikia kažką keisti ir mėginti padėti sau. Kai labai ko nors trokšti, Dievas atneša tą informaciją.

Kai JAV pamačiau, kaip atliekamas žarnyno valymas ir supratau, kokį tai duoda efektą, suvokiau, kad virškinimo ir šalinimo sistema – visa ko pagrindas... Parsivežusi tokį pat aparatą į Lietuvą buvau visiškai rami – žinojau, ką siūlau žmonėms....

Didžiausią efektą duoda ne kuri nors viena procedūra, o kompleksas: maisto netoleravimo testas, detoksikacija (storosios žarnos valymas), homeopatiniai preparatai. Ir tai tik tada, kai griežtai laikomasi gydytojų nurodymų. Nenoriu dirbti su tais, kurie mano, kad jo sveikata ir savijauta – mūsų, o ne jo problema. Norisi šaukti, kai matau netaisyklingai besimaitinantį žmogų.

Sakiau ir sakysiu: būti sveikam – tai darbas. O priklausomybė nuo maisto panaši į priklausomybę nuo narkotikų. Mano tikslas – atpratinti nuo jos, sulaužyti ydingą ratą: maistas – malonumas. Ir, jei galima, be abstinencijos periodo. Juk mūsų organizmas iš esmės protingas ir pats nori būti sveikas. Tai netrukdykime jam. Juk ne nuo prikimšto pilvo priklauso gyvenimo kokybė.

Beje, apie narkotikus – tai tik gražus palyginimas. Valgant ir patiriant iš to malonumą, organizme gaminasi džiaugsmo hormonai endorfinai. Žmogus - kaip ta laboratorinė pelė, išmokusi spausti tik vieną – malonumų – mygtuką, nori ir vėl patirti tą pat būseną. Nesvarbu, kad sveikatos sąskaita.

Detoksikavęs organizmą ir pradėjęs maitintis jam tinkamu maistu, žmogus ir pats nebenori valgyti be saiko ir bet ką. Nebent vėl pradės kimšti be saiko ir pats suformuos tą ydingą ratą. Turiu pacientų, kuriems reikia numesti 60 kg. Numetę 10-15 kilogramų, jie pamato rezultatą ir... jiems nusibosta – juk maitinantis maisto netoleravimo testo leidžiamais produktais, reikia patiems gaminti, galvoti, ką dedi į burną ir kodėl. Po pirmųjų laimėjimų gali pradėti galvoti, kad toliau procesas eis savaime. Nieko panašaus. Savaime viskas eina tik žemyn, tai yra – blogyn.

Reikia aiškiai suprasti, kad natūralios medicinos siūlomi metodai – mokslas, o ne stebuklas. Stebuklai būna tik pasakose. Nieko nepadarysime mes, jei pats žmogus nieko nedarys.

Jūsų priešininkai teigia, kad žarnyno valymas (hidrokolonoterapija) išplauna iš organizmo gerąsias bakterijas, atpratina žarną pačią dirbti...

Per storąją žarną pasišalina suvirškintas (išmatų pavidalų) maistas. Nesuvirškintas tarsi kokios šiukšlės su krauju išnešiojamas po visą organizmą. Kaip toks organizmas bus sveikas? Storoji žarna kaip kanalizacija, nevaloma užsikemša... Išvalius organizmą, iš žarnyno nebesklinda toksinai, jei žmogus laikosi jam sudarytos mitybos sistemos, nebevalgo tai, kas jam nenaudinga...

Daržovės
O dėl priekaištų. Kas trečias Lietuvos žmogus skundžiasi vidurių užkietėjimais. Kas trečias pats nepasituština, arba tuštinasi kartą ar tris savaitę. Kai toks tuštinimosi režimas, žarnynas išsipučia, prasideda puvimo ir rūgimo procesai, veisiasi parazitai. Apie kokią gerą žarnyno florą tokiu atveju galime kalbėti?! Jei neišvalysi aplinkos, jokios geros bakterijos neprigys, nors ryte rysi atitinkamus preparatus.

Dėl žarnyno tingumo: jei kas trečias žmogus nesituština, tai jų žarnynas ir taip tingus. Kaip jam dar labiau pakenksi?! O kai atliekama hidrokolonetarpija, treniruojami raumenys ir žarnynas pradeda dirbti!

Paskaitykite informacijos lapelį bet kokio vaisto, kurį skiria tradicinė medicina ir itin atidžiai išanalizuokite skyrelį „Pašalinis poveikis“. Ir tada spręskite, ko jums reikia ir kuo jūs pasitikite.

Ar jūsų sudarytosios mitybos sistemos reikia laikytis visą gyvenimą?

Nebūna stebuklų. Jei ryji viską iš eilės, net ir po visų procedūrų, priaugsi svorio. Manęs kartais provokuodami klausia: „Girdi, mano senelis valgė viską ką norėjo, rūkė kaip garvežys, buvo plonas ir mirė sulaukęs šimto metų“. Galėjo ir taip būti – gal žmogus turėjo itin stiprią imuninę sistemą, virškinimo organai, ypač kasa, irgi tvirtesni. Bet tai greičiau išimtis, o ne taisyklė.

Prisiminkite statistiką: JAV 2/3 žmonių skundžiasi antsvoriu. 15 % vaikų yra nutukę, dar 15 % turi rizikos faktorių. Septynerių metų vaikams daroma šuntavimo operacijos – keičiamos kraujagyslės. Tai tikrai nacionalinė bėda! Dažniausiai mirštama nuo infarkto ir vėžio – tai gero gyvenimo ligos.

Trečia dažniausia mirties priežastis – pašalinis medikamentų poveikis. Visos kitos ligos gerokai atsilieka. Ne veltui Hipokratas susirgusiems turtuoliams taikydavo vargšo dietą... Ir ne veltui sunkiai sirgdami mes nenorime valgyti. Maistas – sveikatos pagrindas.

Galvok, ką valgai

Negalite sau leisti atlikti maisto netoleravimo testo? Bet paisyti sveikos mitybos reikalavimų nieko nekainuoja! Svarbu ne tik, ką valgyti, bet ir kaip valgyti. Reikia laikytis rotacijos principo: net ir leidžiamų produktų negalima valgyti kiekvieną dieną, nes organizmas jų sukaups tiek, kad ims nuodytis.

Mityba turi būti subalansuota: 10% maisto raciono turi sudaryti baltymai, 10% riebalai, 80 % – kompleksiniai angliavandeniai (košės, daržovės, vaisiai).

Ribokite gyvulinius riebalus ir pamirškite Atkinso dietą – tokia baltymų ataka organizmui pražūtinga. Akmenys tulžies pūslėje, inkstuose, artritai, padidėjęs cholesterolio kiekis – dar vardyti šalutinius dietos poveikius?

Pagrindinis maistas turi būti tas, kuris auga ant žemės: vaisiai, daržovės, kruopos.
Kava, pieno produktai, rafinuotų miltų kepiniai, šokoladas, kai kurių rūšių mėsa (ypač jautiena ar veršiena) – šitiems produktams slaptą alergiją turi beveik visi žmonės. Jei esate sveiki, galite retkarčiais pasmaguriauti sūrio, išgerti puoduką kavos ar atsilaužti gabalėlį šokolado.

Pamirškite pieną ir jo produktus. Visi suaugę žinduoliai nustoja maitintis pienu, o mes jį geriame iki senatvės, mėgstame sūrelius, varškę, grietinę. Pieno baltymą kazeiną organizmas virškina itin sunkiai. O kalcis, gaunamas iš pieno, nepasisavinamas.
Jei skundžiatės bet kokio pobūdžio alergijomis, pieno produktus teks pamiršti - atlikti stebėjimai rodo, kad kartais to pakanka, kad alerginės reakcijos sušvelnėtų.

Taupykite laiką, sveikatą ir... pinigus. Agurką pjaustykite griežinėliais, pomidorą skiltelėmis, papriką į kelias dalis (kad tik būtų patogų išimti sėklas), salotas plėšykite. Sumaišytos iš daugybės sudedamųjų dalių mišrainės iš prekybos centrų – ne jūsų maistas.

Beveik visiems tinka kiviai, citrusiniai vaisiai, vynuogės, obuoliai, kriaušės, slyvos. Iš mėsos – vištiena, kalakutiena, aviena, kiauliena.

Jei nuolat sergate bronchitu ar bronchine astma, išbraukite iš valgiaraščio mėsą ir žuvį.
Galima mažinti antsvorį ir tradiciniais metodais – sportu ir hipokalorine dieta. Bet sportui kūną irgi reikia parengti ir išvalyti (juk sportas – tas pats limfos drenažas, o kokia nauda, kad varinėsite limfą nešvariais takais?!). Ir nesitikėkite, kad numesite svorį, kimšdami viską ką panorėję ir sportuodami.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją