Taikyti ES teisės aktus tarp naujųjų narių geriausiai pasirengusios yra Estijos, Slovakijos ir Čekijos įmonės. Prasčiausia padėtis Lietuvoje, kurioje teisyno taikymui nepradėjo rengtis daugiau kaip pusė įmonių.

Tačiau, nepaisant akivaizdžiai abejingo požiūrio į ES teisės aktus, įmonės yra linkusios optimistiškai vertinti ateitį Sąjungoje. ES plėtrą remia beveik devyni dešimtadaliai įmonių, o optimistiškas perspektyvas prognozavo šeši iš dešimties respondentų.

Tačiau ne visos stojančiųjų šalių įmonės yra patenkintos tuo, kaip vyko stojimo derybos. Kai kuriose naujokėse (pavyzdžiui, Čekijoje, Latvijoje ir Lenkijoje) stojimo derybų rezultatais patenkintų įmonių buvo mažiau nei pusė. Be to, palyginti su praėjusiais metais, pasitenkinimo lygis smuko visose, išskyrus vieną, būsimosiose valstybėse narėse.

Tyrime dalyvavusių įmonių nuomone, didžiausias prisijungimo prie ES privalumas yra jų vidaus rinkose padidėsianti konkurencija bei didesnės galimybės patekti į kitų valstybių narių rinkas. Tačiau įmonėms nerimą kelia nepakankamos galimybės pasinaudoti kapitalu bei rinkodaros problemos.

"Eurochambres" generalinis sekretorius Arnaldas Abrucinis (Arnaldo Abruzzini) sakė: "Tyrimas rodo pagerėjusią padėtį. Tačiau reikia ir toliau dirbti".

"Eurochambres" apklausė daugiau kaip 4 tūkst. įmonių visose naujosiose valstybėse narėse, išskyrus Kiprą ir Maltą.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją