Profesionalūs ir mėgėjiški

"Klysta tie, kurie mano, kad užtenka įsigyti brangų šviestuvą, pakabinti jį ir mėgautis jaukia aplinka. Nieko panašaus! Netinkamai parinkti arba išdėstyti šviesos šaltiniai užgožia ar sugadina interjerą", - įsitikinęs apšvietimo specialistas Albertas Vasiliauskas.

Profesionalų patarimai smarkiai skiriasi nuo mėgėjų bandymų patiems sukabinti šviestuvus. Specialistai nesako, kiek vatų reikia vienai ar kitai patalpai apšviesti. Šviesos stiprumas matuojamas liuksais. Apskaičiuojamas kiekvieno šviestuvo, kabinamo konkrečioje vietoje, atsižvelgiant į jo fotometriją, šviesos srauto pasiskirstymo kreivę bei atstumą nuo šviesos šaltinio iki konkretaus daikto, stiprumas. Šviesos srauto stiprumas nėra pagrindinis dalykas. Apšvietimo sėkmė priklauso nuo to, kurioje vietoje šviestuvas įkomponuotas, koks yra šviesos šaltinis ir panašiai.

"Iš akies" arba kompiuteriu

Specialistai apšvietimą namie ar biure projektuoja dviem būdais - "iš akies" arba kompiuteriu. Abu geri, jei dirba specialistas. Tiesa, kompiuteriu apšvietimas parenkamas ir pritaikomas tiksliau negu "iš akies".

Parenkant apšvietimą į specialią kompiuterinę programą įvedami atitinkami duomenys: patalpos ilgis, plotis, aukštis, sienų ir grindų spalvos, langai, durys, šviestuvų fotometriniai duomenys, šviestuvų ir baldų išdėstymo schemos. "Taikant kompiuterinį modeliavimą gaunami gana tikslūs rezultatai, kurie nurodo apšvietimo stiprumą skirtingose plokštumose grindų ir lubų aukštyje, akių lygyje sėdint.

Bendras ir akcentinis

Bet kuri apšvietimo sistema turi dvi funkcijas - bendrąją ir akcentinę. Pasak specialistų, tik tinkamai suderinus šių dviejų funkcijų proporcijas galima tikėtis gero rezultato. Svarbiausia nepamiršti, kad skirtingos paskirties patalpose apšvietimo sistemos funkcijų santykis skiriasi.

"Visuomeninės paskirties patalpose ir darbo vietose pagrindinis ir bene svarbiausias apšvietimo kriterijus yra funkcionalumas, o gyvenamosiose patalpose - šviesos dekoratyvumas ir interjero harmonija su sklindančia šviesa. Juk namie šviestuvas dega dažnai, todėl, norime ar ne, jis yra svarbi sudedamoji interjero dalis. Nereikia to pamiršti", - sako dizainerė Kairiūkštienė.

Kalbant apie šviesą vertėtų pakalbėti apie skirtingus lempų tipus. Specialistai įsitikinę, kad nuo pasirinktos lemputės taip pat gali priklausyti interjero sėkmė. "Galima įsigyti brangų šviestuvą, profesionaliai suderinti apšvietimo sistemas, tačiau naudojant netinkamas lemputes galima viską labai greitai sugadinti", - pridūrė Kairiūkštienė.

Senesnės kartos šviestuvuose, nepaisant jų paskirties bei dizaino, buvo naudojamos tik kaitrinės lempos. Pastaraisiais metais šio tipo lempos naudojamos tik klasikinio stiliaus toršeruose, bra ir sietynuose.

"Kaitrinių lempų švelniai gelsvas spektras, primenantis žvakės liepsną, nepakeičiamas kuriant jaukią namų aplinką. Deja, šio tipo lempų pranašumai tuo ir baigiasi. Gelsvo atspalvio šviesa tinka klasikiniam interjerui, tačiau jokiu būdu netinka moderniam stiliui, biurui, darbo vietai, parodų salėms, parduotuvėms bei vitrinoms apšviesti", - aiškino patyręs apšvietimo specialistas Vasiliauskas.

Kuo daugiau, tuo geriau

Dizainerė Kairiūkštienė tikino, kad senų kaitrinių lempų era jau praėjo. Apšvietimo srities specialistai pirmenybę teikia halogeninėms, dienos šviesos ar metalo halogeno lempoms. Jos pasižymi geresniu šviesos sklidimu bei platesne spalvų gama, pakankamai ilgu tarnavimo laiku. Vasiliauskas sako, kad halogeninė lemputė tarnauja 3-4 kartus ilgiau nei kaitrinė ir maždaug du kartus ryškiau šviečia.

Architektė Audronė Ambrazienė kuriant jaukią būsto aplinką siūlo naudoti akcentinį apšvietimą ir kuo daugiau šviesos šaltinių. Šiuo atveju šviestuvuose sumontuotos lempos gali būti nedidelio galingumo, tačiau jų turi būti ne viena ir ne dvi. Anot architektės, apšvietimo sprendimai priklauso nuo patalpos interjero stiliaus, todėl derinant apšvietimo sistemas reikėtų į tai atsižvelgti.

Ambrazienė sako, kad šiuo metu madinga, kai patalpoje iš skirtingų taškų sklinda skirtingas šviesos srautas, tačiau pačių šviestuvų nematyti - jie būna paslėpti.

"Keletas šviesos šaltinių, įrengtų skirtingose kambario vietose, jau žingsnis jaukios aplinkos link. Žinoma, šis žingsnis turi būti gerai apgalvotas", - pridūrė Ambrazienė.