Jungtinėse Valstijose žmonės vėžiu dažniau suserga nuo žmogaus papilomos viruso, nei nuo tabako vartojimo, nuo kurio likusioje pasaulio dalyje onkologinėmis ligomis suserga daugiausiai žmonių.

Mokslininkai išsiaiškino, kad nuo 1974 m. iki 2007 m. sergamumas burnos vėžiu išaugo 225 proc., ypač tarp baltaodžių vyrų, pasakė Maura Gillison iš Ohajo valstybinio universiteto.

„Lyginant žmones, kurie turi burnos infekcijų, ir tuos, kurie neturi, vienintelis svarbiausias veiksnys yra oralinio sekso partnerių skaičius“, – pasakė M. Gillison, kuri jau 15 metų tiria žmogaus papilomos viruso ir vėžio ryšį.

„Išaugus partnerių skaičiui, proporcingai padidėja ir vėžio rizika“, – pasakė ji žurnalistams per Amerikos mokslo pažangos asociacijos (angl. American Association for the Advancement of Science) susitikimą Vašingtone.

Ankstesni tyrimai parodė, kad asmenims, kurie gyvenime turėjo šešis ar daugiau oralinio sekso partnerių, gresia aštuoniskart didesnė rizika susirgti su žmogaus papilomos virusu susijusiomis vėžio rūšimis, nei tiems, kurie turėjo mažiau nei šešis partnerius, pasakė ji.

Nors jau daug metų žinoma, kad žmogaus papilomos virusas gali sukelti gimdos kaklelio vėžį, ir net yra sukurtos vakcinos, užtikrinančios šiokią tokią apsaugą nuo jo, vis dėlto reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų įrodytas šis ryšys ir nustatytos priežastys, sako M. Gillison.
„Gimdos vėžį dar reikia tirti ne mažiau nei 20 metų“, – pridūrė ji.

„Mes negalime užtikrintai teigti, kad kažkoks konkretus elgesys susijęs su infekcijos rizika“, – pasakė ji.

„Sergamumas burnos vėžiu Jungtinėse Valstijose išaugo tarp jaunų baltaodžių vyrų, ir kol kas mes nežinome, kodėl taip yra.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)