Koks tipas esate jūs?

„Vadovą“ formuoja didelis testosterono lygis. Šios grupės atstovai yra ryžtingi, reiklūs, jiems patinka kalbėti be užuolankų, taip pat jie pasižymi strateginiu mąstymu.

Tie, kurių organizme dominuoja hormonas dopaminas, yra „tyrinėtojai“. Jie visada ieško naujovių tiek santykiuose, tiek ir kasdieniniame gyvenime.

Dominuojant serotoninui, žmonės pasižymi ramybe ir ištikimybe, jiems sekasi užmegzti socialinius ryšius, todėl dr. H. Fisher pavadino juos „statybininkais“.

Estrogeno perteklius yra būdingas kūrybingiems ir jautriems žmonėms, pasižymintiems išlavintais socialiniais įgūdžiais. Šis asmenybės tipas pavadintas „derybininkais“.

Kiekvienam iš mūsų yra būdingi dviejų tipų bruožai, bet vienas iš jų dominuoja ir lemia mūsų elgesį, taip pat ir partnerio pasirinkimą.
Antropologė padarė išvadą, kad sėkmė meilės santykiuose priklauso nuo to, kiek dominuojantys mūsų asmenybės bruožai sutampa su mūsų partnerių interesais, rašo dienraštis „The Daily Mail“.

„Meilėje visuomet išliks stebuklo elementas, vis dėlto, žinojime – jėga. Jei žinai, kas esi, ko ieškai, kaip myli ir kaip myli kiti, tu gali pagauti šį stebuklą, surasti ir išsaugoti tikrą meilę bei išpildyti savo svajones“, - tikina dr. H. Fisher.

Kaip nustatyti, kuriam iš šių tipų jūs priklausote?

Perskaitykite žemiau pateiktus teiginius ir parašykite šalia jų savo įvertinimą. Jei jūs kategoriškai nesutinkate su teiginiu, rašykite 0, jei nesutinkate – 1, jei sutinkate – 2, jei besąlygiškai sutinkate – 3.
Sudėkite kiekvienoje dalyje surinktus balus. Paskaičiuokite, kurioje iš jų surinkote daugiausiai balų. Jūs priklausote asmenybės tipui, surinkusiam daugiausiai balų – tai dominuojantis tipas. Atitinkamai antroje vietoje pagal balų sumą yra papildoma charakteristika.

Tyrinėtojas

1. Man patinka nenuspėjamos situacijos.
2. Aš veikiu spontaniškai, reaguodamas į esamą situaciją.
3. Įprastiniai dalykai man nusibosta.
4. Aš turiu daug interesų.
5. Aš esu optimistiškesnis nei dauguma aplinkinių.
6. Aš esu daug kūrybiškesnė asmenybė nei dauguma aplinkinių.
7. Aš visada ieškau naujų įspūdžių.
8. Aš nuolat bandau kažką naujo.
9. Aš esu labai entuziastingas.
10. Aš esu pasiryžęs rizikuoti.

Statybininkas

1. Man patinka nusistovėjusi tvarka.
2. Aš gerbiu valdžią.
3. Prieš sudarydamas planą, aš nuodugniai apsvarstau visus variantus.
4. Man patinka planuoti labai toli į ateitį.
5. Aš laikausi taisyklių.
6. Rūpinimasis savo nuosavybe - labai svarbus mano prioritetas.
7. Mano giminės ir artimieji pasakytų, kad vadovaujuosi tradicinėmis vertybėmis.
8. Savo pareigas atlieku skrupulingai.
9. Aš esu linkęs į atsargumą.
10. Žmonės turi elgtis pagal moralės principus.

Vadovas

1. Aš išmanau apie sudėtingus prietaisus.
2. Man patinka ginčytis.
3. Mane domina taisyklės, pagal kurias veikia sistemos.
4. Man yra būdingas analitinis ir loginis mąstymas.
5. Aš domiuosi intelektualiomis temomis.
6. Aš be emocijų sprendžiu kylančias problemas.
7. Man yra būdingas praktinis mąstymas.
8. Man patinka nagrinėti, kaip veikia vieni ar kiti materialiniai ar visuomeniniai mechanizmai.
9. Man patinka rimtos diskusijos.
10. Man yra nesunku priimti sprendimą.

Derybininkas

1. Man patinka žinoti, kaip jaučiasi mano draugai.
2. Aš labai vertinu emocinį artumą.
3. Priimdamas sprendimus, aš klausau savo širdies.
4. Aš dažnai svajoju.
5. Galiu lengvai persigalvoti.
6. Pažiūrėjęs emocionalų filmą, net po kurio laiko vis dar būnu susijaudinęs.
7. Mano labai laki vaizduotė.
8. Turiu labai išvystytą empatijos jausmą.
9. Kartais negaliu susigaudyti savo mintyse.
10. Aš jaučiu labai stiprias emocijas.

Išskyrusi teigiamus ir neigiamus visų tipų bruožus, dr. H. Fisher pataria tyrinėtojams bendrauti su derybininkais, su statybininkais būti kantriais, bendraujant su vadovu, nepaisyti jo tobulybės siekimo, o sutikus kitą tyrinėtoją - tik džiaugtis dėl savo sėkmės.

Pasak mokslininkės, statybininkai turi uždavinėti mažiau klausimų tyrinėtojams, numalšinti direktorių norą priimti greitus sprendimus, o su derybininkais kalbėtis apie save. Vis dėlto, deramai įvertinti statybininką gali tik kitas statybininkas.

Direktoriams gali patikti santykiai su tyrinėtojais – jie gali aptarinėti kartu naujas idėjas. Bendraujant su derybininku, direktoriai turi leisti jam visapusiškai išnagrinėti klausimą. Taip pat jie turi atsakinėti į visus statybininko klausimus, o, sutikę kitą direktorių, neignoruoti meilės!

Derybininkai, bendraudami su tyrinėtojais, turėtų atsispirti jų žavesiui, kol įsitikins, kad tai yra rimta. Atminkite, kad statybininkas užduoda jums kausimus ne todėl, kad nori jus sukritikuoti. Bendraudami su direktoriumi, kalbėkit tik apie reikalą. Jei susitikinėjate su kitu derybininku, venkite begalinės jūsų santykių analizės.

Išanalizavusi 30 tūkst. tiriamųjų istorijas, dr. H. Fisher priėjo išvadą, kad intuicija neturi nieko bendro su meile – žmones vieną prie kito traukia jų biologinės savybės.

Tyrinėtojai dažniausiai renkasi kitus tyrinėtojus ir labai retai direktorius. Statybininkai paprastai susitikinėja su kitais statybininkais ir yra mažai tikėtina, kad jiems patiks derybininkai.

Direktoriams labiau patinka derybininkai, bet nepatinka statybininkai. Derybininkai paprastai pasirenka direktorius. Moterys derybininkės labai retai renkasi tyrinėtojus, o vyrai derybininkai – statybininkes.
Remiantis statistika, sunkiausia tyrinėtojams yra su kitu tyrinėtoju, jie dažnai išsiskiria. Daugumą auksinių vestuvių atšoko statybininkų poros. Paprastai gerai susiklosto ir direktorių-derybininkų porų santykiai.

Svarbu yra ne tik asmenybės tipai. Sėkminga meilės istorija susiklosto dėl sudėtingo individualių partnerių savybių suderinamumo, jų auklėjimo, laiko, kada jie susitiko, ir kitų išorinių aplinkybių. Be to, blogų porų nebūna, teigia antropologė. Kiekviena pora turi savo stipriųjų ir silpnųjų pusių bei pasižymi skirtingais svarbių charakterio bruožų deriniais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)