„Iš tiesų Vyriausybė turi garbės bene kas savaitę svarstyti pono Valkūno Administracinių teisės pažeidimų kodekso pasiūlymus ir kiekvieną kartą esmė būna ta pati – padidinti dvigubai baudas, – žurnalistams po Vyriausybės posėdžio sakė teisingumo ministras Remigijus Šimašius. – Mūsų nuostata yra tokia, kad reikia sistemiškai žiūrėti į tą dokumentą, jisai bus pateikiamas su bendra dalimi pavasario sesijos pradžioje Seimui ir bus galima kelti įvairias mintis - ir dvigubai, ir keturgubai padidinti įvairias baudas“.

Teisingumo ministerijos parengtoje Vyriausybės išvadoje teigiama, kad atsakomybės griežtinimas turi būti grindžiamas objektyviais esamo reguliavimo nepakankamumą pagrindžiančiais duomenimis, leidžiančiais teigti, kad atsakomybė neefektyvi, o ne subjektyviais vertinimais.

Išvadoje pabrėžiama, kad Konstitucinis Teismas yra konstatavęs, jog nustatant teisinius apribojimus ir atsakomybę už teisės pažeidimus, privalu paisyti protingumo reikalavimo ir proporcingumo principo.

Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, administracinis areštas nustatomas ir skiriamas tik išimtiniais atvejais.

„Pažymėtina, kad administracinis areštas yra griežčiausia administracinė nuobauda, tai yra laisvės apribojimas tam tikram laikui, kuris gali būti taikomas tik už pavojingiausius administracinius teisės pažeidimus. Pastebėtina, kad laisvės apribojimai taip pat turi kriminogeninį kriminalinės visuomenės formavimo poveikį“, - teigiama išvadoje.

Pasak Vyriausybės, ilginant laisvės apribojimų sankcijas, taip pat įtvirtinant nuobaudas ar bausmes, susijusias su laisvės apribojimais už pernelyg dažnai paplitusias veikas, galima dirbtinai sukurti kriminalinę visuomenę, kai didelei daliai darbingiausių visuomenės narių bus apribota laisvė. Be to, akcentuojama, kad laisvės atėmimas po tam tikro laiko dažnai daro neigiamą poveikį asmeniui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją