14 val. pagarbą J. Marcinkevičiui atidavė Lietuvos vadovai, nuo 15 val. atsisveikinti su velioniu gali visi piliečiai. Dar iki 15 val. Gedimino prospekte nusidriekė žmonių minia. Nešini gėlėmis jie laukė savo eilės ištarti sudie tautos sąžine tituluojamam J. Marcinkevičiui.

„Tai didis žmogus - tiesiog sunku suvokti jo talento ribas. Lietuvai ir kiekvienam čia gyvenančiam tai yra labai brangus žmogus. Jis buvo moralinis autoritetas“, - DELFI teigė vilnietė dailės mokytoja Danutė. Atsisveikinti su J. Marcinkevičiumi Danutė atsivedė anūkę.

Pašnekovė mano, kad tikrasis žinomų žmonių įvertinimas ateina po tam tikro laiko, tačiau J. Marcinkevičius buvo pakankamai aukštai ir iki mirties.

„Atėjome atiduoti pagarbos didžiam Lietuvos žmogui. Labai liūdime dėl tokios netekties. Jis buvo vienas garbingiausių, didžiausių, iškiliausių Lietuvos žmonių šiame ir praėjusiame amžiuje“, - kalbėjo moksleivis Rokas Misikonis iš Širvintų.

Kartu su draugu Kipru eilėje laukęs R. Misikonis pasakojo J. Marcinkevičiaus raštus bendram išsilavinimui skaitęs savo iniciatyva, nes mokykloje dėmesio poetui skiriama mažokai. Vaikinai pasakojo iš Širvintų atvykę į Vilniaus knygų mugę ir kartu negalėję praleisti progos atsisveikinti su J. Marcinkevičiumi.

R. Misikonis sakė manąs, kad būdamas gyvas poetas nebuvo deramai įvertintas. „Visi sukruto tik tada, kai jis nugriuvo nuo laiptų ir kai mirė. Visą žmoniją galima sukrėsti tik žmogaus mirtimi“, - kalbėjo moksleivis.

Lietuvių kalbos mokytoja Aldona Padegimaitė akcentavo atėjusi atsisveikinti su žymiausiu lietuvių rašytoju. „Tai labai didelė netektis, didžiulis pergyvenimas ir tuo pačiu liūdesys. J. Marcinkevičius mūsų gyvenime gyvas ir su jo kūryba kiekvieną dieną tenka susitikti, bendrauti, skaityti. Visiems, kurie mėgsta literatūrą, jis yra labai mielas ir geras žmogus“, - kalbėjo lituanistė.

DELFI primena, kad J. Marcinkevičius Anapilin išėjo trečiadienį, Vasario 16-ąją. Poetas mirė ligoninėje, kur gydytas nuo gruodžio 7-osios, kai savo namų laiptinėje per nelaimingą atsitikimą patyrė sunkią galvos smegenų traumą ir kaklo slankstelio lūžį.

Atsisveikinimas su poetu Justinu Marcinkevičiumi

2011 m. vasario 19 d. šeštadienis

8.00-13.00 val. Atsisveikina Lietuvos visuomenė.

9.00-10.00 val. Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.

11.00-13.00 val. Žymių kultūros ir visuomenės veikėjų atsisveikinimas.
Aktoriai skaito poeto eilėraščius.

13.00 val. Uždaras artimųjų atsisveikinimas su velioniu.

13.50 val. Karstas išnešamas iš salės.

14.00 val. Laidotuvių procesija pajuda į Antakalnio kapines. Skamba Vilniaus Arkikatedros varpinės varpai.

15.00 val. Laidotuvių procesija atvyksta į Antakalnio kapines.