Primename, kad skaitytoja Olesia (Latvijos gyventoja) nusprendė išbandyti, ką reiškia žaliavalgystė. 30 dienų ji kasdien rašys dienoraštį apie žaliavalgystės poveikį savijautai ir mąstymui.

Įdomiausia, kad bėgdama nuogąstavau, kaip nubėgti iki galo, ir kas bus, jei raumenys atsisakys klausyti, ir panašiai. Dideliam mano džiaugsmui nieko panašaus neįvyko, priešingai – raumenims buvo viskas gerai, reikėjo daugiau dėmesio skirti kvėpavimui. Kol kas niekoko neskauda, pažiūrėsim, kaip bus rytoj. Kurgi žaliavalgio ištvermingumo ribos? Kitą savaitę pabandysiu nubėgti 24 kilometrus. Jei seksis taip, kaip šiandien, visam gyvenimui tapsiu žaliavalge.

Pietūs

Salotos iš visko, ką radau šaldytuve – špinatų, krapų, svogūno laiškų, salotų lapų, papriką, pusę avokado, pomidorų, agurkų ir, žinoma, citrinos su medumi. Vėliau suvalgiau truputį vynuogių.

Į salotas visada dedu daug įvairių daržovių, nors patyrę žaliavalgiai pataria mažiau maišyti ir pratintis prie trijų ingredientų salotų.

Norėčiau pasiginčyti – patyrę žaliavalgiai tvirtina – kuo mažiau ingredientų, tuo lengviau organizmas juos suvirškina ir įsisavina. Bet taip greit prieisim prie rutinos, skonių monotonijos, o tada ir mesim eksperimentus. Aš už žaliavalgystę, tik su malonumu, su gyvenimo skoniu.

Žinau iš patirties – jei nemaišome angliavandenių su riebalais (uždelsto veikimo bomba), skrandžio daugiau niekas neerzina. Net po dešimties komponentų salotų puikiai jaučiuosi. O citrinos sulčių, medaus ir aitriųjų paprikų užpilas – tikras atradimas. Užpilkite salotas ir palikite dešimčiai minučių – iš daržovių išsiskirs sultys, ir salotos niekada neatrodys be skonio.

Neseniai perskaičiau įdomų faktą apie morkų sultis, kurias be galo mėgstu. Pasirodo, jose yra medžiagos, kurios nėra kitose daržovėse – daukosterino, priskiriamo endorfinams, stimuliuojančio malonumo centrą smegenyse. Jis dažnai naudojamas potenciją stiprinančiuose preparatuose.

Tiesa, vyrauja nuomonė, kad morkų sulčių be riebalų neįsisavina. Labai ginčytinas faktas. Nesiimu patarinėti. Viskas priklauso nuo to, kieno nuomonė jums artimesnė – tų, kurie mano, kad vitaminų be riebalų neįsisavina, ar tų, kurie įsitikinę, kad organizme pakanka riebalų ir nebereikia jų lašinti į sultis. Aš – prie antrųjų, šaukštelio aliejaus man tikrai nereikia.

Valgant tik žalias daržoves ir vaisius, kyla klausimas – kaip su chemikalais, kurių šiais laikais viskas negaili. Žinoma, idealiu atveju – savo darže su meile išaugintos daržovės, o realybėje – stenkitės apsipirkinėti turgeliuose, domėtis, kas tokie jūsų tiekėjai. Ypač kreipkitės dėmesį į žalumynus, daržoves ir vaisius, kuriuos valgome neluptus. Pamiršau paminėti – riešutai turi būti termiškai neapdoroti, be abejonės, be druskos ir konservantų. Skaitykite, kas parašyta etiketėse.

Vakarienės nebus, šiandien – vakarėlis. Pirmą kartą be alkoholio, užkandžių ir pasisėdėjimo už stalo. Pagaminau žaliavalgišką tortą, tik įtariu, kad jo po penkių minučių neliks. Degu iš nekantrumo, kaip viskas vyks. Laukite pratęsimo.

Špinatų sriuba su muskato riešutu:

pusė stiklinės mirkytų anakardžių;
50 g špinatų;
1/4 agurko;
žiupsnelis druskos;
1/4 citrinos sulčių;
žiupsnelis malto muskato riešuto;
Ingredientus sumaišykite trintuvu.

Sotu ir skanu!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją